Duzzasztás megszüntetése Békésnél

A pünkösdi ünnepek jelentős lehűlést és csapadékot hoztak a Körösök vízgyűjtőjére. A fölénk húzódó ciklonból múlt pénteken még II. fokú árhullám kialakulását is valószínűsítette az Országos Vízjelző Szolgálat. Szerencsére a meteorológiai előrejelzésektől eltérően – vízgyűjtő átlagot tekintve – kevesebb eső esett a hosszú hétvége alatt (megjegyezendő: ezt már nagyon várták a mezőgazdaságban). A romániai, hegyvidéki vízgyűjtőn lokálisan lehullott nagycsapadékokból, azonban kisebb árhullámok indultak el a Fehér- és Fekete-Körös folyókon.

Ezek az árhullámok az I. fokú készültséget sem érik el, a mederben maradnak, viszont a folyókon található duzzasztóművek üzemére már jelentős hatással bírnak. A megnövekedett vízhozamok biztonságos levezetése érdekében a Kettős-Körösön üzemelő Békési duzzasztóműnél megkezdtük a duzzasztás megszüntetését. Erre két ok miatt van szükség: egyrészt a meder előürítésével biztosítjuk a helyet az érkező víztömegnek, másrészt a műtárgy acélszerkezetei sem teszik lehetővé a határértéknél (75 m3 /s) nagyobb vízhozam átengedését. A duzzasztás megszüntetésének eredményeképpen, a Szanazug körüli folyószakaszokon lehet majd tapasztalni a legnagyobb mértékű – akár 1 métert is megközelítő – vízszintcsökkenést, amíg az érkező árhullám újra fel nem tölti a medret.

Sajnálatos módon erre a vízkormányzási beavatkozásra pont a halak ívási időszakában kerül sor, és nem garantálható az, hogy az eddig lerakott ikrák egy része nem kerül szárazra. Lehetőségeinkhez mérten a duzzasztás megszüntetésének idejét késleltetjük, de már jelen pillanatban is 104 m3 /s a műtárgy vízátbocsátása, ami már most is nagyobb a megengedettnél. A hidrológiai helyzetértékelés szerint, május 18-ra a Fehér-Körös felől ~ 40 m3 /s többlet vízhozam érkezésére lehet számítani, míg a Fekete-Körös vízhozamában sem várható érdemi csökkenés. Így a Kettős-Körös vízhozama ~ 140 m3 /s körül várható, amely már biztonságosan csak a duzzasztás teljes megszüntetése mellett vezethető le. Természetesen, amint a folyók vízjárása lehetővé teszi, ismételten megkezdjük a duzzasztást, ezáltal is biztosítva a vízi élőlények számára is az optimális vízszintet.

Forrás: kovizig.hu