Ifi Horgászklub rajz- és fotópályázat – eredményhirdetés

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége Ifi Horgászklubja által az általános- és középiskolások számára „A víz és a vízpart élővilága” témában meghirdetett rajz- és fotópályázatra beérkezett pályamunkák értékelésére a napokban került sor. Íme az eredmények:

Nemes Attila szövetségi ügyvezető összegzése szerint a széleskörű tájékoztatás ellenére Békéscsabáról rendkívül kevés rajz-pályamű érkezett be, ezzel szemben a Csorvási Gulyás Mihály Általános és Alapfokú Művészeti Iskolának külön köszönet jár, hiszen onnan kiemelkedő számban érkezetek alkotások.

Az általános értékelés szerint a rajzok között sok a nívós, fantáziadús, a vízparti élményeket szó szerint színesen visszatükröző alkotás. A fotóknál azonban érezhető, hogy a szakmai szemmel is jónak mondható képek készítéséhez még sokaknál nem áll rendelkezésre a megfelelő technikai tudás, a kellő látásmód, illetve a legfontosabb „aranyszabályok” ismerete.

A beérkezett rajzokat két kategóriában – 7-10 és 12-17 évesek – értékelte a zsűri, amely a korosztályonként 1-3. helyezések mellett, két különdíjról is döntött.

A díjazottakat a szövetség oklevéllel és jelképes ajándékokkal jutalmazza, melyek átadására várhatóan november elején kerül sor a szövetség szákházában. A pontos részletekről a szövetség levélben tájékoztatja az érintetteket.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége Ifi Horgászklubja „A víz és a vízpart élővilága” témában 2015-ben meghirdetett rajz- és fotópályázatának hivatalos eredményei:

Rajz kategória

Értékel: Novák Attila vizuálpedagógus

„A beküldők láthatóan közeli kapcsolatban vannak a természettel és a vízi világgal, ebben a közegben járatosak, ismerik a vízpartot, „varázserejére” kíváncsiak. Akik ezt ki tudták emelni, sikeres rajzot készítettek. Bár a horgász, ha kifogja a halat, azt jellemzően sok esetben el is fogyasztja, a művekben azonban leginkább a halakkal történő „kommunikációt” jelentő horgászbot és nem a birtoklási vágy jelentősege fedezhető fel, ami miatt különösen izgalmasak és értékesek az alkotások. A rajzoláshoz fontos a megfigyelés ereje az adott tájban. A rajzolók jól megfigyelték a vízpart szerves részleteit, ismerik, tudják, látják, érzékelik, hatnak rájuk. Mindegyik kép egy „külön egyéniség”. A zsűri elnökeként további izgalmas vízparti élményeket kívánok minden beküldőnek, remélve, hogy továbbra is rajzban örökítik meg az onnan hazavitt élményeiket.”

Díjazott rajzok 7-10 éves korosztályban:

 

1. Galló Alexandra (9 éves)


Kattins a rajzokra és nézd meg nagyobban!

“Kiemelkedő a nézőpont és a halakkal egy közegben való jelenlét. Víz alatt és a víz fölött eggyé válik, egy képi térbe helyezkedik az alkotás.”

 

2. Obsuszt Bence (10 éves)

“Izgalmas és bátor vázoló képesség, ahogy egy lendülettel megrajzolásra került a mű, benne a hely és formaismeret, ahogy a szerző látja a terepet.”

 

3. Leszkó Lea Janka (8 éves)

“Kiemelendő a drámaiság, a megváltozott viszonyok, ahogy pici horgászfigura küzd a hatalmas hallal. Vidám, dekoratív a környezet.”

 

Díjazott rajzok 12-17 éves korosztályban:

 

1. Komlósi Hajnalka (15 éves)

“Alapos, érzékeny megfigyelés, finom technikai részletek, gondolatiság, összképi hatás, környezettudatosság jellemzi az alkotást.”

 

2. Karácsonyi Noémi  (12 éves) – különdíjas rajz

“Világképi karaktere van, szférákat köt össze az égi és a vízi világgal, ennek összekötő kapcsai a horgászat eszközei. Szép, kifejező az éteri viszony és a víz viszonya, a véges és végtelent fogalmazza meg.”

 

3. Oláh Dániel József (14 éves)

“A személyesség a nézőt a képi térbe belehelyezi, aki részévé válik a halfogás örömének. Jó a rajz kivágása, egyedi a látásmód.”

 

Különdíjjal értékelt rajz:

Ancsin Nikolett (17 éves)

 

További kiemelt, de díjazásra nem került rajzok:


Vas Dorina (7)

 


Bottó Botond Barnabás (7)

 


Fruzsa Lujza (7)

 


Vereska Ádám (8)

 


Béres Attila (8)

 


Karácsonyi Dávid (9)

 


Samu Dávid (9)

 


​Seres Regina (10)

 


Polyák Ilona Anita (10)

A rajzpályázatra beérkezett, díjazásra és kiemelésre nem került alkotások facebook oldalunkon tekinthetők meg!
https://www.facebook.com/kheszinfo

 

Fotó kategória

Értékel: Katona Péter fotográfus

A Körös és élővilága – Ancsin Nikolett


Kattins a képekre és nézd meg nagyobban!

“Nagyon jó a képed. Az élővilágból kiragadtál egy részletet amit jól mutatsz be. Egy kicsit zavaró a baloldalon belógó sötét sáv. Éles kép. Jó a képi meglátásod, sokat fotózzál.”

Értékelés: *****

 

Balatoni garda – Karácsonyi Máté

“Kár, hogy nagyon zajos a képed, ezért nem nagyon élvezhető. A jövőben jobban figyeljél, hogy felvétel közben ne tartsd a gépet ferdén. A víznek vízszintesnek kéne lennie.”

Értékelés: ***

 

Csendélet – Komlósi Balázs

“A képed szokványos. Legközelebb próbálj mozgalmasabb lépet készíteni, hogy érdekes és mozgalmas legyen. Így csak egy emlék kép készült, hogy ott jártál.”

Értékelés: *

 

Kacsa – Bai Szilárd

“Nagyon jó képet készítettél. Kár, hogy a képed jobbra dől. Kis hiba, hogy a baloldali botok egy része nem látszik.  Legközelebb próbálj úgy képet készíteni, hogy a fő téma ne középre kerüljön. Te is sokat fotózzál.”

Értékelés: *****

 

Komlósi Balázs

“Kár hogy png-be készítetted a képet, mert kicsi lett és nem tölti ki a képernyő teljes méretét. Legközelebb próbál szűkebb képet készíteni, mert sok a nem oda való képelem.”

Értékelés: ***

 

Komlósi Balázs

“Kár hogy png-be készítetted a képet, mert kicsi lett és nem tölti ki a képernyő teljes méretét. Ez már jobb kép mint az előző. Figyel a gép tartásra, mert balra dől a képed.”

Értékelés: ***

 

Lepke – Bai Dániel

“A képed már makró felvételnek számít. Az ilyen felvételeket nem szabad kézből fotózni, mert be fog mozdulni és életlen lesz. Kár,hogy a képed életlen. Igyekezzél, hogy ne maradjon le semmi a képről. (láb)”

Értékelés: ***

 

Naplemente – Bai Dániel

“Nem jó felvétel. A gépet ferdén tartottad, és felvétel közben bemozdult. Az ilyen típusú felvételeket nem lehet bemozdulás-mentesen kézből készíteni.”

Értékelés: *

 

Potykafej – Karacsonyi Noemi

“Képed szép éles. Ügyes voltál. Legközelebb még közelebb készítsél a fejről fotót.”

Értékelés: ****

 

Szép zsákmány – Karácsonyi Dávid

“Nagyon jó fotó. Ügyes voltál. Sikerült jól bemutatni a szép sok zsákmányt. Gratulálok Neked.”

Értékelés: *****

 

Szeretlek pontyocska – Karácsonyi Dávid

“Itt is ügyes voltál. Szintén jól sikerült bemutatni, hogy szeretlek pontyocska. Gratulálok Neked.”

Értékelés: ****

 

Teríték – Karácsonyi Máté

“Szépen elkészített fotó. Legközelebb ne középre szerkeszd a képet, sok a fölösleges, zavaró képelem. Ügyes voltál. Igyekezzél sokat fotózni.”

Értékelés: ****

 

Új horgásztársak – Karácsonyi Noémi

“Ügyesen megválasztottad a horgász témát. Kár, hogy a baloldali kacsa és az előtér  életlen.”

Értékelés: ***

 

Valóban van valami a horgászatban, mely nyugalmat ad a léleknek (Washington Irving) – Ancsin Nikolett

“Nagyon jó fotó. A téma jól átgondolt. Szépen megkomponált a képed. A képed éles, tiszta. Jól érzékelteted a  naplemente hangulatát. Gratulálok. Ne hagyd abba a fotózást, még sok örömed lesz benne.”

Értékelés: *****

 

Varázslatos alkonyat a Kettős-Körösön – Ancsin Tamás

“Szép emlék kép. Kár, hogy nem látszik a fotón, hogy ez egy horgász témájú fotópályázat. Ügyes voltál.”

Értékelés: ****

 

Várom a nagy fogást – Ancsin Tamás

“Jó fotó. Jól alkalmaztad a képes megkomponálását. Gratulálok.”

Értékelés: ****

 

Vízipók – Bai Szilárd

“Jó makró fotó. Kár, hogy az előtér életlen. Zavaró a hátérbe látszódó fák. Ügyes voltál. A makró felvételek nagy részét nagyon nehéz kézből fotózni. Gyakoroljál sokat.”

Értékelés: ****

 

Vízparti világ – Komlósi Balázs

“A képed szokványos. Legközelebb próbálj mozgalmasabb lépet készíteni, hogy érdekes és mozgalmas legyen. Így csak egy emlék kép készült, hogy ott jártál.”

Értékelés: *

 

Helyezett fotók:

1. Valóban van valami a horgászatban, mely nyugalmat ad a léleknek (Washington Irving) – Ancsin Nikolett

2. Szép zsákmány – Karácsonyi Dávid

3. Kacsa – Bai Szilárd

4. A Körös és élővilága – Ancsin Nikolett

5. Várom a nagy fogást – Ancsin Tamás

KHESZ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük