A hőség dacára nagyhalas a III. Körösök Völgye Pontyfogó Kupa

Hatalmas kérdőjelekkel rajtolt csütörtökön a bojlisok négynapos vadvízi küzdelme a Félhalmi-holtág ötös szakaszán. Az ugyan borítékolható volt, hogy a horgászoknak rekordhőséggel kell megbirkózniuk, az viszont egyáltalán nem, hogy ebben a szélmozgás nélküli rezzenéstelen sivatagi melegben a halakkal is harcos lesz a helyzet. Aligha számított bárki is arra, hogy a top kánikulában majd olyan fogások esnek, ami ideális időjárási körülmények között is megsüvegelendő.

Mintegy 20 csapat vállalkozott arra, hogy a már-már embertelen meleg ellenére becsülettel helytálljon a III. Körösök Völgye Pontyfogó Kupa kihívásaiban. Békés megye egyik legfrekventáltabb vízterületeként a Félhalmi-holtág jól csengő hívó szó, ám most némelyek kétkedve tekintettek az elkövetkezendő napok horgászsikerére, megjegyezve viccesen: ebben a pokoli melegben a horgász és a hal is legfeljebb csak a túlélésre játszhat.

A Téglagyári Horgász Egyesület horgásztanyáján megtartott csütörtök délelőtti megnyitón a szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy a kánikulai meleg nem csak az emberek, hanem a kifogásra kerülő halak szervezetét is fokozottan megterheli – különösen a nagyobbakét – ezért a fotózás, a mérlegelés és a visszaeresztésig történő haltartóban történő tárolás most még nagyobb elővigyázatosságot igényel.

A legtöbben ugyan kevésbé számoltak nagy fogással,  de ennek ellenére a csapatok bizakodva foglalták el a kisorsolt állásaikat a holtág partján, ahol most minden foltnyi árnyék  – nem beszélve egy szép nagy lombos fáról – aranyat ért. Taktikaként mindenki a perzselő nappal átvészelését és az éjszakai, korahajnali órák enyhet adó esélyességét tűzte ki célul.

Ebből következőn kisebb csodaként lett konstatálható, hogy a pénteki 40 fokos hőségnapon délelőtt 10 óra körül egy 10,90 kilogrammos amur, majd délután fél három körül egy 11,58 kilogrammos gyönyörű vadvízi színezetű tőpontyot vezettek merítőhálóba a mezőny legszerencsésebbjei. Ami ezen felül külön öröm, hogy a számos kisebb 2-4 kilogramm súlyú hal mellett több 4-6 kilogrammos uszonyos is mérlegelésre került.

Bár a beérkező hírek még csak a verseny első feléről adtak pillanatképet, de ezek alapján már kijelenthető, hogy a  III. Körösök Völgye Pontyfogó Kupa a perzselő hőség ellenére nem zajlik érdemtelenül, sőt, a rendkívüli időjárás és a szép fogások együttesen méltó kihívás elé állítják a résztvevőket.

A vasárnap délig bonyolódó, összesen 72 órán át tartó esemény bizonyára tartogat még váratlan meglepetéseket, melyen a szombat déli állás szerint, a most fricskának is beillő, Pontyos Idő nevet viselő team vezet közel harminc kilogrammnyi összfogással.

Cikk: Tószögi György
Fotó: Kiss Árpád, Tószögi György