Kitüntetés a Köztársasági Elnöktől – Vidó Roland körös-vidéki versenyhorgász, történelemet írt

2022. február 17-én kilencedik alkalommal rendezte meg a MOHOSZ a IX. Horgászsport Gála és Támogatói Bankett rendezvényét, ahol Békés megyei versenyhorgászként Vidó Roland rangos elismeréseket vehetett át.

Roland a 2021. évben élért U20 magyar bajnoki, U20 csapat és egyéni világbajnoki teljesítményéért részesült MOHOSZ horgászsporti elismerésben, illetve dr. Áder János Köztársasági Elnök és dr. Szűcs Lajos a MOHOSZ elnöke az Év Sportolója 2021. kitüntetést adta át számára utánpótlás kategóriában, amelyhez ezúton gratulálunk!

Vidó Roland a tavalyi évben az U20 kategóriában mindössze 17 évesen megszerzett egyéni finomszerelékes világbajnoki címével körös-vidéki történelemet írt, megyénkben ilyen fiatalon még senki sem büszkélkedhetett világelsőséggel a versenyhorgász-sportban.

A „legifjabb” világbajnokot egy interjú keretében faggattuk a siker rögös útjáról, illetve a nem mindennapi érdemeket jelentő tavalyi versenyeseményről.

– „Ravasz” a kérdés: hogyan lesz valakiből ilyen fiatalon világbajnok versenyhorgász?

– (…egy mosoly) Természetesen nagyon sokat kell horgászni! Ez rengeteg áldozattal jár mind a család, mind a csapatot támogató szponzor részéről és természetesen nekünk horgászoknak sem szabad sajnálni sem időt, sem energiát. Horgászbotot 6 éves koromban ragadtam, az első versenyemet egy OHCSB jelentette 10 évesen, amely után már folyamatosan részt vettem országos megmérettetéseken. Édesapám is sikeres versenyhorgász, így tulajdonképpen „belenőttem” a verenyhorgászat világba.

– Az utóbbi három évben gyorsultak fel számodra igazán az események…

– Amikor kiderült, hogy Magyarország lesz a 2021. évi világbajnokság házigazdája a kunhegyesi Nagykunsági-főcsatornán – ahol az utánpótlás országos bajnokság 2019-ben és 2020-ban is lebonyolításra került –, egyéni és csapatszinten is éreztük, ez mindannyiunk számára kivételes lehetőség. Ezért a versenyheteken kívül még mintegy 70-80 napot horgásztunk itt, ami rengeteg időt, energiát, pénzt és beletett munkát emésztett fel, egy – végül beváltott – fantasztikus siker reményében.

– Mit lehetett megtudni három év alatt a Nagykunsági-főcsatornáról annak tényében, hogy majd az adott napon és körülmények között, nyilván előre semmi sem kiszámítható?

– Egy olyan vízterületről beszélünk, amelyik minden évben más arcát mutatta: első évben rengeteg törpeharcsa és sok keszeg jellemezte, második évben sok „törpe” és kevés keszeg, 2021-ben pedig sok keszeget és viszonylag kevés törpeharcsát tapasztataltunk. Ezeknek a halaknak a horgászatát – ami lehetőség szerint a törpeharcsák keszegektől történő „leválasztását” jelentette – egy általunk csak „balinozós” módszernek elnevezett technika egészítette ki.

– Tulajdonképpen ez utóbbi adta a jolly jokert a magyar csapat paklijában, ami az egyéni vb-címedet és a csapatét is jelentette…

– A világbajnokságon a csatorna teljesen más arcát mutatta, mit előtte két héttel az OB-n. A tréningnapokon javuló jelleget mutatott, az utolsó edzésnapon már tíz kiló fölött is fogtunk keszegből. Aztán jött az első forduló 4 órája, botcsavaró széllel, ami a finomra hangolt keszegezésünknek nem tett jót. Keszeg alig mozgott, törpézni kényszerültünk, ami szerencsére jól sikerült, így 90 db törpeharcsával és 4 db dévérkeszeggel meg tudtam nyerni a szektoromat. Másnap teljes szélcsend, nagy meleg fogadta a mezőny, gondoltuk, eljött a mi időnk. De a helyzet nem javult, mert én személy szerint még törpeharcsát is nehezen tudtam fogni, másfél óra elteltével is csupán 10-15 darabbal álltam nem túl kedvező esélyekkel egy szektoron belül kivívott jó helyezést illetően. Ekkor vettem elő a balinos módszert, ami első úsztatásra eredményre vezetett. Ezen a ponton fordult át bennem tudatosan a taktika, ettől fogva eredményesen váltogattam balinra, és szerencsére néhány keszeget és egy pontyot is szákba tudtam terelni. Ismét nyertem a szektorom, három csapattársan pedig szintén verte a mezőnyt. Itt mutatkozott meg a három év gyakorlata. Sikerrel tudtunk reagálni az ilyen extrém helyzetekre is, míg erre a többi csapatnak mindössze egy hét tapasztalata volt. Majdhogynem tripla kevesebb pontszámmal vertünk rá a második helyezett nemzetre összetettben. Ez a fantasztikus teljesítmény országosan is történelmet írt, hiszen soha nem fordult még elő, hogy a csapatelsőség mellett az u15-ös és az U20-as egyéni kategóriában a dobogó mindhárom fokán magyarok álljanak.

– 17 évesen csapatban és egyéniben világbajnok lettél, ami Békés megyében neked sikerült a valaha volt legfiatalabbként. Realizálni tudod ennek a jelentőségét?

– Kellett egy kis idő, hogy „ülepedjen” az élmény, de azt gondolom, hogy a későbbiekben fog igazán tudatosulni bennem, mit is jelent számomra ez a siker. Nincs idő azonban túl sokat töprengeni ezen, hiszen a vb-cím nem örök babér. Sokkal inkább kötelez arra, hogy a következő világbajnokságon csapattagként és természetesen egyéniben is minél eredményesebben szerepeljek.