Ipari szennyvíz a szarvasi belvízrendszerben

Zagy szennyezte el a szarvasi belvízrendszert, írja a Békés Megyei Online. A szennyezés a vizsgálatok eddigi adatai szerint egy cég bérelt területéről került a Kondorosvölgyi csatornaszakaszba, majd terjedt tovább az érintett csatornákba. Arról, hogy a Szarvas külterületén található Malomzug-Décsipusztai főcsatornán pirosas víz elszíneződést észleltek a Békés Megyei Kormányhivatal Szarvasi Járási Hivatalának vezetője értesítette a közelmúltban a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságot (KÖVIZIG), valamint a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Kirendeltségét.

A KÖVIZIG, a felügyelőség és a katasztrófavédelem képviselői az érintettekkel még a bejelentés napján helyszíni szemlét tartottak, amelynek során megállapították, hogy a szennyezés egy kft. bérelt területéről került a Kondorosvölgyi csatornaszakaszba, amely onnan a Cigányér alsó csatornába és a Malomzug-Décsipuszai főcsatorna alsó szakaszára is eljutott.  A laboratóriumi vízvizsgálati eredmények kimutatták, hogy a kft. zagytározóinak déli oldalán, Szarvas külterületén a csatornában lévő víz — amely a környező területekre kihelyezett biozagy csurgalékait tartalmazta — erősen szennyezett volt. A tapasztalt szennyezés lokalizálása és a Szarvas-Békésszentandrási holtágba történő bejutásának megakadályozása érdekében —  azonnali intézkedésként — a KÖVIZIG lezárta a Malomzug-Décsipusztai főcsatorna érintett szelvényében lévő tiltót, valamint — a KÖVIZIG javaslatára — a Körösi Vízgazdálkodási Társulat is lezárta a Cigányér Szarvas város körtöltésénél lévő tiltóját. A felügyelőség megbízásából még szintén február 15-én az Alföldvíz Zrt. akkreditált laboratóriuma több helyen helyszíni vízmintavételezést végzett. 

A felügyelőség még ugyancsak ezen a napon, a helyszíni bejárással párhuzamosan február 15-én 14 órától II. fokú vízminőségvédelmi készültséget rendelt el a Malomzug-Décsipuszati főcsatorna, a Cigányér alsó csatorna  és a Kondorosvölgyi csatorna szennyezéssel érintett szakaszaira. A KÖVIZIG a környezetkárosodás megelőzésének és elhárításának rendjéről szóló kormány rendelet értelmében — a rendelkezésre álló vízvizsgálati eredmények ismeretében, valamint TIKTVF GyK szakmai javaslatában leírtak figyelembe vételével — elrendelte a III. fokú vízminőségvédelmi készültséget az említett belvízcsatorna szakaszokra vonatkozóan.

Az időközben elvégzett vízminőségvédelmi beavatkozások célja elsősorban az volt, hogy a belvízrendszerben lévő szennyezőanyag mennyiségét a lehető legnagyobb mértében csökkentsék és minél hosszabb ideig tartsák távol a Szarvas-Békésszentandrási holtágtól. Vízkormányzást valósítottak meg, biztosították a felszíni levegőztetést a Malomzug-Décsipusztai főcsatorna alsó szakaszán, megtörtént a szennyezett víz szivattyús átemelése a Cigányér alsó csatorna végszelvényéből a kft. termálvíz elvezető rendszerén keresztül a Hármas-Körösbe, ahol a szennyezett víz több mint 1700-szoros hígulás után folyik tovább. Ezt az állapotot keddig lehetett fenntartani. 

A TIKTVF Gyulai Kirendeltségével folytatott újabb egyeztetés alapján meghatározták a Malomzug-Décsipusztai főcsatornában visszatartott víz Szarvas-Békésszentandrási holtágba történő  szabályozott és ideiglenes bevezetésének, majd az onnan való gyors eltávolításának a leghatékonyabb vízminőségi kárelhárítási beavatkozási módját.  A hatóság beleegyezésével először 2 m3/s kapacitású szivattyúrendszert épít ki a KÖVIZIG a Szarvas-Békésszentandrási holtág felső végénél, közvetlenül a szivornyák mellett, és így egy viszonylag nagy szivattyúzott hozammal mesterséges vízmozgást idéznek elő a holtág Malomzug-Décsipusztai főcsatorna becsatlakozása feletti szakaszán a Hármas-Körös irányába. 

A szivattyúzás hatására a Szarvas-Békésszentandrási holtágban a megfelelő sebességű mesterséges vízmozgás kialakulását követően, a Malomzug-Décsipusztai főcsatornában visszatartott vizet bevezetik a Szarvas-Békésszentandrási holtágba, amelyet onnan várhatóan néhány nap időátfutással átemelik a Hármas-Körösbe. A fentiekben leírt szivattyúzás szerdán fokozatosan megkezdődik.

Az előzőek szerint meghatározott beavatkozásokkal biztosítható lesz, hogy a szennyezés több százszoros hígítással már nem jelent közvetlen veszélyt sem a Szarvas-Békésszentandrási holtág, sem a Hármas-Körös vízminőségére és élővilágára.

A céga vizsgálat végéig nem kívánt nyilatkozni a Békés Megyei Online-nak, ugyanakkor hangsúlyozták, még nem bizonyosodott be, hogy a szennyeződés valóban a bérelt területükről került volna a vízbe.

Cikk forrása: http://www.beol.hu/bekes/kozelet/zagy-szennyezhette-el-a-szarvasi-belvizrendszert-486053

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük