Bihari márnák a kamera előtt: kuriózumokat ígér a Körösökről készülő Szendőfi-film

Mint arról korábban beszámoltunk, Szendőfi Balázs legújabb filmje a Körösök világát fogja bemutatni. Ismerve a neves természetfilmes egyedi látásmódját és lenyűgöző felvételeit, ez mind látvány, mind pedig szakmaiság szempontjából alighanem nagybetűs filmélménnyel kecsegtet.

Az idén kora tavasztól jövő év nyaráig zajló adat- és anyaggyűjtés, illetve légi-, földi- valamint víz alatti felvételezés kapcsán Szendőfi Balázs elmondta, hogy ugyan alig néhány hónapja folyik még csak a munka, máris sok olyan különleges felvétel lapul az adattárban, amelyek a maguk nemében egyedülállóak.

A filmfelvételek készítése egyrészt a Körös-vidékkel történő természetföldrajzi–tájképi megismerkedéssel, a hazai és a romániai területek „felülnézetével” kezdődött. Ennek keretében a folyók magyarországi természetes és mesterséges mederszakaszai kerültek fókuszba, illetve a Berettyó és a Fekete-Körös romániai forrásterületei.

Mindezzel párhuzamosan az olyan aktualitások is rögzítésre kerültek, mint a KHESZ által végzett tavaszi kecsegetelepítés, a Fekete-Körösön történő kérészrajzás, vagy a folyók természetes környezetében lencsevégre kapott pontyívás, amelyet a hullámtérre kilépő május végi áradás is segített.

Emellett számos madaras téma került megörökítésre a Hortobágy-Berettyó fészkelő szerkőitől kezdve, a kamera előtt fürdőző rétisason át, az ecsegfalvi halastavak gémtelepének életéig.

Az eddigi felvételek közül is kiemelkednek azonban azok a képsorok, amelyek a néhány éve új halfajként izolált, természetes élőhelyén és életmódjában még sohasem dokumentált bihari márnáról készültek. A természetfilmes szerencséjének mondható, hogy az első próbálkozás alkalmával máris sikerült egy 30-40 egyedből álló rajról filmfelvételt készíteni a Fekete-Körös romániai szakaszán, más egyéb jellemző halfajok képviselőivel, úgymint sebes pisztrángokkal, fürge csellékkel egyetemben.

A felvételek a nyári időszakban tovább folytatódnak, júliusban előreláthatóan a Sebes-Körös káprázatos forrásterületei, illetve a komoly tájsebeket jelentő óriás víztározói kerülnek kameravégre.