Lezajlott a megyei felnőtt egyéni bajnokság a Fűzfás-zugon – beszámoló

A KHESZ rendezésében április 9-10-én került lebonyolításra az idei Békés megyei felnőtt egyéni bajnokság finomszerelékes szakágban. A 29 jelentkezőt – akik közül sajnos csak 26 regisztrált a helyszínen – a Szövetség kezelésébe tavaly év végén került Fűzfás-zugi-holtág várta szombaton reggel.

A versenyhorgászok előtt kevésbé ismert, kitapasztalatlan víz nagy kihívást jelentett a profi versenyzőknek is, ezért aki tudta és tehette már a versenyt megelőző hetekben, napokban edzésekkel igyekezett információkat és némi előnyt szerezni a többiekkel szemben.

A mintegy 200 méter hosszú versenypálya rendbetétele nem kevés előkészítő munkát igényelt, amiért Petényi Rolandot külön köszönet illeti a munkában közreműködők mellett.

A mezőnyt három szektorba osztottuk és a három fordulóban irányított sorsolással, a szektor szélsők kiemelésével határoztuk meg a szektorhelyeket. Már az első forduló elején a limit ellenőrzésénél látható volt, ki milyen taktikával készül és hogy mekkora különbségek vannak az egyes stratégiákban.

Kevesen vették komolyan a megfogható snecik mennyiségét, a versenyzők általában kínosan ügyeltek a bevitt etetőanyag és élőanyag megválasztásánál, hogy a lehető legjobban ki tudják zárni a küszt. Pedig a kapástalan időszakokban össze lehetett fogdosni akár 1-1,5-2 kg balincsemegét is, és aki ezt megtette, az a dobogóért szállhatott harcba.

Érdekes volt látni az etetőanyagok széles palettáját, azoknak különböző előkészítését, eltérő felhasználását. Az élőanyagok közül a szúnyog kevesebb hangsúlyt kapott (de kellett), a jellemzően temérdek csonti, pinki és báb mellett a giliszta reneszánszát élte.

Az előzetes információk szerint a fő célhalnak a merítős (20 dkg feletti) ezüstkárász ígérkezett, a várt 1-3 kilós pontyok elmaradtak – utóbbiakból összesen 4 db került szákolásra a három fordulóban –, nagy testű jelölt ponty nem jelentkezett. Zavaró tényezőt a sokszor „mikroméretű”  törpeharcsák mellett a már a már említett snecik jelentettek.

A lassan melegedő április eleji víz miatt a szereléket le kellett finomítani és jóformán ki kellett pakolni egy fél horgászboltot, hiszen mindenre fel kellett készülni. Bármikor és bármit be kellett tudni vetni siker érdekében.

Borult, ködös reggellel fogadta a gyülekezőket, szombaton délelőtt még az eső is eleredt, de aztán az idő egy se nem hideg se nem meleg állapotra állt be, amit végül is tökéletesnek mondhatunk.

Aki olvasott már tőlem versenybeszámolót, az most számíthatna arra, hogy elkezdem fordulónként és szektoronként elemezni a fogásokat, technikákat. De nem. Egy dologról szeretnék most csupán elemzésként írni, pontosabban egy versenyzőről, az ő taktikájáról, a versenyen szerintem üdvözítő megoldásról.

Jogos a felvetés, hogy ja… verseny után könnyű leszűrni a tanulságot, de ezt a kiváltságot engedjétek meg nekem, hiszen én látom kívülről a pályát. Ha előre tudnék levonni efféle konzekvenciákat, akkor ott ülnék a versenyzők között és nyerném sorban a bajnoki címeket…

2016. bajnoka, Dr. Bagdi Árpád. Elhozta és kipakolta egy „falu” teljes horgászcuccát, annak összes etetőanyagát, élőanyagát. Titkokat nem árulhatok el – mert nem is tudok –, de annyit elmondhatok, hogy Árpi a limitet maximálisan kihasználva – még a „limitelő szaktekintélyeket” is nehéz helyzetbe hozva – használta ki.

Aztán begyúrt, begombócolt, mindent túlnedvesítve, kőkeményre. Biztos vagyok benne, hogy volt olyan gombóc, amelyik csak egy óra múlva kezdett bontani. De szerintem ezt is akarta. Aztán a fordulót megelőző nehézetetés ideje alatt, annak minden másodpercét kihasználva be is etette a mennyiség 80-90%-át.

Na akkor lássuk, mit ér mindez, mekkora és mennyi halat is hoz? Majd. Majd megtudjuk. Előtte egy órát, másfelet haláli nyugalommal snecizett. Nem izgatta a mellette ülők el-elkapott egy-egy merítős kárásza, csak snecizett tovább. Aztán felvette a rakóst megnézte mi van az etetésen, majd a matchbotot. És szépen lassan azt lehetett látni, hogy ő szákolja a legtöbbet. Nem etet rá (nem is igen volt már mit), csak fogja.

Az eredmény? Szektor 1., szektor 2., szektor 1. Következetesen felépített és betartott, nyertes taktika. Egy dologra kíváncsi lettem volna: más szektorokban is működött volna mindez? Mert a sorsolás szeszélye folytán Árpád mindháromszor a középső (B) szektorban ült, amelyik a legegyenletesebb volt. Le is vontam egy tanulságot: megyei egyénit legközelebb csak sorsolási ráccsal rendezünk!

A többiekről, a versenyről általában: az első forduló haltalanabb volt a vártnál (bár Szűcs Zsolti kiszedett több mint 12 kiló halat a C9-ről), a második, harmadik etapban azonban általánosan egyre szebb fogások születtek. Elmondható a két pályaszélről, hogy tuti helyek voltak, akinek a kezében van/volt némi versenymúlt, az hozta is róla a szektor egyet.

A belső szélsők már érdekesebben alakultak: az A8 és B9 jó eredményeket hozott de a B1 és a C1 „megbabonázott” helyeknek bizonyultak. A pálya többi része kiegyenlített esélyeket adott, jól segítették a tudás és a felkészültség kidomborodását. Voltak neves és jeles versenyzők, akik rendesen eltaktikázták magukat, ellenben helyiekkel, akik nagyon szépen szerepeltek,

Kissé érthetetlen számomra, hogy máskor, máshol miért nem indulnak: volt olyan kedves, bájos és aranyos versenyző, akit finoman szólva is nógatni kellett, hogy horgássza már végig valahogy a három órát azért szektor hármat érő 4.260 grammért.

Összefoglalva: szoros és élvezetes, egyszóval jó verseny volt. A kiélezett küzdelmeket jól mutatja, hogy a második helyezett 8 pontja mögött a kilencedik helyezettnek is még csak 9 pontja volt.

Az eredményhirdetés már megterített asztal mellett történt. Külön köszönet jár Toldi Balázsnak, Gyomaendrőd polgármesterének, valamint Dr. Hunya Miklósnak a KHESZ elnökének az eseményen való személyes jelenlétért, illetve a záróbeszédükben elhangzottakért. Bízunk benne, hogy az abban felvázolt fejlesztések a még jobb versenykörülmények érdekében mihamarabb megvalósulnak.

Végezetül a versenyszakbizottságunk örökös elnökének záró szavait idézném: További sportsikereket!

Cikk: Balogh Attila
Fotó: Tószögi György, Balogh Attila

Eredmények:

Helyezés Versenyző Összesített fogás (g)
1. Bagdi Árpád 18,260
2. Szilágyi Zsolt 21,530
3. Nyári Tamás 13,880
4. Szoták Róbert 10,980
5. Szűcs Zsolt 21,780
6. Rideg Tibor 15,660
7. Petényi Roland 15,460
8. Munkácsy Lajos 12,720
9. Miloszrdni László 10,680
10. Deli Ibolya 9,260
11. Potecz Attila 10,800
12. Csendes Zoltán 10,920
13. Kiss István 9,060
14. Szilvási Szilárd 10,000
15. Farkas Zoltán 8,600
16. Szpisják Zoltán 8,160
17. Rekényi Péter 9,420
18. Hajdú János 8,340
19. Weigert Zsolt 8,280
20. Bárdi Dániel 8,120
21. Uhrin János 5,100
22. Szűcs Endre 5,120
23. Kolozsi Tamás 6,980
24. Nyírí László 4,740
25. Uhrin Zoltán DISQ
26. Kiss Tamás DISQ

A fordulónkénti fogási eredmények és szektorrend pdf formátumban letölthető ITT.