KHESZ Megyei Feeder Csapat Horgász Bajnokság – 2024.

 • Időpont: szeptember 28-29. szombat-vasárnap
 • Helyszín: Fűzfás-zugi holtág, Gyomaendrőd
 • Nevezési határidő: szeptember 20. péntek 14:00 óráig (Nevezni a KHESZ Székházában személyesen, telefonon a +36 30/478 3783-as telefonszámon munkaidőben, illetve e-mailen a verseny@khesz.hu címen lehetséges).
 • Nevezési díj: 15.000 Ft. A nevezési díj helyszíni regisztrációkor is befizethető. Kérjük a helyszíni nevezési díjfizetést előre jelezni. Utalással történő fizetésnél kérjük feltüntetni: „FEEDER CSAPAT nevezési díj, csapat neve”. A befizetési csekk másolata a helyszínen ellenőrzésre kerül. (Számlaszám: OTP: 11733003-20030188)
 • Találkozó: augusztus 31. szombat 6.30 perckor az Ifjúsági lakótelep mögött, a holtág töltése mellett, a holtág partján.
 • Díjazás: Az első három helyezett csapat serleget és érmet kap.

A versenyen I. és II. helyezett csapat a klubcsapat OB-ra történő nevezési díj megfizetése mellett, az OB verseny napjaira, kötelező edzésre + 1 napra szállásdíj térítését (max. 6.000 Ft./nap/fő) kapják. Valamint az utazási költség térítésén felül (oda-vissza) az I. helyezett csapatnak 100.000 Ft., a II. helyezettnek 80.000 Ft értékű etetőanyagot biztosít a KHESZ.

A verseny lebonyolítása, és szabályai:

 • a verseny két napon, naponként egy-egy fordulóban, fordulónként öt órában kerül (2 x 5 óra) kerül lebonyolításra.
 • csapatonként 4 fő + 1 fő tartalék versenyző + 1 fő csapatvezető részvételével (A versenyző bármilyen korú és nemű személy lehet, aki 2024-ben tagja a versenybe nevezett Szövetséghez tartozó tagegyesületnek.)

 

 • 1. versenynap – 2024. június 15.szombat
  • 7:00 regisztráció
  • 7:30 sorsolás
  • 7:45-9:45 felkészülés
  • 9:50-10:00 etetés
  • 10:00-15:00 verseny
  • 15:00-tól mérlegelés
  1. versenynap – 2024. június 16. vasárnap
  • 7:30 sorsolás
  • 7:45-9:45 felkészülés
  • 9:50-10:00 etetés
  • 10:00-15:00 verseny
  • 15:00-tól mérlegelés
  • 15:30-16:00 értékelés, eredményhirdetés

 

 • Limitek: maximum 15 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. Az ellenőrzést követően tilos az etetőanyag és az etetés során használt föld vízzel, vagy más folyadékkal (pl. folyékony aroma) akármilyen módon történő (újra)nedvesítése, azonban permetezőspray a nedvesség megőrzésére, és a csali ragasztására történő használata megengedett.
 • A bajnokságon a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: összesen 2 liter élőcsali használható fel, melyből 0,5 liter lehet az etetőszúnyog-lárva (aprószúnyog) mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPSed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyog limitáló edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. Minden további csalizásra, vagy etetésre szánt (élő)anyagot a FIPSed “hivatalos mérődobozában” kell az ellenőrzésre bemutatni. Az ellenőrzésre a “hivatalos mérődobozokat” lezárva kell az ellenőrzésre bemutatni, a dobozok fedelét tilos bármilyen módon (pl. ragasztószalaggal) rögzíteni.
 • Mind az edzések, mind pedig az egyes versenyfordulók befejeztével tilos a fel nem használt etetőanyagot vízbe dobni! A versenyzőnek az ellenőrzés során az etetőanyagot beosztásos vödörben kell bemutatni, a csalikat pedig “hivatalos mérődobozokban”. Amennyiben egy versenyzőnek nincs “hivatalos mérődoboza”, egy helyezési ponttal nagyobb helyezési számot kap a fordulóban tényleges elért eredményénél. Az etetőanyag és csali limittől történő +10%-ot meghaladó eltérés azonnali sárgalapos figyelmeztetést von maga után.
 • A haltartót a szektoron belül hosszában kifeszítve kell elhelyezni és csak a limit ellenőrzés után lehet a vízbe helyezni. A haltartóban semmilyen nehezék nem helyezhető el. A versenyzők kötelesek a kifogott halak élve tartásáról gondoskodni, ezért kerek haltartók esetében legalább 40 cm átmérőjű, szögletes haltartók esetében legalább 50 cm átlójú és 3,5 méter hosszú, aprólyukú szákot kell használniuk. Ha a verseny során a kifogott halak becsült összsúlya a 20 kg-ot meghaladja, akkor a második haltartó használatának megkezdése kötelező, 40 kg elérése után 3. haltartó és így tovább. Egy haltartóban maximum 20 kg hal tárolható. Ha egy haltartóban ettől több hal került tárolásra, a mérlegeléskor csak 20 kg írható be a mérlegelő lapra. Indokolt esetben a verseny szervezője a fenti haltartó szabálytól szigorúbb szabályokat is hozhat. A haltartót a lehetséges legnagyobb hosszában (de legalább 1,5 m hosszúságban) kell a vízbe helyezni. A halakat a szemgödrükbe nyúlva kiemelni tilos! A halakat kíméletesen kell a horogról leakasztani. Tilos a szándékos ún. rázás, valamint a horog erőszakos kiszakítása.
 • A felkészülési idő alatt a dobástáv gyakorlásához vagy mélységméréshez kizárólag ólmos szerelék használható, a feederkosár mindennemű használata tilos az etetés kezdetét jelző dudaszóig, de a szereléken lehet horog is. A megengedett legnagyobb feederkosár mérete: hosszúság 7 cm, átmérő 5 cm, minimális mérete: hosszúság 1,5 cm szélessége: 1,5 cm a kosár üresen mért tömege nem lehet 15 grammnál kisebb. Olyan kosár, melynek bármely paramétere meghaladja a megengedett maximumot, illetve nem éri el a megengedett minimumot, nem használható. Az alapozó etetés, valamint a verseny során kizárólag az úgynevezett “open-end” (tehát alul-felül nyitott feeder kosár) és a “block end” (azaz alul, vagy akár alul-felül is zárt, ismert csontikosarak, window típusú kosarak) kosár használható. A kosárnak hengeres formájúnak (kör vagy sokszög) kell lennie. Minden ettől eltérő formájú kosár (csepp, lapos, method, bordás, stb…) használata tilos. A feederkosárnak vagy az azt rögzítő bármilyen eszköznek a főzsinór teljes hosszában szabadon kell csúsznia, semmilyen fix szerelék, vagy egy adott korlátozó pontig csúszó, vagy a csúszásban akadályozott, illetve lassított szerelék sem használható, azonban a dobások során történő zsinórszakadást kiküszöbölő dobóelőke beiktatása megengedett. A method-feeder technika használata tilos, tehát az etetőanyagot vagy földet, tartalmazó kosáron nem futhat keresztül a főzsinór. A feeder kosár a főzsinórra csak oldalról rögzíthető és kizárólag szabadon csúszó módon. A horog előke kosáron történő átfűzése, ahhoz való csomózása, vagy etetőanyagba tömése semmilyen módon nem megengedett. A horogelőke hossza minimum 50 cm, ezt a zsinórhoz hajtott kosár aljától kell mérni. A versenyző csak egy orsóval szerelt feederbottal (a kapás jelzésére a horgászbot színezett spicce szolgál) horgászhat, amelyet kötelezően etetőkosárral, és egy darab egyágú horoggal kell ellátnia, melynek a hegye és a szára közötti távolság nem lehet nagyobb 7 mm-nél (10-es számú méret). A versenyzőnek korlátlan számú botja lehet előkészítve, de egyszerre csak eggyel horgászhat. Az előkészített botok nem lehetnek előre felcsalizva, a kosarak pedig nem lehetnek előre etetőanyaggal töltve. Csak és kizárólag a kosárral történő etetés megengedett, bármilyen más módon (legyen az kézzel vagy csúzlival) történő etetés tilos! Az alapozó etetésen kívül, a verseny ideje alatt is megengedett az etetőbot használata. Az etetéshez bármilyen bot használható.
 • A versenyző köteles rajthelyén a hulladékot összegyűjteni és elszállítani!
 • Amennyiben az időjárási körülmények vagy más vis-maior lehetetlenné teszi a verseny megrendezését, akkor legkésőbb négy héten belül változatlan helyszínnel és változatlan feltételekkel meg kell ismételni.

A fent nem részletezett szabályok tekintetében a versenyen a MOHOSZ 2024. évben érvényes és hatályos országos szakági versenyszabályzata, egyedi esetben a Versenybizottság állásfoglalása a mérvadó.

Edzési lehetőség: Egyénileg