Teendők egységes állami horgászokmány elvesztése esetén

Teendők állami horgászjegy elvesztése vagy megsemmisülése esetén

A Hhvtv. 43. § (5) bekezdés a) és b) pontja alapján az egységes állami horgászokmány (állami horgászjegy és horgász fogási napló) megsemmisülését vagy elvesztését a jogosult (az egységes horgászokmány tulajdonosa) haladéktalanul köteles bejelenteni a MOHOSZ azon forgalmazási pontján, ahol számára az okmány kiadásra került. Ha itt az egységes állami horgászokmány forgalmazása megszűnt, akkor közvetlenül a MOHOSZ felé.

Ezt követően az egységes állami horgászokmány megsemmisülését vagy elvesztését a forgalmazó a MOHOSZ-hoz haladéktalanul köteles bejelenteni a szak@mohosz.hu email címre. A bejelentés megkönnyítését szolgálja az alábbi bejelentő minta (a bejelentő minta formátuma nem kötelező jellegű, a bejelentéshez szolgál segítségül, adattartalma beírható a küldendő e-mail-be is).

A SZÁK rendszerben történő megsemmisítést – a forgalmazó által megküldött bejelentést követően – a NÉBIH SZÁK admin kollégák végzik, az elvégzett megsemmisítésről a forgalmazó e-mail címére értesítést küldenek (megszűnt forgalmazó esetén a bejelentő horgász címére). Ezt követően adhat ki a forgalmazó a jogosult horgász kérelmére új horgászokmányt a meghatározott díjtétel megfizetése után, (állami horgászjegy esetében 2000 Ft, a fogási napló esetében 200 Ft).

A jogszabályi előíráson túlmenően a horgásznak is érdeke az egységes állami horgászokmány elvesztésének vagy megsemmisülésének haladéktalan bejelentése, mert az elektronikus horgászjegy nyilvántartó rendszerből (SZÁK) való törlésre csak ez után kerülhet sor. Új egységes állami horgászokmány tehát csak akkor váltható, ha a korábbi horgászokmány törlésre kerül a SZÁK programból.

A bejelentő nyilatkozat word formátumban letölthető ITT. 

KHESZ