Augusztusi pergetős, legyezős napok

Az év legforróbb, általában július-augusztussal beköszöntő horgászidőszakának végnapjait kezdi morzsolni a nyár. Holtágakon, folyókon, tavakon és csatornán sokszor keserves dolog ilyenkor a halfogás. A nappali hőségben számos halfaj teljesen inaktív, a vizek – ökológiai állapotuk szempontjából – nehéz napokat élnek át.

Egyes horgászati módszerek számára azonban éppen ezek az időszakok hozzák meg az ideális lehetőséget. Ezek közül is talán elsőszámú jelölt az éjszakai felszíni pergetés. Sikerét a nyári víz langyos felső rétege és a már-már szó szerint meleg vízfelszín adja, ahol éjszaka (is) rengeteg a táplálék után kutakodó apróhal és ennek következtében a ragadozó is.


Nyári víz a Kettős-Körösön

Balinok, harcsák, süllők, nagy testű jászkeszegek és domolykók a nyáréjszakák elsőszámú predátorai függetlenül attól, hogy egyeseket esetleg inkább a nappal portyázóiként ismerjük.

Az éjszakai felszíni pergetés a Körös-vidék folyóin és egyes holtágain is kedvelt horgászmódszer, partról, csónakból egyaránt sokan művelik, főleg a Kettős-, Sebes- és Hármas-Körös egyes szakaszain. A stílus kedvelőinek igazi csemegét a nyár egy különleges eseménye, az „egérúszás” ad, mikor is túlszaporodott mezei pockok tömege kel át éjjelente a folyókon valóságos táplálkozási őrületet előidézve a ragadozóhalak között.


A pockokra leginkább harcsák…


… balinok…


… és termetes jászkeszegek vadásznak

Idén a jelek szerint a Körösök mentén nem várható tömeges pocokúszás, annak ellenére, hogy itt-ott már láthatóak a rágcsálók kacsaringós „utacskái” a fű között és egy-egy neki-neki veti magát a veszedelmes éjszakai vízi útnak. Persze a pockoktól függetlenül is érdemes pergetni a folyókon és holtágakon, hiszen az apróhalak jó idő esetén egészen szeptember végéig előszeretettel keresgélnek a vízfelszín közelében, így jó eséllyel lehet pályázni a rájuk leső ragadozóhalakra is.


A süllő is gyakori vendég a nyári vízfelszínen


Éjszakai domolykó

Egy másik, a pergetéssel „rokon” horgászstílus, a legyezés számára is a forró nyár kínálja egyes vízterületeken a legkiválóbb lehetőséget. Nem mindenki tudja, hogy a Körös-vidék elsőrangú folyóvízi legyes szakaszokkal rendelkezik itt, magyarországi területeken is.

A Sebes-Körös hazai felső szakasza mederadottságai és halai tekintetében is ideális terepe ennek a kiemelkedő szemléleti értékű, szép horgászstílusnak. Itt azonban nem a természeti-ökológiai folyamatok egyediségei kapnak hangsúlyosan szerepet a nyár viszonyai kapcsán, hanem azon egyszerű tény, hogy a kisvizes időszakokban egyre hosszabb szakaszokon válik gázolhatóvá a Sebes-Körös vize a felsőbb szakaszokon.


Legyezőhorgász a Sebes-Körösön


…és a műlegyek elsőszámú „réme”, a domolykó

Még néhány hétig bizonyosan kitart a nyár és a nyárutó forrósága, amely ezen horgászati módszerek számára előnyt kovácsol abból, ami a horgászat egyéb szegmensei számára kétségtelenül hátrányt jelentenek. Aztán persze mint mindig, ez is megváltozik. De azt már nem a nyár heve fogja elhozni számunkra, hanem a ködös reggelekkel beköszöntő ősz…

Cikk, fotók: Tószögi György