KHESZ Ifi Klub nyári gyermek horgásztáborok 2021
Szövetségünk Ifi Klubja az idei nyárra is meghirdeti az előző években nagy sikernek örvendő, gazdag programelemekkel színesített bentlakásos gyermek horgásztáborait, amelynek helyszínét ezúttal is a Békésen lévő, Kettős-Körös menti Dánfoki Üdülőközpont adja.
Az eddig megszokott menetrend szerint ismét két tábori turnust kívánunk lebonyolítani:

Helyszín: Békés, Dánfoki Üdülőközpont

Turnus 1 (meghívásos):   2021. június 27. – július 3.

  • A részvétel NEM jelentkezés alapján történik! A KHESZ Ifi Klubja, illetve Tagegyesületei által rendezett gyermekhorgász programokon legeredményesebben szereplő gyermekek kapnak meghívást.

Turnus 2 (jelentkezés alapján):   2021 július 25. – augusztus 1.

  • Részvételi díj: 20.000 Ft
  • A részvétel kizárólag e-mailen leadott jelentkezés alapján történik az ifiklub@khesz.hu címen. A tábor tervezetten 34 fővel kerül megrendezésre, feltöltése a leadott jelentkezések sorrendjében történik, amely CSAK a részvételi díj befizetésével válik érvényessé!
  • AMENNYIBEN MEGÉRKEZIK e-mailben a jelentkezés, megküldjük a táborban való részvétel feltételeiről a TÁJÉKOZTATÓ ANYAGOT és a JELENTKEZÉSI LAPOT. Kérjük, hogy az esetleges kérdésekkel csak ezt követően keressék a megadott információs telefonszámot.
  • Bankszámla szám: OTP 11733003-20030188
    Közleményként kérjük megadni: Horgásztábor + gyermek neve

Információ:
Metzker Krisztina
+36 (70) 334-6820

 Jelentkezés (csak a második tábor esetén): ifiklub@khesz.hu

TÁBOROK NAPI VÁZLATOS PROGRAMJA

Június 27. / július 25. vasárnap – Tábornyitás

14:00–Ismerkedés, szállás elfoglalása

15:00 Napi hal – Nemes Attila KHESZ ügyvezetőjének rövid előadása. A gyerekek egy halfajjal minden reggel kiemelten foglalkoznak és feladatként, az az napi horgászatban célzottan készíthetnek végszereléket a napi hal megfogására. Akinek a napi hal fogása sikerül, este külön ajándékkal jutalmazzuk.

16:00 Zvara Gábor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi szakosztályának munkatársával terepi felfedezés teszünk a tábor terültén élő kétéltű és hüllő fajok között. Olyan világot mutatunk meg a gyerekeknek, ami bár szorosan a vízi élőhelyekhez kapcsolódik, mégis a legtöbbször rejtve marad.

18:00 Közös tábori halászléfőzés veszi kezdetét a szállás előtti téren a gyerekekkel. A Körösök vízrendszerében nevelt frissen fogott pontyból. A gyerekek megtanulhatják a táborvezetőktől a haltisztítást, étel összerakását, passzírozást, ízesítést, fűszerezést. (Programvezetők: Nemes Attila, Pelle Zsolt, Metzker Krisztina, Takács István, Szabó Sándor, Székely Tibor)

Az est zárásaként Jáki Tamás varázslatos műsorával várja a gyerekeket, amiben az illúzió lesz a főszereplő. Ifjú bűvészként a trükkökben olyan elemeket is használ, ami a gyerekek számára izgalmas és hihetetlen egyben.

  

Június 28. / július 26. hétfő

8:00 A békési duzzasztónál hajókba szállunk és a Kettős-Körösön Szanazugig utazunk, közben megismerkedünk a folyó élővilágával. A hajós életről a Kettős-Körösön, Sebestyén László a terület hivatásos halőre mesél, Medve Istvánnal a Gyulai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Alosztály járőrvezetőjével.

10:00 Szenesiné Markovics Nóra rendőrhadnagy, a Gyulai Rendőrkapitányság Balesetmegelőzési előadója, prezentációt mutat be a szabadvízen való tartózkodás veszélyeiről és a vízi közlekedés szabályairól. A rendőrség szolgálati hajóival kíséri a csoportot és a vízen, és látványos bemutatót is tart munkájáról.

14:00 Nemes Attila a KHESZ ügyvezető igazgatójának vezetésével megnézzük a Fekete – és Fehér Körös összefolyását és megismerkedünk a természeti környezettel. Ezt követően a kijelölt strandon (jó idő estén) fürdünk, felügyelettel.

16:00-17:00 – Horgász Viadal – négytusa – 1-2. forduló – Casting és elméleti verseny a táborozó gyerekeknek és a külsős jelentkezőknek.

19:00 – Esti horgászat

Június 29. / július 27. kedd

8:00-8.45 -Napi hal – Székely Tibor (KHESZ) horgászati referens előadása

9:00 Hogyan építsünk horgásztábort, bevezetés a tábor építés rejtelmeibe – Csaba Mihály KHESZ hivatásos halőre a táborlakókkal együtt horgászhelyet hoz létre a vízparton. Közösen megtanulnak szabályos tűzrakó helyet készíteni, sátrat felállítani, tüzifát gyűjteni, maguk körül rendet tartani. Felkészülni a biztonságos horgászatra, egyszóval berendezkedni több napos horgászkalandra. Az egész napos építkezés ideje alatt, kiemelten kezeljük a természet megóvását, beleértve a hulladék kezelését, a környezet tisztántartását és a horgászhely létrehozását.

13:00-15:00 Csúcsragadozó halfajok szerepe a vízi táplálék hálózatban, előadó Boltizár Ottó – halászati szakmérnök. Az előadásban szó lesz a legfontosabb csúcsragadozó halfajainkról táplálkozási sajátosságairól és, hogy ezek a halfajok milyen szerepet játszanak az idegenhonos, invazív halfajok visszaszorításában.

16:00 Milyen a magyar bicska? – Szabó Sándor bicska szakértőtől megtudhatják a gyerekek, hogy milyen fajta bicskákat ismerünk, hogyan készülnek a modern vagy tradicionális, hagyományőrző bicskák. Emellett bemutatásra kerülnek olyan külföldi darabok, amik hasznosak lehetnek táborozásnál, kirándulásnál, mert több funkciósak. Az egész napos táborépítés után az éjszakai horgászatra felkészülnek a gyerekek Csaba Mihály hivatásos halőrrel.

 

Június 30. / július 28. szerda

8:00-8.45 – Napi hal – Székely Tibor (KHESZ) horgászati referens előadása

9:00  Hatlábúak a nagyító alatt, ízeltlábú állatok terepi megfigyelése– Tallósi Béla a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának rovarbemutatója. A tábor területén a gyerekekkel közösen ízeltlábú állatokat keresünk és vizsgálunk meg. A terepi munka nemcsak délelőtt, hanem éjszaka is folytatódik, zseblámpával kutatunk a rovarok után. Az izgalmas éjszakai kalandból a vizsgálatokkal sokat megtudhatunk az ízeltlábúak életéből.

14:00  Horgászverseny

16:00 Csorja Andor az Ecsegfalvi Tógazdaság főhalásza bemutató halászatot tart a gyerekeknek, ahol húzóhálóval megtapasztalhatják a tógazdaságokban végzett halászati munkát. A gyakorlati bemutató után halász eszközökkel és a hal útjával, ennek megállóival ismerkedhetnek meg a gyerekek a tógazdaságtól a horgászvizekig.

19:00 – Száz ízű hal, vagyis gyerekétel finomságok halakból, Metzker Krisztinával. Ezen az estén modern, street food ételeket készítünk közösen a gyerekekkel kizárólag harcsából és egészséges hozzávalókból.

20:00 Felkészülés az éjszakai „bogarászásra”

 

Július 1. / július 29. csütörtök

8:00-8.45 -Napi hal – Székely Tibor (KHESZ) horgászati referens előadása

9:00 Állatvilág a vízparton, Csaba Mihály KHESZ hivatásos halőrének előadása. Vadon élő állatot megpillantani különleges esemény, hiszen a természetben ügyetlenül mozgó modern ember legtöbbször elriasztja őket. Sokszor eszünkbe sem jut az, hogy nyomaikat keressük, pedig életükről és szokásaikról nagyon sokat megtudhatunk a különböző életjelek alapján. A természetben talált állatnyomok elárulják, hogy milyen állat járt előttünk a vízparton. Az előadás után akár gyakorlatban is kipróbálhatják a megszerzett tudásukat a gyerekek egy vízparti túra alatt.

13:00 – Pelle Zsolt a Orosházi Kinizsi HE horgásza kuttyogtató horgász bemutatót tart a dánfoki éren. Bemutatásra kerül e ősi harcsafogási technika. A gyerekek kipróbálhatják, hogyan is tudják megszólaltatni a kuttyogató fát.

15:00-18:00 – Horgász verseny (csapat)

19:00 – A horgászverseny után Csorja Andor az Ecsegfalvi Tógazdaság főhalásza bográcsos ételt készít a gyerekekkel közösen. A munkája mellett rendszeresen megméretteti főzőtudományát és az elmúlt évek alatt több nagy halgasztronómiai verseny győztes kupáját hozta el.

 

Július 2. / július 30. péntek

8:00-8.45 -Napi hal – Székely Tibor (KHESZ) horgászati referens előadása

 9:00– A tábor vendége a növények tudósa és fotósa Dr. Jakab Gusztáv egyetemi docens, aki a Körösök vidékéről, növény és vízi világáról mesél a gyerekeknek. Arról a vadvilágról, ami körbe vesz minket egyedi, varázslatos. A vidékünk is, a következő generáció védelmére szorul, hogy megmaradjon élőhelyként és tájként.

13:00 A víz fontossága az élethez – előadó Nemes Attila KHESZ ügyvezető igazgató – halászati szakmérnök

15:00-18:00 A horgászviadal zárásaként egyéni horgászversenyt rendezünk a gyerekeknek.

19:00 –Tábortűz Pizza Partival és meglepetésekkel!

Július 3. / július 31. szombat

9:00-12:00 – Díjkiosztók, táborzárás, szabad horgászat

14-15:30 – Hazautazás egyénileg

Augusztus 1. vasárnap (csak a második tábor esetén)

Szabad horgászat a hazautazásig.

A tábor programjának – esetleges – változtatási jogát a szervezők fenntartják.

Békéscsaba, 2021.06.02.

KHESZ