Gyányi Sándor

  • Fogás ideje: 2019.06.14. / 5 óra 45 perc
  • Vízterület: Gerlai-holtág
  • Halfaj: Amur
  • Fogott hal adatai: 12,30 kg

Fogási körülmények: Egy érdekes fogásról küldök egy rövid beszámolót, hosszú évek óta járom az Élővíz-csatornát és a Gerlai-holtágat keresve a szebb halakat.  Ebben kiemelkedő lehetőséget nyújt nekem az „epres” szezon amikor elkezd potyogni fentről a gyümölcs a halak és az én örömömre. Számomra nagyon kedvelt ez a módszer, mivel minimális felszereléssel lehet cserkelni a halakat és rövid idő alatt nagy eredményeket lehet elérni, így akár munka előtt is egy korai ébredéssel 1-2 órás pecával kivitelezhető. Sajnos csak egy rövid ideig működik az évben, általában május közepe és június közepe között.

2019-ben lassan jött a nyári meleg az előző évhez képest, így a gyümölcsök is lassabban kezdtek érni, illetve víz sem nagyon volt a csatornában; ami volt is, az oxigénben egyre szegényebb lett június elejére. Szerencsére időben érkezett friss víz , ami megmentette a halakat és esélyt adott arra, hogy ismét szép amurokat fogjak ezzel a módszerrel. A lényeg a fáról potyogó epren van és az alá beálló halakon. A felszerelés a lehető legegyszerűbb: csak egy megfelelő erősségű horgot kötök fel a zsinórra, majd az eperbe szúrom és a kiszemelt hal elé próbálom bedobni.

A fa alatt álló halakat figyelve pár horog nélküli epret dobok a vízbe, így  „megmozgatom” őket és igyekszem  keresni a nagyobb testűeket. Ha megvan a kiszemelt hal, egy pontos dobással elé ejtem a csalit, általában egy nagy cuppanással le is veszi… hagyom hogy ráfeszítsen a zsinórra, ami szépen csúszik a felszínen és indulhat a tánc.

Ezt a szép amurt is így sikerült fognom a hajnali órákban, egy nagy csapat volt a fa alatt, őt láttam a legnagyobbnak. Rádobtam és már meg is volt. Egy jó 15 perces fárasztás végén tudtam kiemelni, gyorsan mérlegeltem. A nagy izgalmamban centit nem húztam rá, az előző évben hasonló körülmények között megfogott testvére 10,12 kg volt, faroktőig 80 cm. Hosszra nem sok különbség lehetett, ez a példány viszont sokkal pocakosabb volt. Fénykép után visszaengedtem a halat, szeretek velük küzdeni ebben a kis csatornában.

Érdekessége még a módszernek, hogy nagyon sok hal beáll alá habzsolni, amurok mellett sikerült fognom már pontyot, dévérkeszeget, karikakeszeget, bodorkát, vörösszárnyú keszeget, domolykót, balint, csukát, kárászt, törpeharcsát. Keszegekből ilyenkor nem ritka az 1 kg feletti.

Felszerelés: 2,70 Spro Passsion pergető bot 15-50 gr, Shimano Exage 40-es orsó, 0,15 mm Power pro fonott zsinór, 4-es méretű gamakatsu horog.