KHESZ Megyei Finomszerelékes Horgász Csapatbajnokság – 2024.

 • Időpont: június 1-2. szombat-vasárnap
 • Helye: Fűzfás-zugi holtág, Gyomaendrőd
 • Nevezési határidő: május 24. péntek 14:00 óráig (Nevezni a KHESZ Székházában személyesen, telefonon a +36 30/478 3783-as telefonszámon munkaidőben, illetve e-mailen a verseny@khesz.hu címen lehetséges).
 • Nevezési díj: 15.000 Ft. A nevezési díj helyszíni regisztrációkor is befizethető. Kérjük a helyszíni nevezési díjfizetést előre jelezni. Utalással történő fizetésnél kérjük feltüntetni: „MCS nevezési díj”. (Számlaszám: OTP: 11733003-20030188)
 • Találkozó: június 1. szombat 6:50 perckor az Ifjúsági lakótelep mögött, a holtág töltése mellett, a holtág partján.
 • Díjazás: Az első három helyezett csapat serleget és érmet kap.

A KHESZ az I. és II. helyezett csapat részére a klubcsapat OB-ra történő nevezési díj megfizetése mellett, az OB verseny napjaira, kötelező edzésre + 1 napra szállásdíj térítését (max. 6.000 Ft./nap/fő), valamint az utazási költség térítésén felül (oda-vissza) az I. helyezett csapatnak 150.000 Ft., a II. helyezettnek 100.000 Ft. értékű etetőanyag támogatást biztosít.

A verseny lebonyolítása, és szabályai:

Csapatonként 5 fő + 1 fő tartalék versenyző + edző + csapatvezető részvételével történik. A versenyző bármilyen korú és nemű személy lehet, aki 2024-ben tagja a versenybe nevezett Szövetséghez tartozó tagegyesületnek. A verseny két napon, naponként egy fordulóban, fordulónként 4 órában kerül lebonyolításra az alábbiak szerint:

 1. versenynap – 2024. június 1. szombat
 • 7:00 regisztráció
 • 7:30 sorsolás
 • 7:45-9:45 felkészülés
 • 9:50-10:00 etetés
 • 10:00-14:00 verseny
 • 14:00-tól mérlegelés
 1. versenynap – 2024. június 2. vasárnap
 • 7:30 sorsolás
 • 7:45-9:45 felkészülés
 • 9:50-10:00 etetés
 • 10:00-14:00 verseny
 • 14:00-tól mérlegelés
 • 14:30-15:00 értékelés, eredményhirdetés

A bot maximális hossza: 13 m

Limitek: maximum 20 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. Az ellenőrzést követően tilos az etetőanyag és az etetés során használt föld vízzel, vagy más folyadékkal (pl. folyékony aroma) akármilyen módon történő (újra)nedvesítése, azonban permetezőspray a nedvesség megőrzésére, és a csali ragasztására történő használata megengedett.

A bajnokságon a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: 2,5 liter élőcsali használható fel, és amely legfeljebb 0,5 liter aprószúnyogot, legfeljebb 0,5 liter földigilisztát (beleértve annak valamennyi alfaját) nem összevágott formában tartalmazhat. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPSed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyog limitáló edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. Minden további csalizásra, vagy etetésre szánt (élő)anyagot a FIPSed “hivatalos mérődobozában” kell az ellenőrzésre bemutatni. Az ellenőrzésre a “hivatalos mérődobozokat” lezárva kell az ellenőrzésre bemutatni, a dobozok fedelét tilos bármilyen módon (pl. ragasztószalaggal) rögzíteni. Az etetőanyag és csali limittől történő +10%-ot meghaladó eltérés azonnali sárgalapos figyelmeztetést von maga után.

 • A nehézetetés időtartama 10 perc. Az etetőgombócokat kizárólag kézzel szabad meggyúrni. Ez alatt az idő alatt a versenyző tetszése szerint beetethet, de kizárólag kézzel, valamint megengedett a kétkezes etetőcsúzli vagy az etetőcsésze használata. Az etetőcsésze használatánál is be kell tartani a bothosszúságra vonatkozó előírásokat, a következő szerint: az etetőcsésze külső peremével együtt mért bothossz nem haladhatja meg a kategóriánkénti bothossz limitet! Az etetőcsésze használata (és a mélységmérés) során is csak egy bot lehet a víz felszíne felett (tehát tilos egy második bot használata).
 • A versenyző csak úszós felszereléssel horgászhat, azon egy darab egyágú horoggal. Más módszerek használata még edzésnapokon is tilos! A versenyzőnek korlátlan számú botja lehet előkészítve, de egyszerre csak eggyel horgászhat. Az úszó kisúlyozásához szükséges nehezék tömege nem lehet az úszó teherbírásánál nagyobb. Tilos az élő és élettelen csalihal, halikra használata. A horogra tűzött csalik csak feltűzve használhatók, tilos a csali ragasztása, egybeolvasztása. Horogcsaliként és etetésre tilos pelletet, gyurmát, bojlit használni. Főszabályként a főólom nem érheti a mederfeneket, a teljes súlyozás legfeljebb 10 százaléka ugyanakkor mederfenéken lehet, de csakis oly módon, hogy nem akadályozhatja az úszó illetve a szerelék természetes, szabad mozgását.
 • A haltartót a szektoron belül hosszában kifeszítve kell elhelyezni és csak a limit ellenőrzés után lehet a vízbe helyezni. A haltartóban semmilyen nehezék nem helyezhető el. A versenyzők kötelesek a kifogott halak élve tartásáról gondoskodni, ezért kerek haltartók esetében legalább 40 cm átmérőjű, szögletes haltartók esetében legalább 50 cm átlójú és 3,5 méter hosszú, aprólyukú szákot kell használniuk. Ha a verseny során a kifogott halak becsült összsúlya a 20 kg-ot meghaladja, akkor a második haltartó használatának megkezdése kötelező, 40 kg elérése után 3. haltartó és így tovább. Egy haltartóban maximum 20 kg hal tárolható. Ha egy haltartóban ettől több hal került tárolásra, a mérlegeléskor csak 20 kg írható be a mérlegelő lapra. Indokolt esetben a verseny szervezője a fenti haltartó szabálytól szigorúbb szabályokat is hozhat. A haltartót a lehetséges legnagyobb hosszában (de legalább 1,5 m hosszúságban) kell a vízbe helyezni. A halakat a szemgödrükbe nyúlva kiemelni tilos! A halakat kíméletesen kell a horogról leakasztani. Tilos a szándékos ún. rázás, valamint a horog erőszakos kiszakítása.
 • A kifogott halakat minden esetben le kell mérlegelni, a kifogott halak mérlegelés előtti visszaengedése tilos!
 • A versenyző köteles rajthelyén a hulladékot összegyűjteni és elszállítani!
 • Amennyiben az időjárási körülmények vagy más vis-major lehetetlenné teszi a verseny megrendezését, akkor legkésőbb négy héten belül változatlan helyszínnel és változatlan feltételekkel meg kell ismételni.
 • A fent nem részletezett szabályok tekintetében a versenyen a MOHOSZ 2024. évben érvényes és hatályos országos szakági versenyszabályzata a mérvadó, egyedi esetben a Verseny Bizottság állásfoglalása a mérvadó.

Edzési lehetőség: Egyénileg