KHESZ Megyei Finomszerelékes Női, Utánpótlás (U15-U20-U25), Masters és Veterán Horgász Bajnokság – 2024.

 • Időpont: augusztus 10-11. szombat – vasárnap
 • Helyszín: Fűzfás-zugi-holtág versenypálya, Gyomaendrőd
 • Nevezési határidő: augusztus 2. péntek 14:00 óráig (Nevezni a KHESZ Székházában személyesen, telefonon a +36 30/478 3783-as telefonszámon munkaidőben, illetve e-mailen a verseny@khesz.hu címen lehetséges).
 • Nevezési díj: A nevezés díjtalan, de az előzetes nevezés és regisztráció kötelező, masters és veterán kategóriában 4.000 Ft.
 • Találkozó: augusztus 10. szombat 6:30 perckor
 • Díjazás: A Nőknél és az Utánpótlás korcsoportonként az első három helyezett serleget és érmet kap. Az indulók számától függően a versenyek I-V. vagy I-III. helyezettjei pénzdíjban részesülnek.

A versenyek I-III. helyezettjei az OB-ra történő nevezési díj megfizetése mellett, az OB verseny napjaira, kötelező edzésre + 1 napra szállásdíj térítését (max. 6.000 Ft./nap) kapják. Valamint az utazási költség térítésén felül (oda-vissza) a KHESZ az I. helyezetteknek 50.000 Ft., II. helyezetteknek 40.000 Ft. III. helyezetteknek 35.000 Ft. értékű etetőanyagot biztosít a 6 fordulóra.

Amennyiben valamely korosztályba, illetve kategóriába a nevezők száma 6 főnél kevesebb, úgy csak az első két helyezett tarthat igényt a külön díjazásra.

 • Edzési lehetőség: egyénileg

A verseny lebonyolítása, és szabályai:

Korcsoportok:

U25-ös korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31- én nem tölti be a 25. életévét.

U20-as korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-én nem tölti be a 20. életévét.

U15-ös korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-ig nem tölti be a 15. életévét, de betölti a 6. évét. (Az U15 korosztályban segítő kizárólag a felkészülési időben segédkezhet.)

(Az életkor igazolására személyi igazolvány, diákigazolvány (14 év alattiaknál a szülő személyi igazolványának) bemutatása a helyszínen kérhető.)

Masters kategóriában indulhat: aki az 50. életévét 2024. évben betöltötte, és legfeljebb 65 évesek.

Veterán kategóriában indulhat: aki a 60. életévét 2024. évben betöltötte.

A verseny U15-ös korcsoportnak egy napon, míg U20 és U25-ös korcsoportnak, nőknek, masters és veterán két napon, U15-ös korcsoportban három, nőknél és U20-U25, masters és veterán korcsoportban négy órában kerül lebonyolításra.

A versenyen a versenyző kizárólag saját korcsoportja szerinti kategóriában indulhat. Alacsony számú jelentkező esetén korcsoportok összevonásáról a versenyszervezők a verseny kezdetét megelőzően a helyszínen döntenek.

U15 korosztály:

      versenynap – 2024. augusztus 10. szombat

 • 7:00 regisztráció
 • 7:30 sorsolás
 • 7:45-9:45 felkészülés
 • 9:50-10:00 etetés
 • 10:00-13:00 verseny
 • 13:00-tól mérlegelés
 • 13:30-14:00 értékelés, eredményhirdetés

U20, U25, Női , Masters és Veterán kategória:

 1. versenynap – 2024. augusztus 10. szombat
 • 7:00 regisztráció
 • 7:30 sorsolás
 • 7:45-9:45 felkészülés
 • 9:50-10:00 etetés
 • 10:00-14:00 verseny
 • 14:00-tól mérlegelés
 1. versenynap – 2024. augusztus 11. vasárnap
 • 7:30 sorsolás
 • 7:45-9:45 felkészülés
 • 9:50-10:00 etetés
 • 10:00-14:00 verseny
 • 14:00-tól mérlegelés
 • 14:30-15:00 értékelés, eredményhirdetés

A maximális bothossz U15: 10,00 méter; U20, női, masters, veterán: 11,50 méter; U25: 13,00 méter.

A fordulónként használható etetőanyag mennyisége U15: 17 liter (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat, és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel, U20, U25, női, masters, veterán: 20 liter (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat, és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel.

U15, U20, U25 kategóriában az élő anyag maximálisan 2 liter, ebből 0,5 liter lehet az aprószúnyoglárva mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPSed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyog limitáló edényben kell az ellenőrzésre bemutatni.

A veterán, masters, női kategóriákban a következő élőcsali felhasználás irányadó: összesen 2,5 liter élőcsali, melyből 0,5 liter lehet az aprószúnyoglárva mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPSed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyog limitáló edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. Az etetőanyag és csali limittől történő +10%-ot meghaladó eltérés azonnali sárgalapos figyelmeztetést von maga után. Mind az edzések, mind pedig az egyes versenyfordulók befejeztével tilos a fel nem használt etetőanyagot vízbe dobni! 

A nehézetetés időtartama 10 perc. Az etetőgombócokat kizárólag kézzel szabad meggyúrni. Ez alatt az idő alatt a versenyző tetszése szerint beetethet, de kizárólag kézzel, valamint megengedett a kétkezes etetőcsúzli vagy az etetőcsésze használata. Az etetőcsésze használatánál is be kell tartani a bothosszúságra vonatkozó előírásokat, a következő szerint: az etetőcsésze külső peremével együtt mért bothossz nem haladhatja meg a kategóriánkénti bothossz limitet! Az etetőcsésze használata (és a mélységmérés) során is csak egy bot lehet a víz felszíne felett (tehát tilos egy második bot használata).

A versenyző csak úszós felszereléssel horgászhat, azon egy darab egyágú horoggal. Más módszerek használata még edzésnapokon is tilos! A versenyzőnek korlátlan számú botja lehet előkészítve, de egyszerre csak eggyel horgászhat. Az úszó kisúlyozásához szükséges nehezék tömege nem lehet az úszó teherbírásánál nagyobb. Tilos az élő és élettelen csalihal, halikra használata. A horogra tűzött csalik csak feltűzve használhatók, tilos a csali ragasztása, egybeolvasztása. Horogcsaliként és etetésre tilos pelletet, gyurmát, bojlit használni. Főszabályként a főólom nem érheti a mederfeneket, a teljes súlyozás legfeljebb 10 százaléka ugyanakkor mederfenéken lehet, de csakis oly módon, hogy nem akadályozhatja az úszó illetve a szerelék természetes, szabad mozgását.

A haltartót a szektoron belül hosszában kifeszítve kell elhelyezni és csak a limit ellenőrzés után lehet a vízbe helyezni. A haltartóban semmilyen nehezék nem helyezhető el. A versenyzők kötelesek a kifogott halak élve tartásáról gondoskodni, ezért kerek haltartók esetében legalább 40 cm átmérőjű, szögletes haltartók esetében legalább 50 cm átlójú és 3,5 méter hosszú, aprólyukú szákot kell használniuk. Ha a verseny során a kifogott halak becsült összsúlya a 20 kg-ot meghaladja, akkor a második haltartó használatának megkezdése kötelező, 40 kg elérése után 3. haltartó és így tovább. Egy haltartóban maximum 20 kg hal tárolható. Ha egy haltartóban ettől több hal került tárolásra, a mérlegeléskor csak 20 kg írható be a mérlegelő lapra. Indokolt esetben a verseny szervezője a fenti haltartó szabálytól szigorúbb szabályokat is hozhat. A haltartót a lehetséges legnagyobb hosszában (de legalább 1,5 m hosszúságban) kell a vízbe helyezni. A halakat a szemgödrükbe nyúlva kiemelni tilos! A halakat kíméletesen kell a horogról leakasztani. Tilos a szándékos ún. rázás, valamint a horog erőszakos kiszakítása.

A kifogott halakat minden esetben le kell mérlegelni, a kifogott halak mérlegelés előtti visszaengedése tilos!

A versenyző köteles rajthelyén a hulladékot összegyűjteni és elszállítani!

Amennyiben az időjárási körülmények vagy más vis-maior lehetetlenné teszi a verseny megrendezését, akkor legkésőbb négy héten belül változatlan helyszínnel és változatlan feltételekkel meg kell ismételni.

A fent nem részletezett szabályok tekintetében a versenyen a MOHOSZ 2024. évben érvényes és hatályos országos szakági versenyszabályzata, egyedi esetben a Versenybizottság állásfoglalása a mérvadó.