Egy hét vízparti mennyország – lezajlott a KHESZ idei első gyermek horgásztábora

Hagyományihoz méltó színvonalon, szokásos módon családias közösségi atmoszférában, rendkívül gazdag élmény- és tudásanyag átadásával zajlott le múlt héten 36 gyermek részvételével a KHESZ idei első, meghívásos horgásztábora. A Körösvidéki Sulikupa ismételt elmaradása okán a 9-15 év közötti kishorgászokat főként a Szövetségünk, illetve a Tagegyesületeink által rendezett gyermeknapi horgászprogramokon legeredményesebben szereplő “horgászpalánták” közül toboroztuk.

Táboraink jó hírét tükrözi, hogy a gyermekek örömmel fogadták el a meghívást. Az egy hét vízparti – egyes vélemények szerint „menyországnak” is beillő – kalandnak ezúttal is a Dánfoki Üdülőközpont, illetve az azt övező Dánfoki-Diófás-csatorna környezete adott otthont.

Ahogy ezt a korábbi években is fontos célként tűztük ki, idén ismételten tartalmas, színes napi programok kerültek összeállításra, amelyek azonban az elmúlt évekhez képest immár célirányosabban fókuszáltak a vízparti környezetre, illetve annak élővilágára. Az élmények varázsát ugyan nehéz szóban elevenné tenni, de talán érzékelhetővé válnak, ha felsoroljuk a neves szakmai előadók, hiteles szakértők bevonásával megvalósuló nívós programokat:

  • „napihal” ismeretek (minden reggel)- ismerkedés a kétéltűek- és a hüllők világával
  • vízi világ felfedezése folyóvízi hajókirándulással, közben tudásbővítés a halőri, a vízrendészeti munkával, a balesetmegelőzéssel, a vízi vészhelyzetekkel és annak elkerülésével kapcsolatban
  • horgásztábor építés, tűzrakás
  • vízi-, vízparti növények érdekességei
  • versenyhorgász bemutató (kipróbálással)
  • ízeltlábúak a fókuszban (éjszakai bogárfogással)
  • állatnyomok a természetben (madaraktól, emlősökig)
  • kuttyogatás (bemutató és kipróbálás)
  • csúcsragadozó halfajokról előadás (némi táplálékhal belső anatómiával)
  • bepillantás a bicskák világába
  • bűvészshow

A fix napi programok közti időt rengeteg fürdőzés, játék, focizás, közös meccsnézés töltötte ki, nem beszélve a híres KHESZ tábori konyha remekeiről, ahol a körösi halászleven és a túrós csuszán túl számos gasztronómiai ínyencség került most is étlapra. Mindenek felett azonban – egy horgásztáborhoz méltóan – mégiscsak a hajnali, az esti és persze az éjszakai horgászatok vitték el a prímet, sok kishorgásznak megadva az első igazi nagyhalas élményét.

 

Az események páratlanul bő sodrából ezúttal is ki kell emelni a négyfordulós Horgászviadal tusát (célbadobás, elméleti ismeretek, egyéni- és csapat horgászverseny), amelynek fődíját a MOHOSZ országos horgásztáborába való „belépő” jelentette a tavalyi évhez hasonlóan. A KHESZ saját önerejéből, illetve a MOHOSZ pályázati támogatásából megvalósuló, a részvételi költséget illetően a KHESZ által egészében átvállalt/ingyenes táborban természetesen egyetlen gyermek sem maradt ajándékok nélkül: az utolsó napi hivatalos eredményhirdetésen és egyben ünnepi táborzáráson meglepetések sora várt a kispecásokra, akik a Horgászviadal eredményétől függetlenül örömmel zárták szívükbe ezt a tudásban gazdag, élményekben dús egy hetet.

A mind szervezők, mind gyermekek részéről várva-várt horgásztábor sikeres lebonyolításáért a KHESZ ezúton mond köszönetet a hosszadalmas előkészületi szervezésében, a programok összeállításában és koordinálásában oroszlánrészt vállaló Metzker Krisztinának, aki a tábor „háziasszonya” és napi tudósítója is volt egyben. Külön köszönet illeti a tábori mindennapokért szintén társadalmi munkában, fáradhatatlan aktivitással tevékenykedő Takács Istvánt és Pelle Zsoltot, valamint munkatársaink közül Székely Tibort, Csaba Mihályt, Nemes Attilát, továbbá ifjúsági segítőinket, Keller-Pintér Jánost és Lázár Krisztiánt.

Köszönet illeti természetesen mindazon név szerint nem említett segítőinket, támogatóinkat, közreműködőinket is, akik bármilyen egyéb módon (díjak, étkezés, előadások, programok stb.) hozzájárultak ennek az egy hétnek a fantasztikus hangulatához, sikeréhez, ahol barátságok kötődtek, csapatok alakultak és ahol rengeteget tanultak a gyerekek a nagyszerű előadóinktól, akik ökológiai szemlélettel igyekeztek formálni a jövő horgászainak, természetvédőinek gondolatvilágát.

Reméljük, hogy a július végén esedékes – a jelentkezések alapján már betelt létszámú – második táborunk hasonlóan egyedülálló élményeket fog adni minden résztvevő kishorgász számára.

(A napi programokról szóló posztok és a hozzá tartozó képalbumok facebook oldalunkon taláhatóak.)