Szakmai nívó és kimagasló közösségi élmény fémjelezte a KHESZ második horgásztáborát is

A KHESZ nyári horgásztáborainak idei második turnusában 30 kishorgász gyűjthetett felejthetetlen élményeket Békés–Dánfokon a Dánfoki-csatorna és a Kettős-Körös vadregényes környezetében. Az ismételten MOHOSZ támogatással, illetve szülői önrész vállalással megvalósuló egy hetet ezúttal is színvonalas szakmai programok, különleges közösségi élmények, a halas gasztronómia minőségi remekei és természetesen sok-sok horgászat töltötte meg.

A bevált tematikát követve a táborlakókat vasárnap délután Nemes Attila ügyvezető igazgató köszöntötte egy „bemelegítő” előadással, amellyel tüstént a halak kerültek a fókuszba. A megnyitó után a táborlakók hidrobiológia alapokkal, ezen belül is jellemzőbb mikroszkopikus zooplanktonokkal ismerkedhettek Boltizár Ottó halászati szakmérnök előadásában.

Ezt követően Lovas Ferenc az Angliai-Magyar Horgászok képviseletében tartott gyakorlati bemutatót, ahol a gyerekek a tradicionális úszó készítés alapjait sajátíthatják el – fűrészeltek, csiszoltak, festettek – természetes anyagok felhasználásával. A vacsorát a kezdőnaphoz híven hamisítatlan körösi halászlé adta, amit Pelle Zsolt az Orosházi Kinizsi Horgász Egyesület titkára készített el a táborozóknak.

Hétfőn Székely Tibor (KHESZ) horgászati referens által kezdetét vette a „napi hal” kihirdetése a dévérkeszeggel (többi napon: a balin, a bodorka, az idegenhonos halakat képviselő törpeharcsa, a karikakeszeg és a ponty), reggeli után pedig hajóra szállt a csapat a Kettős-Körös felvízén, hogy Békéstől Szanazug felé, a Fekete- és Fehér-Körös összefolyásához vegye az irányt. Az út alatt az folyó természeti környezete került fókuszba, visszaút előtt pedig egy frissítő folyóvízi strandolásra nyílt lehetőség.

Este a békési GREBB csapata kézműves hamburgert készített helyben a gyerekeknek, Lovas Ferenc az Angliai-Magyar Horgászok oldal alapítója pedig centerpin orsók világát tárta fel az érdeklődők számára.

Kedden Deli Ibolya és Szilvási Szilárd világbajnokok a versenyhorgászat rejtelmeibe avatták be a gyerekeket. Ibolya előadása interaktívan összekapcsolódott Szilvási Szilárd horgászatával, aki rakós, match- és feeder botos technikát mutatott be. Deli Ibolya előadásának gyakorlati része az úszó profi súlyozását célozta meg, amely feladatként pontozásra is került az ifjaknál.

Szerdán a napi halas ismereteket kilenc órakor a Földesi Madársuli interaktív előadása követte, ahol sok értékes gondolat hangzott le a ragadozó madarakról Imre István solymász által. Délután dr. Gorda Sándor halászati-horgászati szakértő Ázsiába repítette gondolatban a hallgatóságát az egzotikus tájak haltermelési gyakorlata kapcsán, késő délután pedig elkezdődött a Horgász Viadal négytusa casting gyakorló felkészülése is.

Csütörtökön délelőtt az „Állatvilág a vízparton” című előadást hangzott el Csaba Mihálytól, a KHESZ hivatásos halőrétől. A gyerekek számára olyan madarak és emlősök kerültek bemutatásra, melyekkel a vízparton gyakran találkozhat a horgász. Megismerhették hangjukat és a vetített videókból élőhelyüket is. Az előadás végén előkerült a vaddisznó agyar és sörte, illetve a gyerekek kedvencei, az állathangokat utánzó, fura „szólamokkal” felhangzó sípok is.

Délután, Pelle Zsolt a Orosházi Kinizsi HE horgászának kuttyogtató bemutatóján mindenki kipróbálhatta, hogyan is lehet megszólaltatni az ősi harcsafogó technika sajátos eszközét. Este a tűzrakás ismeretei kerülhettek elsajátításra, az együtt fellobbantott tábortűz körül a Dobszerda Körrel zenélhetett, énekelhetett együtt a tábornép.

Bár a sok-sok programelem mellett menetrendszerűek voltak az esti és reggeli horgászatok, a legizgalmasabb horgásznapot mégiscsak a péntek adta, hiszen ekkor került sort az egyéni horgászviadalra és a casting célbadobásra. A gyomaendrődi Dusek András „Bandi bácsi” kuttyogtatófa készítő mester látogatása igazi megkoronázását volt ennek a napnak, nem mindennapi horgászkalandjait álmélkodva hallgatta az ifjúság.

A szombati utolsó teljes nap sem marad események nélkül. Szűcs Ferenc előadása a gyerekek számára egy izgalmas kérdést vetett fel: „Miért fontos a hal őrzése Magyarországon?” A témát illetően megismerhetővé váltak a halőri feladatok mind a KHESZ, mind az Állami Halőri Szolgálat kötelékében. Az utolsó esete gondolatai a vízpart tanulságai, a táborvezetők „tanmeséi” és horgászattal kapcsolatos történetei köré összpontosultak egy nagy közös tábortűz mellett.

A vasárnapi búcsúzást most is a délelőtt ünnepi pillanatai előzték meg, ahol a heti versenyszámok eredményei kerültek ismertetésre, a díjak és a minden táborlakó számára kiérdemelten járó emléktárgyak átadásával egyetemben.

Ezzel a mondhatni megható záró mozzanattal nem csupán a KHESZ második bentlakásos horgásztábora ért véget, de tulajdonképpen egy újabb feledhetetlen, ismételten nagy sikerrel zárult tábori évadnak is búcsút intettek a szervezők. A jelentkezők száma alapján idén akár egy harmadik tábor is betelt volna, de a körülmények ennek megvalósulását nem tették lehetővé. Remélhető azonban, hogy a KHESZ nyári gyermek horgásztábor programjaiban még sok olyan lehetőség akkumulálódik, amelyek rengeteg emlékezetes pillanatot, sok-sok kamatoztatható tudást, tartós közösségi élményeket tartogatnak a kishorgászok számára. Köszönjük! Jövőre mindenkit visszavárunk!

Fotók: Metzker Krisztina