BÚÉK – Ilyen volt a 2017-es körös-vidéki horgászesztendő

Egy horgász tarsolyában bizony rengeteg élmény, történés sokasodik, ami a tovahagyott esztendőt fémjelzi. A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége háza táján sincs ez másként. Kifejezetten tartalmasan és mozgalmasan telt a 2017-es KHESZ év, amelyből a horgásztörténelmi pillanatok sem hiányozhattak. Horgászszövetségi BÚÉK következik némi kalendáriumi összefoglalóval.

A 2017-es év a folyókat is beüvegező tartós hideggel köszöntött be, amely egészen február elejéig tartotta magát és rég nem látott jégzajlással búcsúzott a Körösökön.


2017. januárja Békés megye folyóit sem kímélte

A Békés megyei horgászszövetség 2017-es horgászrendjébe jó néhány változás bekerült, úgymint a 100 kilogrammos kvóta (elvihető halmennyiség) maximum egyszeri évközi „újraválthatósága”, a gyermekhorgászok számára az úszós készség kizárólagos használata alóli „felmentés”, illetve a busa korlátlan mennyiségű kifogását lehetővé tevő passzus. Legkardinálisabb azonban minden bizonnyal a ponty felső kíméleti korlátjának módosítása volt, amely 65 cm-ről 6 kg-ra változott a korábbi évek megfelelőbb gyakorlatához visszatérve.

Február 3-án örömteli hírt jelentett be hivatalosan a KHESZ, amelynek értelmében a Kákafoki-holtág vagy más néven Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös horgászati hasznosításának joga az elkövetkezendő 15 éves időciklusra a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségéhez került. Ezzel az epizóddal – mintegy megkoronázva a megyei horgászszervezet törekvéseit – méltó módon fejeződtek be azok a vízterület-bővülési folyamatok, amelyek már 2015 végén megindultak a megyei horgászszervezet háza táján.


A ponty korábbi 65 centiméteres felső mérethatára nem
bizonyult hatékony kíméleti szabályozásnak


A gyermekek 2017-ben már nem csak úszós felszereléssel horgászhattak


Felkerült az i-re a pont: a Kákafoki-holtág 15 évre KHESZ hasznosításba került

Szintén februárban történt az a kevésbé örömteli, ám mégis sikerként elkönyvelhető eset: a KHESZ halőrök hármas-körösi gereblyéseket füleltek le. A rabsicok Mezőtúr térségében a Nagyharcsás folyószakaszon ténykedtek, tettenérésükkor egy közel 4 kilogrammos harcsa került elő gépjárművükből.


Sajnos az elmúlt esztendő telén is felbukkantak „gereblyés” módszert alkalmazó halrablók
Fotó: KHESZ

A horgászszezon és a koratavasz, böjtmás havának első felével már beköszöntött. Ennek megfelelően március 11-én megkezdődtek a szövetségi horgászvizek 2017-es halasításai. Ezek első mozzanatait az egy- és kétnyaras pontytelepítések, az egynyaras ragadozó (süllő és harcsa), illetve a vegyes korosztályú keszeg, majd a hónap második felében a háromnyaras pontyok tavaszi kihelyezései jelentették. A Kákafoki-holtág állományjavító halasítására – a vízterület horgászturisztikai jelentőségére való tekintettel – fokozott hangsúly került, melyet számos horgász – köztük megyénk versenyhorgász kiválóságai is – figyelemmel kísértek.


Márciusban már javában zajlottak a haltelepítések, sokszor
aktív „civil” résztvevők jelenlétében

Az új horgászévad nyitányaként szintén még e hónapban mutatták be Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban az a mintegy másfél órás filmalkotást, amely a megyei horgászszövetség megbízásából igyekezett minél átfogóbb képet adni Békés megyei horgászvizeiről, halfogási lehetőségeiről, a térség horgászszervezeti munkájáról, horgászközéletéről.


Egész estés ingyenes mozi nem csak horgászoknak a Csabagyöngyében

Március végére – a kellemes hőmérsékleti értékek és a mérsékelt árhullámok következményekként – már igazán horgászbarát tavasznak örvendhettek a vízpart szerelmesei. Gyorsan melegedtek a vizek, amelynek ékes bizonyítékaként ívó süllők kerültek lencsevégre a Kettős-Körösön, a köröstarcsai kishajó kikötő öblözetében. Még ebben a hónapban megérkezett az első fogási beszámoló is, amely egy hölgyhorgász szép compófogásáról adott hírt a békésszentandrási Sirató-holtág területéről.

Az új horgászévad kezdeti halfogási sikereit április elején egy igazán csodás hír tetézte: közel húsz kilogrammos tőpontyot sikerült szákba terelnie egy békési horgásznak a település alatti kettős-körösi folyószakaszon. Az eset már előre sejtetni engedte, Békés megye alighanem egyedülálló horgászszezon elé néz.


Közel húszkilós tőponty az április Körösből – Fotó: Fodor László


A tavasz nem késett és gyorsan melegedő időt, ármentes kikeletet hozott

A 2017-es esztendő horgásztörténelmi jelentőségéhez kétségkívül hozzájárult, hogy már a tavasz első hónapjaiban megmutatkozott: a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége soha nem látott mérvű haltelepítési programba kezdett. Ennek egyik igen látványos és rendhagyó elemét szolgáltatta április közepén az extra méretű pontyok telepítése, amelynek során számos szövetségi zárt vízbe 7-12 kg egyedsúlyú jelölt tő- és tükörpontyok kerültek. A nem mindennapi eseménybe a Szövetség igyekezett bevonni a környék lakosságát, horgászait, akik lelkesen, nagy örömmel csatlakoztak a közös halasításhoz.

A kuriózum eseményeket azonban nem csupán nagypontyos halállomány-erősítés fémjelezte. A megyei horgászszervezet a „megszokott” telepítési gyakorlat mellett igyekezett a folyókat is különleges bánásmódban részesíteni, amelynek során jelentős mennyiségű előnevelt menyhal került a tavaszi Körösökbe.


A tavaszi extra méretű pontyok látványtelepítése marketingfogásnak sem volt utolsó

Áprilisban kezdetét vette a KHESZ versenyévad, amely ezúttal is számos szövetségi szervezésű vagy támogatott eseményt tartogatott a gyermek, ifi és felnőtt horgászok számára. Hagyományos kezdésként először a Megyei Felnőtt Egyéni Bajnokság, illetve a Balogh és Balogh–KHESZ Feeder Nyitó Bajnokság mozdította meg a versenyhorgászokat, Békés megye általános iskolásait pedig a Körösvidéki Sulikupa térségi „elődöntői” szólították számos helyen a vízpartra. A hónap végén aztán a békés megyei bojlisok eredtek a nagypontyok nyomába a Fás-tavon, nem érdemtelenül téve matracra számos szép halat, köztük egy 14,55 kilogrammos tükröst is. Mindezeken túl a hónap utolsó napján, sok év után végre megrendezték a megyei utánpótlás bajnokságot is.


A Megyei Felnőtt Egyéni Bajnokság kárászos csata volt a Fűzfás-zugon


A Körösvidéki Sulikupa immár harmadik alkalommal debütált


A fás-tavi bojlis találkozók rekordja megdőlt a tavaszi fordulón – Fotó: BMBT


Fotó: BMBT


Sok év után újra utánpótlás versenyt rendezhetett Békés megye – Fotó: Karácsonyi Roland


Fotó: Karácsonyi Roland


Fotó: Karácsonyi Roland

A tavaszi időszak halőrzés szempontjából is fontos, újabb mérföldkövet jelentett a horgászszövetség számára. Egyrészt a Kákafoki-holtággal megvalósuló újabb horgászvíz bővüléssel összhangban április elején további két hivatásos halászati őri állhatott munkába horgászszövetségi kötelékben, másrészt május elején megkezdődött azon halászati őrzést segítő eszközök átadása, amelyeket a Földművelésügyi Minisztérium Halgazdálkodási Alapból nyújtott támogatási forrásából a Magyar Országos Horgász Szövetség biztosított számos hazai horgászszervezetnek. Ennek első, tavaszi ütemében egy új, a halőri feladatok ellátására speciálisan felszerelt gépjárművet adtak át a Békés megyei horgászszövetség részére, amelyet az év folyamán még egységes egyenruha, elektromos- és robbanómotorral felszerelt csónak, hőkamera, vadkamera, éjjellátó, keresőtávcső, fényképezőgép „konstrukció” követett.


A halőrzést segítő eszközök használatbavételével még hatékonyabbá
vált a halaszati őri munka – Fotó: KHESZ


Fotó: KHESZ

A tavasz utolsó hónapja nem kevésbé volt mozgalmas az áprilisnál. Megyei Veterán Bajnokság, Vadvízi Kuttyogató Verseny, Sulikupa döntő, gyereknapi horgászverseny adta programok bonyolódtak, ismét „belekóstolást” lehetett nyerni a körös-vidéki halétel-ízekbe a dánfoki főzőverseny kapcsán, közben 100 mázsákra rúgó telepítési ütemben tovább érkeztek a halak a vizekbe. A folyamatosan javuló – regenerálódó – halállomány bizonyítékaként gyorsan szaporodtak a szép fogásokról szóló beszámolók is.


Gasztrocsodák, pazar halízek, szokásos remek hangulat a dánfoki halfőző napon


Ha tavasz, attól még szerepelhet szép csuka a fogási beszámolók között – Fotó: Berta Péter

Május utolsó hetében tisztújító közgyűlést tartott a KHESZ, ahol az elnöki évértékelés és a felszólalások után a következő ciklusra vonatkozóan megválasztoltták a vezetőségi- és a felügyelő bizottsági tagokat. A szavazatszámlálás „szünetében” a Szövetség által alapított kitüntetéseket adtak át, amelyek a Körös-vidék horgászatáért végzett kiemelkedő munka elismeréseként nyújtottak át.


Tisztújító közgyűlés is „belefért” az elmúlt KHESZ tavaszba

A koranyár megszokott és közkedvelt etűdjeként ismét rekordszámú csapat részvételével rendezék megjúnius elején a Pünkösdi Félhalmi Nagyhalfogó Versenyt, ahol ugyan kapitális fogás ezúttal nem történt, kisebb, 2-6 kilogrammos uszonyosok annál szaporábban ugrasztották éjjelente botjaikhoz a horgászokat.

Június második hetében annak rendje és módja szerint ismét elvirágzott a Körös – amit David Attenborough is „megcsodált” már –, a hónap közepe táján lezajlott a Match-Fishing-KHESZ Match-botos Kupa, valamint KHESZ – Balogh és Balogh Megyei Feeder Bajnokság. A medárdi zivatarok idején vehemens étvágyra kapcsoltak a Kákafoki-holtág legendás amurjai – közel 30 kilogrammos példányt is horogra került –, a Körös legendáriuma pedig egy több mint félmázsás harcsa fogásával gazdagodott.


A méltán népszerű pünkösdi nagyhalfogó ezúttal csak kisebb
halakat adott Félhalmon, azt viszont sokat


A híres körösi kérésznász 2017-ben is megelőzte a tiszait


Kákafok behemót amurjai sem okoztak csalódást – ez a közel 30 kilós
példány végképp nem – Fotó: Kocsis István


Több mint félmázsás harcsa a Körösből – Fotó: Sebestyén László

Az igazi körös-vidéki horgásznyár szimbolikus módon immár megszokottan a KHESZ által támogatott Békés-dánfoki nyári „százlábús” horgásztáborokkal tört ki, ahol ismét rengeteg – nagyrészt az ország más tájáról érkezett gyerek – elvezhette a hamisítatlan körös-vidéki fürdőzős, csapatépítős, horgászós szünidőt.

A hónap végén megdöbbentő számadatok láttak féléves mérlegként napvilágot, amely kivonat többek között a legolvasottabb hazai horgász-szaksajtóban is megjelent utóbb: A Békés megyei horgászszervezet 2017. márciusától négy hónap leforgása alatt egészen pontosan 129.303 kg korosztályos I.-II.-III. nyaras halat, valamint 800.600 darab előnevelt ivadékot helyezett ki a hasznosításában lévő vízterületekre.


A dánfoki gyerektáborok hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek


Féléves mérleg: sosem látott mennyiségű hal került múlt tavaszon a
Békés megyei szövetség horgászvizeibe – Fotó: KHESZ

Nyár derekától ahogy az lenni szokott, az újfent rekordokkal szolgáló aszály és hőség némileg „leforrázta” a tavaszi horgászlendületet, de azért nem maradt eseménytelen a horgászkalendárium ezen időszaka sem.

Még június legvégén egy halfauna felmérés apropóján ismét előkerült a tudomány előtt korábban ismeretlen, csak 2016. januárjában leírt új halfaj, a kizárólag Körös-vízrendszerben honos bihari márna (Barbus biharicus) egy újabb példánya Körösszakálnál, a Sebes-Körösön.


A bihari márna júniusban ismét megörvendeztette a halas szakembereket

Július kuttyogatott körösi harcsái, fás-tavi bojlis nagyponty-sorozatai tovább öregbítették a térség horgászvizeinek hírnevét, csakúgy a Félhalmi-holtág „ötös” szakaszán augusztus 3. és 6. között megrendezett III. Körösök Völgye Pontyfogó Kupa, amely az év legforróbb, kegyetlen hőséget hozó napjaira esett. Dacára mindennek mégis remek – nemcsak éjszakai, hanem nappali – halétvágy és makacsul kitartó horgászakarat jellemezte a versenyt, aminek eredményeként jókora halakat fektettek matracra a félhalmi nagyhalasok, legnagyobbként egy 18,31 kilogrammos amurt, amelynek amnesztiáját drónos videón is megörökítették.


Júliusi szép körösi harcsa, egy kezdő kuttyogató szerencséjeként – Fotó: Laukó Zoltán


A III. Körösök Völgye Pontyfogó Kupa a hőségriadó ellenére is gyönyörű
fogásokkal vonult be a kalendáriumba – Fotó: Kiss Árpád


Fotó: Kiss Árpád


Fotó: Kiss Árpád


Fotó: Kiss Árpád

Augusztus 21. több szempontból is emlékezetes maradt. A KHESZ aktívája (elnök, ügyvezető, horgászati referens, halászati őrök) lelkes önkéntes erőkkel kiegészülve, sokrétű szerepvállalással állt helyt a XIX. Gyomaendrődi Nemzetközi Halfőző Versenyen, ahol gyermek horgászverseny és célba dobó horgász casting viadal szervezése, valamint halőri motorcsónakos túravezetés mellett még halászléfőzési aranyminősítésre is futotta.

Ezzel azonban nem volt még teljes az aznap repertoárja: a KHESZ halászati őrei – a Szarvasi Rendőrkapitánysággal megtartott közös akcióban – a Dögös–Kákafoki-csatornán egy meslechálós rabsicot is fogtak.


Több frontos KHESZ részvétel a XIX. Gyomaendrődi Nemzetközi Halfőző Versenyen


…plusz egy rabsicfogás még aznap Dögös-Kákafokon – Fotó: KHESZ

Augusztus végén igazán szép hírnek örvendhettünk. A szolnoki Alcsi-Holt-Tiszán megrendezett 24. Női Horgász Világbajnokságon hazánk lányai – számos „horgász-nagyhatalom” nemzetet megelőzve – a dobogó harmadik fokára állhattak fel, köztük a magyar női válogatott kerettagjaként megyénk kiváló versenyhorgásza, Deli Ibolya is.


A női horgászválogatott bronzérmes Vb diadala Deli Ibolya által (első sorban bal szélen)
Békés megyéé is – Fotó: MOHOSZ

A körös-vidéki nyár utolsó forró napjait egy páratlan felvételsorozat búcsúztatta, amely a Békés megyei folyók augusztusban ismétlődő természeti csodájáról, az elképesztő sokaságban, mégis rejtetten, kizárólag nyárvégi éjjeleken rajzó kérészfaj, a dunavirág (Ephoron virgo) káprázatos nászáról készült. A zenés rövidfilm különlegességét nem csupán a vízfelszín feletti események már-már „szürreális” történései adták. Igazi kuriózumként bepillanthattunk a sebes-körösi éjszaka titokzatos és sejtelmes víz alatti világába is.


Augusztus éjszakai „hózápor” a Sebes-Körösön – ismét heteken át rajzott a dunavirág

A beköszöntő ősszel ismét felélénkült a vízparti élet. Szeptember elején a Csökmői horgásztó ismét kitárta sorompóját a több évtizedes múltú elnök-titkári horgászverseny fogadására, lebonyolódott a Megyei Csapatbajnokság a Fűzfás-zugon, egy őszi fordulóval ismét megmérkőztek a bojlisok a Fás-tavon és óriási zivatarral lett igazán küzdelmes a „Módszerek harca” a Poklás-csatornán.

A szeptember sem marad orvhalászhajsza nélkül. A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége és a Mezőtúri Horgász Egyesület halászati őreinek példás együttműködése eredményeként a Szarvas-Mezőtúr térségében lévő Túrtői-holtágnál kalandos körülmények között fogtak el egy feltételezett haltolvajt, aki a holtág kíméleti területén tiltott módon és tiltott eszközzel halászott az éj leple alatt.


A KHESZ tagegyesületek elnökeit és titkárait ezúttal is a Csökmői horgásztó
fogadta a hagyományos versenyükön – Fotó: KHESZ


A 2017-évi fás-tavi Békés Megyei Bojlis Találkozó győztes csapata (Cavity Eye Team)
Szamosi Attila versenyszervezővel – Fotó: BMBT


…és egy pontyos kép a sok közül az őszi fordulóból – Fotó: BMBT


Egy csoportkép a Megyei CSB-ről – Fotó: Balogh Attila


Derült égből zivatar – a Módszerek Harca verseny a Poklás-csatornán
végül az elemek harca is lett


Ismét egy rabsicfogás, ezúttal nem szövetségi vízterületen, de KHESZ
halőri közreműködéssel – Fotó: KHESZ

Szabályos módszerrel és módon sikerült azonban azt a több mint két kilós súlyú, méternél is hosszabb angolnát horogra csalnia egy szerencsés horgásznak a Peresi-holtágon, amelyik az év egyik legkülönlegesebb fogását jelentette annak kapcsán, hogy – bár kevesen tudják – az európai angolnára ma már kihalófélben lévő, vörös listás fajként tekint a tudomány.


Kihalófélben lévő halfaj, mint szövetségi rekordfogás a Peresből – Fotó: Hliva Sándor

Az október – ahogy az lenni szokott – még sok emlékezetes horgászepizódot tartogatott az évből. Egyrészt a nyáron sem szünetelő telepítések egy erőteljesebb hulláma kezdődött el a háromnyaras pontyhorgászatot favorizálók örömére, másrészt az október általános halfogási optimumai a nagyhalas fogási beszámolókban is igazolásara találtak.

Külön öröm, hogy számos hír élővízi fogásokról tudósított, melyek között termetes csuka, süllő és egy több mint tizenöt kilogrammos tőponty is szerepelt.


Október hozta formáját, de ilyen szép folyóvízi halakra aligha lehetett
számítani a korábbi években – Fotó: Szeles István


Fotó: Székely Tibor

Az őszi halasítások kuriózum mozzanataiként a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége október hónapban két olyan halfajt is kihelyezett horgászvizeibe, amelyek a maguk nemében különlegességet jelentenek az éves telepítési rátában. Békés megye élővizeibe kecsegék, a holtágakba és tavakba pedig szemet gyönyörködtető compók kerültek.


Kuriózum haltelepítések az őszi időszakra is jutottak

A Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége versenynaptárának utolsó 2017-es horgászeseményét jelentette az októberi Körösi Pergetőverseny a Kettős-Körösön, amely jól reprezentálta a megyei folyók klasszikus őszi „pergetős” halait, a már említett süllő–csuka páros mellett a sügér- és a még ilyenkor is gyakori balinfogásokat.


Az év utolsó szövetségi szervezésű versenye hagyományosan
a pergetőké volt – Fotó: Székely Tibor

Mint az ismeretes, a tovahagyott év áprilistól-októberig tartó időszakában nagyléptékű felújítási munkálatok zajlottak Békéscsabán a Bajza utca 11. száma alatt, a köznyelvien csak vadász–horgász székháznak nevezett társasházi épületegyüttesen, amely a Békés Megyei Vadászszövetség, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége és a Nimród Vadásztársaság társtulajdonosok mellett székhelyként az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezetének is helyet ad. A külsőleg-belsőleg megújult székházat október 12-én ünnepélyesen is felavatták.


Székház átadó büszke horgászképviselettel – Fotó: Tószögi György

Az október a halőrzés számára nem mindennapi élményeket tartogatott. A KHESZ halőri különítménye is részt vett azon a méltán különleges és újszerű programeseményen, amelyet a halászati őri hivatás fókuszba állításáért hívott életre a Magyar Országos Horgász Szövetség.

Az évek óta nagy lendülettel folyó hazai horgászszervezeti- és vízkezelői munka egyik legfontosabb feladatkörét demonstráló rendezvénynek október 17-18-án a Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ adott otthont Szeged–Maty-éren, ahol 22 szervezet több mint 70 halászati őre mérte össze tudását elméleti-, ügyességi-, erőnléti-, technikai jellegű és halfogást előtérbe helyező versenyszámokban. Jogos büszkeségre ad okot, hogy ezen a nem mindennapi próbatételen a Békés megyei horgászszövetség halőri gárdája, több versenyszám győzteseként, összetettben az előkelő negyedik helyet szerezte meg.


Az első OHSZVT nem csak a kiváló KHESZ szereplés miatt maradt emlékezetes


A KHESZ és a NÉBIH halőri különítményének közös csoportképén a hazai halőri
szervezetek jó kapcsolatának szimbolikája is felfedezhető

Október végéig tartott a napsütésben gazdag őszi horgászidény. A november már esőt, árhullámokat hozott és a hidegebbre forduló időjárás miatt a vízpartok elcsendesedtek. A vízkezelői, horgászszervezeti munka azonban nem szünetelt. Dévérkeszeg kihelyezésekkel a telepítések egészen Mikulás napjáig elhúzódtak, erre az időszakra esett a Szövetég évi utolsó Ifi Klubos mozzanata is, melynek keretében egy ingyenes felkészítő előadás keretében idén ismét karácsonyfa alá lehetett tenni a sikeres horgászvizsgát.

Természetesen a fentebb keretbe foglalt történések csak főbb körvonalait adták a 2017-es KHESZ horgászesztendőnek, amelyek mögött a folyamatos, egész évet felölelő háttérmunka időnként komoly kihívásokat jelentő hétköznapjai álltak.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége a 2018-as horgászidényre is hasonlóan gazdag „eseménynaptárt” és horgászsikerekben bővelkedő fogási élményeket kíván minden Kedves Horgász számára!

Cikk, fotók, videók: Tószögi György


BÚÉK 2018.