Címvédéssel zárult a IV. KHESZ Megyei Csónakos Pergetőverseny

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége 2019. évi kiírásában változatlanul 3 fordulós versenyben biztosított lehetőséget arra, hogy a pergetőhorgászat szerelmesei ismét összemérhessék tudásukat a Dél-alföldi régió talán legszebb környezetében, a Kettős-Körös Mezőberény–Bélmegyer közúti híd és sebes-körösi összefolyás közötti szakaszán. Az egyre népszerűbb megmérettetésen a már jól ismert csapatok mellett új résztvevőkkel is bővült a kör.

Az előjelek nem voltak túl biztatóak, hiszen a májusban levonuló árhullám miatt az első fordulót egy későbbi időpontban kellett lebonyolítani, így az június 23-án került megrendezésre. A folyó ekkor sem a szebbik arcát mutatta, az átlagosnál nagyobb sodrás, itt-ott felbukkanó uszadékok, zavaros víz fogadta a versenyzőket, de a benevezett 13 csapat ellentmondást nem tűrően motorozott ki a köröstarcsai kikötőből. Az előzetes várakozások sajnos beigazolódtak, és a halban rendkívül szegény első fordulót mindössze 3 csapat zárta értékelhető eredménnyel.

A csupán hat halat (öt balin és egy fejes domolykó) hozó versenyt 197 ponttal a 18. Team nyerte, de a versenybírák nagy megkönnyebbülésére mellettük még két csapat méretett be, így kiosztásra kerülhettek a második és harmadik helyezettnek járó serlegek is.

Az első forduló végeredménye:

  1. 18. Team (Komáromi István, Rácz Zoltán)                         197 pont
  2. RBS Spinning Team (Kiszely Zoltán, Tóth Géza)               105 pont
  3. Wobblerek.com Keitech (Pálfi Zoltán, Havai Zsolt)             62 pont

A második fordulót augusztus 31-ére illesztette be naptárjába a verseny szakbizottság. Ebben a fordulóban hagyományosan a késő esti órákban is kellett horgászni, azonban a telihold a pergetőhorgász babonája szerint nem sok jóval kecsegtet, ezért a résztvevő 15 csapat még világosban igyekezett gyűjtögetni a pontokat. A fordulóban jórészt a fejes domolykók és a csukák domináltak, azonban az erősnek nem mondható, csekély tizenhat halat hozó forduló becsületét egy, korábbi versenyeken még nem jelentkező 116 centiméteres (teljes testhossz) felszínen fogott harcsa mentette meg Gyurkó Pali jóvoltából.

A verseny dobogós helyezéseiért minden aprócska pontot meg kellett becsülni, így nagy küzdelemben végül a rutinos Tatár Horgászbolt csapata került ki győztesen 196 pontos teljesítménnyel.

A második forduló végeredménye:

  1. Tatár Horgászbolt (Tatár Imre, Niedermayer Róber)          196 pont
  2. Wobblerek.com Keitech (Pálfi Zoltán, Havai Zsolt)            174 pont
  3. Gerilla Peca (Kovács István, Gógán Sándor)                     169 pont

Majd október 14-én elkövetkezett az igazság 8 órája. A nevezett 18 csapat között egytől-egyig ott voltak az összetett győzelemre is esélyesek, és a rendkívül szép őszi időjárás azt sugallta, hogy a korábbi két fordulónál eredményesebb versenyt produkálnak majd a versenyzők. És valóban így lett. Szép csukák, újra előkerült kősüllők jelezték, hogy a versenybíráknak nem csak üres motorcsónakázás lesz a feladatuk.A harminchárom halat hozó verseny egyebek mellett azzal az örömmel is szolgált, hogy végre egy szép jászkeszeg is megfogásra került Szpisjak Gyuri által, valamint ismét jelentkezett egy harcsa, amelyet Molnár Zsoltinak sikerült átvernie.

A forduló első három helyéért végig nagy küzdelem folyt, és az is hamar kiderült, hogy az összetett győzelem újfent a tavalyi első két helyezett csapat között fog eldőlni. A harmadik fordulót végül végig kiegyensúlyozott teljesítménnyel a Matchfishing csapata nyerte 318 ponttal, míg az összetett elsőséget a tavalyi bajnok a Wobblerek.com Keitech párosa nyerte az RBS Spinning Team csapata előtt minimális 1 helyezési számmal. A verseny érdekessége, hogy az összetettben harmadik helyezett Műpecek Fanatik 2018-ban is ezen a helyen végzett, így lényegében megismétlődött a tavalyi sorrend. Az összetett végeredmény külön pikantériája, hogy az első három helyezett csapat nem nyert meg egy fordulót sem, viszont a két legjobb fordulójukban megbízhatóan, az élmezőnyben horgásztak.

A harmadik forduló végeredménye:

  1. Matchfishing (Molnár Zsolt, Váradi Attila Lucian)             318 pont
  2. Wobblerek.com Keitech (Pálfi Zoltán, Havai Zsolt)          262 pont
  3. RBS Spinning Team (Kiszely Zoltán, Tóth Géza)             231 pont

Az összetett verseny végeredménye:

  1. Wobblerek.com Keitech (Pálfi Zoltán, Havai Zsolt)        4 helyezési szám
  2. RBS Spinning Team (Kiszely Zoltán, Tóth Géza)           5 helyezési szám
  3. Műpecek Fanatik (Szeles István, Kollár Attila)               9 helyezési szám

Végezetül a statisztika kedvelőinek álljon itt egy kis összesítés a három forduló fogásairól.

Forduló 1. forduló 2. forduló 3. forduló
Halfaj darabszám átlaghossz* darabszám átlaghossz* darabszám átlaghossz*
balin 5 db 54,8 cm
csuka 5 db 55,2 cm 10 db 57,9 cm
domolykó 1 db 30 cm 5 db 32,8 cm 3 db 37,3 cm
fogassüllő 1 db 58 cm
harcsa 2 db 89,5 cm 1 db 83 cm
jászkeszeg 1 db 46 cm
kősüllő 2 db 33,5 cm 14 db 35,1 cm
sügér 1 db 19 cm 4 db 19 cm

*A halak átlaghossza alatt a teljes testhossz (orrcsúcstól a farokúszó végéig) átlaga értendő

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége ezúton köszöni minden versenyzőnek a kitartó hozzáállást és a sportszerű versenyzést, egyben reményét fejezi ki, hogy a körösök vidékén a jövőben ismét hasonlóan nagy érdeklődés mellett kerül megrendezésre ez a nagyszerű versenysorozat, melyre 2020-ban is szeretettel várja a pergetőhorgászat mívelőit.

Külön köszönet illeti Szabados Gábort a köröstarcsai kishajókikötő üzemeltetőjét a szervezésben való segítségért, a versenyzőknek, illetve a szervezőknek biztosított finom reggelikért.

Cikk: Székely Tibor
Fotók: Csizmadia Zsolt, Sebestyén László, Szeles István, Székely Tibor