Könyv a horgászvizek egészségéért – válaszol a szerző

Horgászvizeink egészsége kivétel nélkül minden horgászt érintő kérdéskör, de vajon hányan rendelkezünk a témában való jártasság minimum alapszintű ismereteivel? Pedig e tudás csiszolása kiemelkedően fontos lehet mindannyiunk számára, hiszen legtöbbet vízparttal, vízzel mi találkozunk.

Halegészségügy, halfajszerkezet, vízminőségi problémák kezelése és megelőzése, törvényi szabályozás, tavak létesítésének követelményei, stb. Sokáig lehetne sorolni, mennyi fontos átfogó ismeretanyagot tár a vízkezelők, horgászok elé közérthető módon a Horgászvizek üzemeltetésének gyakorlata című, a témát illetően hiánypótló, nemrég megjelent könyvújdonság. A kiadvány miértjeiről Hegyi Árpád szerzőt kérdeztük:

– Mi ihlette a könyv megszületését?

– Néhány évvel ezelőtt egy horgászegyesület elnöke keresett kétségbeesve, hogy vizükben pipálnak a halak és sürgős beavatkozás kellene. A víz zöldes, oxigénhiányra gyanakszanak. A helyszínre utazva kiderült, hogy a halak csupán a felszínen összegyűlt apró állati szervezeteket csipegették, alaposan megtévesztve ezzel a vízkezelőt.


Cellulóz-, illetve trágyázási eljárás kivitelezése

Ekkor gondolkoztunk el társszerzőmmel és egyben feleségemmel, hogy bár rengeteg a horgászattal, horgászvizekkel foglalkozó kiadvány, a vízkezelés problémáira gyakorlatias, az adott helyzetekre  tényleges megoldásokat kínáló mű nem igazán kapható a könyvpiacon.

A gödöllői Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékén halélettannal foglalkozva tehát jogosan merült fel bennünk, hogy a vízkezelés alapvető problémáit és megoldási lehetőségeit hasznos volna hazai környezetre adoptáltan – költségtényezők, közösségi viszonyok, szakmai segítség stb. – összefoglalni. Annak ellenére, hogy a horgászaton keresztül Magyarországon több mint 300.000 embert kötődik a vízhez, e fontos kérdéskörben jókora információs űr tátongott.


Hínár gépi vágása és kitermelése


Süllő jelölése fonaljellel

– Tehát ez a könyv a horgászoknak szól?

– Igen. Egy horgászvizet persze elsősorban az egyesület vezetősége vagy a tógazda felügyel, de azt mindenkinek érdemes megértenie, hogy történetesen egy egyesületi horgászvíz minden horgász közös tulajdona, állapota minden tag közös érdeke és felelőssége. A könyv által átadott ismeretanyag így minden horgász számára fontos tudáskincs, és ha minden részletével nem is, de a víz- és halegészség legfontosabb sarokpontjaival nem árt mindenkinek tisztában lennie.

– A könyvajánlóban többek között a „leggyakrabban előforduló problémák és azok kezelése” címsor is szerepel. Melyek ezek?

– Oxigénhiány és algaburjánzás összefüggései, vízkezelései technológiák, gyógyszerek kijuttatása, leggyakoribb halbetegségek, hogy csak néhány kerüljön említésre. Ezen problémák ismerete és sok esetben a közösségi munka segítségével olykor szinte filléres költségű kezelése főleg annak tudatában fajsúlyos tényező, hogy a horgászvizek a befektetett munka és pénz, illetve a kinevelt halállomány függvényében egyre nagyobb értéket képviselnek. Ezen érték pusztulása vagy megmaradása a tét akkor, mikor vizeink egy-egy adott problémájával állunk szemben.


Algabiomassza terepi meghatározása


Pontytetű fertőzés


Pikkelyborzolódás ezüstkárásznál

– Milyen alapvető hibákat lehet véteni egy horgászvíz kezelése kapcsán?

– Ahhoz képest, hogy egy-egy horgászvíz kialakításába, fenntartásába olykor micsoda jelentős munkaenergia és sok-sok milliós pénzösszeg van fektetve, sajnos nagyon sokszor tapasztalható, hogy a legalapvetőbb, csúcsminőségben is legfeljebb pár százezer forintos kontrolleszközök  – oxigénmérő és PH-mérő műszer – nem állnak rendelkezésre. A vizekben féltve őrzött 10 meg 20 pluszos halak függvényében ez igazán érthetetlen.

Pedig az ezekkel a műszerekkel végzett vizsgálat tulajdonképpen az a legfontosabb kontrolltevékenység, amivel legtöbbet tehetünk vizeinkért. A heti rendszerességben javasolt, de egyes esetekben naponta vagy akár napszakonként is szükséges ellenőrzés elengedhetetlen alapfolyamata a vízkezelésnek.


Sávos klórmeszezési eljárás


A dobóháló szakszerű elvetése

A vízkezelés címszó alatt nem feltétlenül kell mindig valami bonyolult dologra gondolni. Általában ez a víz fizikai állapotának egyszerű és gyors vizsgálatát és egy kicsit hozzáértőbb szemrevételezést jelent.

– A könyvajánló ígéri, hogy leszámol számos tévhittel és rosszul berögzült vízkezelési munkafolyamattal. Leggyakrabb formái ezeknek?

– Kiemelten az alga elleni védekezés módját lehet említeni, amelynél a mészhidrát és a klórmész használata nincs a megfelelő tudásra alapozva. Ugyanez igaz a halbetegségekre is. Általában mindenki a klórmeszet „akarja”, mint berögzült, mindenre jónak hitt megoldást. Pedig egy pontytetű fertőzés esetében a klórgáztól menekülő hal csak még messzebbre viszi, terjeszti az élősködőt. Ilyen esetben például a pontytetű vedlését gátló – így pusztulását okozó – anyag használata sokkal célravezetőbb.


Süllőfészek készítés


Mélységi vízmintavétel

De lehet említeni halszállításkor a preventív, vízsózással elérni kívánt fertőtlenítő védekezést is, ami a megfelelő mérték esetén ér csak valamit. És persze vannak abszolút semmibe sem kerülő probléma megelőző tényezők is, amire sokan még ma sem fordítanak megfelelő figyelmet. Ilyen a hal vásárlás előtt történő kötelező és alapos szemrevételezése és megvizsgálása, adott esetben pedig a „nemet mondás” tudománya. Sosem szabad elfeledni, hogy az olcsó hal, olykor a legdrágább hal.

– Hogyan lehet hozzájutni a kiadványhoz?

A könyvet saját gondozásban terjesztjük, így közvetlen kapcsolati csatornáinkon lehet megrendelni telefonon a +36 20 350 4533 számon, illetve a lefler.kinga@gmail.com címen

a szerzők