KHESZ Megyei Masters, Női, U15, U25 Feeder Bajnokság – 2024.

 • Időpont: május 18-19. szombat-vasárnap
 • Helyszín: Fűzfás-zugi holtág, Gyomaendrőd
 • Nevezési határidő: május 10. péntek 14:00 óráig (Nevezni a KHESZ Székházában személyesen, telefonon a +36 30/478 3783-as telefonszámon munkaidőben, illetve e-mailen a verseny@khesz.hu címen lehetséges).
 • Nevezési díj: Masters korosztályban 4.000 Ft, Női, U15 és U25 korosztályban díjmentes. A nevezési díj helyszíni regisztrációkor is befizethető. Kérjük a helyszíni nevezési díjfizetést előre jelezni. Utalással történő fizetésnél kérjük feltüntetni: „Masters Feeder nevezési díj – versenyző neve”. (Számlaszám: OTP: 11733003-20030188)
 • Találkozó: május 18. szombat 7:00 perckor az Ifjúsági lakótelep mögött, a holtág töltése mellett, a holtág partján.
 • Díjazás: Az első három helyezett versenyző serleget és érmet kap. Az indulók számától függően a verseny I-V. vagy I-III. helyezettjei pénzdíjban részesülnek.
 • Támogatás: A KHESZ a verseny korcsoportonkénti I. helyezettjei részére a masters, veterán és utánpótlás OB-ra történő nevezési díj megfizetése mellett, az OB verseny napjaira, kötelező edzés napjaira + 1 napra szállásdíjat (max. 6.000 Ft/nap), továbbá utazási költség térítését (oda-vissza), továbbá az I. helyezett részére 50.000 Ft., II. helyezett részére 40.000 Ft., III. helyezett részére 35.000 Ft., Masters kategóriában az I. helyezettnek 80.000 Ft. etetőanyag költséget /6 fordulóra/ biztosít.
 • Edzési lehetőség: egyénileg

A verseny lebonyolítása, és szabályai:

Korcsoportok:

 • U15-ös korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-ig nem tölti be a 15. életévét, de betölti a 6. évét. (Az U15 korosztályban segítő kizárólag a felkészülési időben segédkezhet.)
 • U20-U25-ös korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-ig betöltötte a 15. életévét, de még nem töltötte be a 25. életévét.

Az életkor igazolására személyi igazolvány, diákigazolvány bemutatása a helyszínen kérhető.

Női kategória.

Masters kategóriában indulhat: aki az 50. életévét 2024. évben betöltötte.

A verseny az U15-ös korcsoportnak egy napon, míg az U25-ös, Nőknek és Masters kategóriának két napon kerül megrendezésre. Az U15-ös korcsoportban a forduló négy-, U25, Női és Masters korosztályban öt órában kerül lebonyolításra.

U15 korosztály:

 • 7:00 regisztráció (2024. május 18. szombat)
 • 7:30 sorsolás
 • 7:45-9:45 felkészülés
 • 9:50-10:00 etetés
 • 10:00-14:00 verseny
 • 14:00-tól mérlegelés
 • 14:30-15:00 értékelés, eredményhirdetés

U25, Női és Masters kategória:

 • 7:00 regisztráció (2024. május 18. szombat)
 • 7:30 sorsolás
 • 7:45-9:45 felkészülés
 • 9:50-10:00 etetés
 • 10:00-15:00 verseny
 • 15:00-tól mérlegelés
 • 7:30 sorsolás (2024. május 19. vasárnap)
 • 7:45-9:45 felkészülés
 • 9:50-10:00 etetés
 • 10:00-15:00 verseny
 • 15:00-tól mérlegelés
 • 15:30-16:00 értékelés, eredményhirdetés

Limitek: az U15 korosztálynak maximum 10 liter, az U25, Női és Masters kategóriánál maximum 15 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. Az ellenőrzést követően tilos az etetőanyag és az etetés során használt föld vízzel, vagy más folyadékkal (pl. folyékony aroma) akármilyen módon történő (újra)nedvesítése, azonban permetezőspray a nedvesség megőrzésére, és a csali ragasztására történő használata megengedett.

A bajnokságon (minden korosztályban) a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: Az U15 korosztály számára 1,5 liter, az U25, Női és Masters korosztály számára 2 liter élőcsali használható fel, melyből 0,5 liter lehet az etetőszúnyog-lárva (aprószúnyog) mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPSed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyog limitáló edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. Minden további csalizásra, vagy etetésre szánt (élő)anyagot a FIPSed “hivatalos mérődobozában” kell az ellenőrzésre bemutatni. Az ellenőrzésre a “hivatalos mérődobozokat” lezárva kell az ellenőrzésre bemutatni, a dobozok fedelét tilos bármilyen módon (pl. ragasztószalaggal) rögzíteni.

Mind az edzések, mind pedig az egyes versenyfordulók befejeztével tilos a fel nem használt etetőanyagot vízbe dobni! A versenyzőnek az ellenőrzés során az etetőanyagot beosztásos vödörben kell bemutatni, a csalikat pedig “hivatalos mérődobozokban”. Amennyiben egy versenyzőnek nincs “hivatalos mérődoboza”, egy helyezési ponttal nagyobb helyezési számot kap a fordulóban ténylegesen elért eredményénél. Az etetőanyag és csali limittől történő +10%-ot meghaladó eltérés azonnali sárgalapos figyelmeztetést von maga után.

A haltartót a szektoron belül hosszában kifeszítve kell elhelyezni és csak a limit ellenőrzés után lehet a vízbe helyezni. A haltartóban semmilyen nehezék nem helyezhető el. A versenyzők kötelesek a kifogott halak élve tartásáról gondoskodni, ezért kerek haltartók esetében legalább 40 cm átmérőjű, szögletes haltartók esetében legalább 50 cm átlójú és 3,5 méter hosszú, aprólyukú szákot kell használniuk. Ha a verseny során a kifogott halak becsült összsúlya a 20 kg-ot meghaladja, akkor a második haltartó használatának megkezdése kötelező, 40 kg elérése után 3. haltartó és így tovább. Egy haltartóban maximum 20 kg hal tárolható. Ha egy haltartóban ettől több hal került tárolásra, a mérlegeléskor csak 20 kg írható be a mérlegelő lapra. Indokolt esetben a verseny szervezője a fenti haltartó szabálytól szigorúbb szabályokat is hozhat. A haltartót a lehetséges legnagyobb hosszában (de legalább 1,5 m hosszúságban) kell a vízbe helyezni. A halakat a szemgödrükbe nyúlva kiemelni tilos! A halakat kíméletesen kell a horogról leakasztani. Tilos a szándékos ún. rázás, valamint a horog erőszakos kiszakítása.

A felkészülési idő alatt a dobástáv gyakorlásához vagy mélységméréshez kizárólag ólmos szerelék használható, a feederkosár mindennemű használata tilos az etetés kezdetét jelző dudaszóig, de a szereléken lehet horog is. Az alapozó etetés, valamint a verseny során kizárólag az úgynevezett “open-end” (tehát alul-felül nyitott feeder kosár) és a “block end” kosár (azaz alul, vagy akár alul-felül is zárt, ismert csontikosarak, window típusú kosarak) kosár használható. A kosárnak hengeres formájúnak (kör vagy sokszög) kell lennie. Minden ettől eltérő formájú kosár (csepp, lapos, method, bordás, stb…) használata tilos. A feederkosárnak vagy az azt rögzítő bármilyen eszköznek a főzsinór teljes hosszában szabadon kell csúsznia, semmilyen fix szerelék, vagy egy adott korlátozó pontig csúszó, vagy a csúszásban akadályozott, illetve lassított szerelék sem használható, azonban a dobások során történő zsinórszakadást kiküszöbölő dobóelőke beiktatása megengedett. A method-feeder technika használata tilos, tehát az etetőanyagot vagy földet, tartalmazó kosáron nem futhat keresztül a főzsinór. A feeder kosár a főzsinórra csak oldalról rögzíthető és kizárólag szabadon csúszó módon. A horog előke kosáron történő átfűzése, ahhoz való csomózása, vagy etetőanyagba tömése semmilyen módon nem megengedett. A horogelőke hossza minimum 50 cm, ezt a zsinórhoz hajtott kosár aljától kell mérni. Az előkészített botok nem lehetnek előre felcsalizva, a kosarak pedig nem lehetnek előre etetőanyaggal töltve. Csak és kizárólag a kosárral történő etetés megengedett, bármilyen más módon (legyen az kézzel vagy csúzlival) történő etetés tilos! Az alapozó etetésen kívül, a verseny ideje alatt is megengedett az etetőbot használata. A versenyző köteles rajthelyén a hulladékot összegyűjteni és elszállítani! Amennyiben az időjárási körülmények vagy más vis-major lehetetlenné teszi a verseny megrendezését, akkor legkésőbb négy héten belül változatlan helyszínnel és változatlan feltételekkel meg kell ismételni.

A fent nem részletezett szabályok tekintetében a versenyen a MOHOSZ 2024. évben érvényes és hatályos országos szakági versenyszabályzata, egyedi esetben a Versenybizottság állásfoglalása a mérvadó.