KHESZ Ifi Klub nyári gyermek horgásztábor 2021

Helyszín: Békés, Dánfoki Üdülőközpont

Turnus 1 (meghívásos):   2021. június 27. – július 3.

  • A részvétel NEM jelentkezés alapján történik! A KHESZ Ifi Klubja, illetve Tagegyesületei által rendezett gyermekhorgász programokon legeredményesebben szereplő gyermekek kapnak meghívást.

Turnus 2 (jelentkezés alapján):   2021 július 25. – augusztus 1.

  • Részvételi díj: 20.000 Ft
  • A részvétel kizárólag e-mailen leadott jelentkezés alapján történik az ifiklub@khesz.hu címen. A tábor tervezetten 34 fővel kerül megrendezésre, feltöltése a leadott jelentkezések sorrendjében történik, amely CSAK a részvételi díj befizetésével válik érvényessé!
  • AMENNYIBEN MEGÉRKEZIK e-mailben a jelentkezés, megküldjük a táborban való részvétel feltételeiről a TÁJÉKOZTATÓ ANYAGOT és a JELENTKEZÉSI LAPOT. Kérjük, hogy az esetleges kérdésekkel csak ezt követően keressék a megadott információs telefonszámot.
  • Bankszámla szám: OTP 11733003-20030188
    Közleményként kérjük megadni: Horgásztábor + gyermek neve

Információ:
Metzker Krisztina
+36 (70) 334-6820

 Jelentkezés (csak a második tábor esetén): ifiklub@khesz.hu

TÁBOROK NAPI VÁZLATOS PROGRAMJA

Június 27. / július 25. vasárnap – Tábornyitás

14:00–Ismerkedés, szállás elfoglalása

15:00 Napi hal – Nemes Attila KHESZ ügyvezetőjének rövid előadása. A gyerekek egy halfajjal minden reggel kiemelten foglalkoznak és feladatként, az az napi horgászatban célzottan készíthetnek végszereléket a napi hal megfogására. Akinek a napi hal fogása sikerül, este külön ajándékkal jutalmazzuk.

16:00 Zvara Gábor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi szakosztályának munkatársával terepi felfedezés teszünk a tábor terültén élő kétéltű és hüllő fajok között. Olyan világot mutatunk meg a gyerekeknek, ami bár szorosan a vízi élőhelyekhez kapcsolódik, mégis a legtöbbször rejtve marad.

18:00 Közös tábori halászléfőzés veszi kezdetét a szállás előtti téren a gyerekekkel. A Körösök vízrendszerében nevelt frissen fogott pontyból. A gyerekek megtanulhatják a táborvezetőktől a haltisztítást, étel összerakását, passzírozást, ízesítést, fűszerezést. (Programvezetők: Nemes Attila, Pelle Zsolt, Metzker Krisztina, Takács István, Szabó Sándor, Székely Tibor)

Az est zárásaként Jáki Tamás varázslatos műsorával várja a gyerekeket, amiben az illúzió lesz a főszereplő. Ifjú bűvészként a trükkökben olyan elemeket is használ, ami a gyerekek számára izgalmas és hihetetlen egyben.

  

Június 28. / július 26. hétfő

8:00 A békési duzzasztónál hajókba szállunk és a Kettős-Körösön Szanazugig utazunk, közben megismerkedünk a folyó élővilágával. A hajós életről a Kettős-Körösön, Sebestyén László a terület hivatásos halőre mesél, Medve Istvánnal a Gyulai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Alosztály járőrvezetőjével.

10:00 Szenesiné Markovics Nóra rendőrhadnagy, a Gyulai Rendőrkapitányság Balesetmegelőzési előadója, prezentációt mutat be a szabadvízen való tartózkodás veszélyeiről és a vízi közlekedés szabályairól. A rendőrség szolgálati hajóival kíséri a csoportot és a vízen, és látványos bemutatót is tart munkájáról.

14:00 Nemes Attila a KHESZ ügyvezető igazgatójának vezetésével megnézzük a Fekete – és Fehér Körös összefolyását és megismerkedünk a természeti környezettel. Ezt követően a kijelölt strandon (jó idő estén) fürdünk, felügyelettel.

16:00-17:00 – Horgász Viadal – négytusa – 1-2. forduló – Casting és elméleti verseny a táborozó gyerekeknek és a külsős jelentkezőknek.

19:00 – Esti horgászat

Június 29. / július 27. kedd

8:00-8.45 -Napi hal – Székely Tibor (KHESZ) horgászati referens előadása

9:00 Hogyan építsünk horgásztábort, bevezetés a tábor építés rejtelmeibe – Csaba Mihály KHESZ hivatásos halőre a táborlakókkal együtt horgászhelyet hoz létre a vízparton. Közösen megtanulnak szabályos tűzrakó helyet készíteni, sátrat felállítani, tüzifát gyűjteni, maguk körül rendet tartani. Felkészülni a biztonságos horgászatra, egyszóval berendezkedni több napos horgászkalandra. Az egész napos építkezés ideje alatt, kiemelten kezeljük a természet megóvását, beleértve a hulladék kezelését, a környezet tisztántartását és a horgászhely létrehozását.

13:00-15:00 Csúcsragadozó halfajok szerepe a vízi táplálék hálózatban, előadó Boltizár Ottó – halászati szakmérnök. Az előadásban szó lesz a legfontosabb csúcsragadozó halfajainkról táplálkozási sajátosságairól és, hogy ezek a halfajok milyen szerepet játszanak az idegenhonos, invazív halfajok visszaszorításában.

16:00 Milyen a magyar bicska? – Szabó Sándor bicska szakértőtől megtudhatják a gyerekek, hogy milyen fajta bicskákat ismerünk, hogyan készülnek a modern vagy tradicionális, hagyományőrző bicskák. Emellett bemutatásra kerülnek olyan külföldi darabok, amik hasznosak lehetnek táborozásnál, kirándulásnál, mert több funkciósak. Az egész napos táborépítés után az éjszakai horgászatra felkészülnek a gyerekek Csaba Mihály hivatásos halőrrel.

 

Június 30. / július 28. szerda

8:00-8.45 – Napi hal – Székely Tibor (KHESZ) horgászati referens előadása

9:00  Hatlábúak a nagyító alatt, ízeltlábú állatok terepi megfigyelése– Tallósi Béla a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának rovarbemutatója. A tábor területén a gyerekekkel közösen ízeltlábú állatokat keresünk és vizsgálunk meg. A terepi munka nemcsak délelőtt, hanem éjszaka is folytatódik, zseblámpával kutatunk a rovarok után. Az izgalmas éjszakai kalandból a vizsgálatokkal sokat megtudhatunk az ízeltlábúak életéből.

14:00  Horgászverseny

16:00 Csorja Andor az Ecsegfalvi Tógazdaság főhalásza bemutató halászatot tart a gyerekeknek, ahol húzóhálóval megtapasztalhatják a tógazdaságokban végzett halászati munkát. A gyakorlati bemutató után halász eszközökkel és a hal útjával, ennek megállóival ismerkedhetnek meg a gyerekek a tógazdaságtól a horgászvizekig.

19:00 – Száz ízű hal, vagyis gyerekétel finomságok halakból, Metzker Krisztinával. Ezen az estén modern, street food ételeket készítünk közösen a gyerekekkel kizárólag harcsából és egészséges hozzávalókból.

20:00 Felkészülés az éjszakai „bogarászásra”

 

Július 1. / július 29. csütörtök

8:00-8.45 -Napi hal – Székely Tibor (KHESZ) horgászati referens előadása

9:00 Állatvilág a vízparton, Csaba Mihály KHESZ hivatásos halőrének előadása. Vadon élő állatot megpillantani különleges esemény, hiszen a természetben ügyetlenül mozgó modern ember legtöbbször elriasztja őket. Sokszor eszünkbe sem jut az, hogy nyomaikat keressük, pedig életükről és szokásaikról nagyon sokat megtudhatunk a különböző életjelek alapján. A természetben talált állatnyomok elárulják, hogy milyen állat járt előttünk a vízparton. Az előadás után akár gyakorlatban is kipróbálhatják a megszerzett tudásukat a gyerekek egy vízparti túra alatt.

13:00 – Pelle Zsolt a Orosházi Kinizsi HE horgásza kuttyogtató horgász bemutatót tart a dánfoki éren. Bemutatásra kerül e ősi harcsafogási technika. A gyerekek kipróbálhatják, hogyan is tudják megszólaltatni a kuttyogató fát.

15:00-18:00 – Horgász verseny (csapat)

19:00 – A horgászverseny után Csorja Andor az Ecsegfalvi Tógazdaság főhalásza bográcsos ételt készít a gyerekekkel közösen. A munkája mellett rendszeresen megméretteti főzőtudományát és az elmúlt évek alatt több nagy halgasztronómiai verseny győztes kupáját hozta el.

 

Július 2. / július 30. péntek

8:00-8.45 -Napi hal – Székely Tibor (KHESZ) horgászati referens előadása

 9:00– A tábor vendége a növények tudósa és fotósa Dr. Jakab Gusztáv egyetemi docens, aki a Körösök vidékéről, növény és vízi világáról mesél a gyerekeknek. Arról a vadvilágról, ami körbe vesz minket egyedi, varázslatos. A vidékünk is, a következő generáció védelmére szorul, hogy megmaradjon élőhelyként és tájként.

13:00 A víz fontossága az élethez – előadó Nemes Attila KHESZ ügyvezető igazgató – halászati szakmérnök

15:00-18:00 A horgászviadal zárásaként egyéni horgászversenyt rendezünk a gyerekeknek.

19:00 –Tábortűz Pizza Partival és meglepetésekkel!

Július 3. / július 31. szombat

9:00-12:00 – Díjkiosztók, táborzárás, szabad horgászat

14-15:30 – Hazautazás egyénileg

Augusztus 1. vasárnap (csak a második tábor esetén)

Szabad horgászat a hazautazásig.

A tábor programjának – esetleges – változtatási jogát a szervezők fenntartják.

Békéscsaba, 2021.06.02.

KHESZ