KHESZ Megyei Pontyfogó Horgász Bajnokság – 2024.

 • Időpont: július 18-21. csütörtök-vasárnap (66 óra)
 • Helyszín: Csaba-tó, Békéscsaba
 • Nevezési határidő: július 5. péntek 14:00 óráig (Nevezni a KHESZ Székházában személyesen, telefonon a +36 30/478 3783-as telefonszámon munkaidőben, illetve e-mailen a verseny@khesz.hu címen lehetséges). A versenyre a pályához igazodóan az első 16 csapat nevezését tudjuk elfogadni.

A KHESZ MEGYEI PONTYFOGÓ HORGÁSZ BAJNOKSÁGRA (2024.) A 16 CSAPATOS NEVEZÉSI LISTA BETELT, MEGÉRTÉSÜKET KÖSZÖNJÜK!

A verseny ideje alatt büfé fog üzemelni, illetve lehetőség lesz pénteken és szombaton egyszeri meleg étkezésre. A büfé és a meleg étel önköltséges. Kérjük a jelentkező csapatokat, hogy nevezésnél jelezzék kérnek-e meleg étkezést, melyik napra és hány főre.

 • Nevezési díj: 40.000 Ft/csapat – mely tartalmazza a pályabérletet (3×3 darab napijegy). A nevezési díj helyszíni regisztrációkor is befizethető. Kérjük a helyszíni nevezési díjfizetést előre jelezni. Utalással történő fizetésnél kérjük feltüntetni: „Megyei Pontyfogó nevezési díj, csapat neve”. A befizetési csekk másolata a helyszínen ellenőrzésre kerül. (Számlaszám: OTP: 11733003-20030188).
 • Találkozó: július 18. csütörtök 16:30 perckor a verseny helyszínén.
 • Díjazás: a verseny első három helyezett csapatai serleget és érmet kapnak. Díjazásban részesülnek a szektor első csapatok, valamint a legnagyobb halat megfogó csapat.

A verseny lebonyolítása, és szabályai:

Program:

2024. július 18. (csütörtök)

 • Érkezés, regisztráció: 16:30
 • Megnyitó, rövid szabályismertetés: 17:00
 • Sorsolás, helyek elfoglalása, limitellenőrzés, felkészülés: 17:30-tól
 • Verseny kezdete: 20:00

2024. július 21. (vasárnap)

 • Verseny vége: 14:00
 • Eredményhirdetés: 16:00

Résztvevők, nevezési feltételek:

 • A bajnokságban három egyenrangú tagból álló csapatok vehetnek részt (két fős csapat is indulhat, a nevezési díj ekkor sem változik).
 • Csak azok a versenyzők vehetnek részt a bajnokságon, akik az adott tárgyévre érvényes (magyar) állami horgászjeggyel rendelkeznek.
 • Csak azok a versenyzők indulhatnak a bajnokságon, akik a nevezési határidőig leadták nevezésüket, és befizették nevezési díjukat. A nevezés tartalmazza: a csapat tagjainak nevét, horgászkártyaszámát, címét, és az elérhetőségüket.

Megnyitó, sorsolás, díjazás:

 • A kiírt sorsolási időpont kezdete előtt minden csapatnak regisztráltatnia kell magát. Aki nem regisztráltatja magát a sorsolás kezdetéig, az elveszti a versenyen való indulásának jogát.
 • Két körből áll a sorsolás menete. Első körben a csapatok nevük ABC sorrendje szerint sorszámot húznak, mely számok megadják a rajthelyek kihúzásának sorrendjét. A második körben a már első körben kihúzott számok emelkedő sorrendje szerint a csapatok kihúzzák a rajthelyet, mely szektorban kell helyüket elfoglalni, mely rajthelyen horgásznak a verseny folyamán.
 • A versenyen a jelentkezett csapatok számától függően szektorok kerülnek kialakításra, melyek külön is díjazásra kerülnek az esélyek kiegyenlítése érdekében.
 • A verseny folyamán a sorsolás után öt hangjelzés van. 1. Hangjelzés: A sorsolást követően a csapatoknak 120 perc áll rendelkezésükre, hogy minden felszerelést, versenyzéshez szükséges horgászeszközüket, csalijaikat és etetőanyagaikat az általuk kisorsolt rajthely területére kipakolják, és hogy előkészítsék eszközeiket. 2. Hangjelzés: A horgászat kezdete. Ekkortól lehet elkezdeni az etetést, a horgászatot és a markerúszós víz-fenék feltérképezést és a markerúszós horgászterület megjelölését. 3. Hangjelzés: A verseny vége előtt 15 perccel hangzik el. 4. Hangjelzés: A verseny végét jelöli. Ekkor azonnal minden szereléket ki kell húzni a vízből, és várni a mérlegelőket. 5. Hangjelzés: A verseny vége után 15 perccel szólal meg. Ezt követően a még a 4. hangjelzést megelőzően megakasztott hal már csak akkor számít érvényes fogásnak, ha a hal teljesen kint van a vízből, nincs a víz felett sem. A mérlegelés után minden csapat köteles valamennyi szerelékkel és anyaggal együtt rendben, tisztaságban elhagyni horgászhelyét.

Általános szabályok:

 • Minden csapat összesen 4 botot használhat, melyen botonként egy horog lehet. A parittyázásra, etető rakétázásra használt botokat a kettő plusz kettő (összesen 4 darab) bedobott bot mellett és a terület és/vagy etetésjelölő markerúszók (plusz 2 db) bent léte mellett is lehet használni. Etetésre egyszerre maximum csapatonként 2 bot, versenyzőnként egy bot használható. Tehát a verseny ideje alatt engedélyezett egy időben a négy darab felcsalizott bojlis bot, a kettő darab markerúszós bot és a kettő darab parittyás vagy etetőrakétás bot használata. Ez összesen 8 darab bot, de ebből csak 4 darab lehet horoggal rendelkező, felcsalizott bot.
 • a versenyben kizárólag a megfogott ponty és amur értékelhető, melyeknek minimum 3.000 g (3 kg) súlyúnak kell lenniük. A halakat élve, pontytartó hálókban kell tartani. A verseny alatt a hálókat teljes hosszukban a víz alá merítve kell tartani, ólom vagy egyéb nehezék nélkül. Semmilyen más módon nem tárolhatók a kifogott halak. Az a versenyző, aki nyilvánvaló gondatlanságából megcsonkított vagy sérült halat mutat fel a méréskor, büntetésben részesül. Ebben az esetben a felmutatott, a horgász gondatlansága miatt megsérült halat nem értékelik. A pontyzsákok megtelése esetén a versenyzők kérjék, hogy a szervező személyzet mérjen le néhány, vagy az összes halat, és ezzel felszabaduljon pár haltartó. A versenybírók és a mérlegelők kötelesek eleget tenni e kéréseknek. A pontyzsákok szolgálnak a halak tárolására. Méretüknek és minőségüknek biztosítaniuk kell a halak biztonságát.
 • Minden csapat köteles a kifogott halakkal kíméletesen bánni. Minden csapatnál kell lennie két darab nagyméretű 90x90x90 centiméteres (ún. bojlis) merítőhálónak, kettő darab vastag ponty matracnak vagy bölcsőnek, 1 darab fertőtlenítőnek, és minimum 8 darab pontyzsáknak.
 • A fogást követően a versenyzők kötelesek a hallal kíméletesen bánni, nedvesen tartott pontymatracra helyezni, majd pontyzsákba helyezni. Egy pontyzsákban 3 kg alatti halból maximum 2 db, 3 kilogramm feletti halból pedig 1 db tárolható. A mérés után az élő és jó állapotban lévő halakat kellő körültekintéssel vissza kell helyezni a vízbe.
 • Állati eredetű csalik (élő vagy halott), halikra, valamint állatot, rovart imitáló fémből, fából, készült műcsalik használata szigorúan tilos. Gumiból és műanyagból készült műcsalik használata engedélyezett. Csalizásra használható minden növényi eredetű mag és egyéb növényi eredetű csali, valamint az akár növényi és/vagy állati lisztből, őrleményből mesterségesen előállított csali, valamint különféle lisztek és liszt keverékek, magvak, bojlik és pelleteket, melyeket kötelezően hajszálelőkén kell felkínálni.
 • Etetésre használható: különféle etetőanyagok, morzsák, granulátumok, különböző állati és növényi eredetű lisztek- gyári, illetve házi készítésű bojlik és pelletek- aromák- növényi eredetű magvak főzve, erjesztve (száraz magvak használata nem engedélyezett) – etetőanyag ragasztók, valamint etetőanyag földek, lösz, agyag
 • Felhasználható etetőanyag és csali mennyisége együttesen a verseny ideje alatt maximum 40 kg.
 • A verseny befejeztével tilos a fel nem használt csalit, etetőanyagot a vízbe dobni!
 • Etetni csak emberi erőn és ügyességen alapuló eszközökkel lehet. Etetőhajó és halradar használata tilos! Minden sűrített levegővel, gázzal vagy elektromos árammal működő eszköz használata tilos.
 • A felcsalizott szerelékes horgászatra használt botok hossza 4 m-nél hosszabb nem lehet. Horgászat során csak az ún. bojlis botok használata engedélyezett. Tilos a feeder, match, rakós, pergető, legyező, surf botok horgászatra való használata. Surf (maximum 400 cm) és Spod botok csak parittyázásra, etetőrakétázásra és marker úszózásra használhatók.
 • A bevetett bot spiccén túl, a főzsinórra csíptetve vagy arra ráhúzva nem elektromos rendszerű kapásjelző használata engedélyezett, de csak abban az esetben, ha azzal egyidejűleg egy fixen rögzített elektromos kapásjelző van a bottartón. A bot spiccére, vagy a bot testre rögzítethető vagy rögzített lengőspicc, oldalspicc és rezgőspicc használata tilos!
 • Szerelékenként (botonként) csak egy horog engedélyezett; a hajszálelőkés felkínálás használata kötelező.
 • Az ólomra paszták és etetőanyagok rágyúrása NEM engedélyezett. A horogra, illetve a horgon lévő csalira különféle paszták, etetőanyagok rágyúrása engedélyezett. PVA eszközök (zsinór, háló, zacskó) használata csak a horoghoz, előkéhez és ólomhoz rögzítve lehetséges. Etetőkosár használata tilos! Úszók használata tilos! Fonott főzsinórok használata szigorúan tilos! Fonott előkezsinórt maximálisan 30 centiméteres hosszúságban szabad használni. Fonott dobóelőke zsinórt maximálisan 600 centiméteres hosszúságban szabad használni. Lead Core ólombetétes kagylóálló zsinórt maximálisan 100 centiméteres hosszúságban szabad használni.
 • A versenyzők annyi botot tarthatnak és szerelhetnek össze, amennyit akarnak, de egyszerre csak legfeljebb négy bottal horgászhat a csapat. A többi botot függőleges helyzetben a horgászbottartókon kívül kell tartani.
 • Bármely hal, amelyet egy versenyző csapat területén akasztottak, de az átlépett a közvetlen szomszéd versenyző csapat területére, szabályosan kifogott halnak számít és bármely, a szomszéd versenyző csapat zsinórján lévő hal szabályosan kifogott halnak számít. Vita esetén a szektorbíró segítségét kell kérni és minden esetben a szektorbíró döntése az elfogadott.
 • Este 19:00 órától reggel 7:00 óráig csak és kizárólag a dobócsővel lehet etetni. Illetve engedélyezett a szerelékre szabályosan rögzített pasztákkal, és PVA eszközökkel való etetés.
 • A versenyző csapatok kötelesek rajthelyükön a hulladékot összegyűjteni és elszállítani!

Mérlegelés:

 • A mérést szektoronként, egyenként két-két tagú csapat végzi.
 • A mérlegeléskor a mérlegelőlapra felkerül a mért hal fajtája, súlya, a mérlegelés időpontja. A mérlegelőlapot a mérlegelő, a szektorbíró és a páros egy tagja aláírásával hitelesíti.
 • Kötelező minden 8 kiló feletti halat soron kívül mérlegeltetni. Soron kívüli mérlegelést lehet kérni akkor is, ha a rendelkezésre álló pontyzsákok megteltek.
 • A mérések adatait grammban kell megadni (1 kg egyenlő 1000 gramm).
 • Minden egyes kifogott halat külön-külön, egyesével kell felírni a mérlegelő lapokra. Két mérőlapja van minden párosnak. Az egyik példány a szervezőknél a mérlegelőnél, míg a másik példány a párosoknál van.
 • A fogott összsúly alapján történik a sorrend eldöntése minden szektorban (1 pont grammonként). Egy szektorban az egyenlő pontszámok és súlyok esetén a legnagyobb súlyú hal megfogásával bíró párost illeti az elsőbbség.

A fent nem részletezett szabályok tekintetében a versenyen a MOHOSZ 2024. évben érvényes és hatályos országos szakági versenyszabályzata, egyedi esetben a Versenybizottság állásfoglalása a mérvadó.