Dohányzási tilalom az OB horgászversenyeken

A Magyar Országos Horgász Szövetség hivatalos közleményt adott ki arra vonatkozóan, miszerint 2018. évtől a MOHOSZ által szervezett országos bajnokságokon a horgászoknak a verseny időtartama alatt tilos dohányozniuk a vízparton. A teljes közlemény így szól:

„A Nemzeti Versenysport Szövetség sportversenyeken elfogadott szabályozásához igazítva, az OVHB (Országos Versenyhorgász Bizottság) döntése alapján 2018-tól az országos bajnokságokon a horgászhelyeken tilos a dohányzás. A döntés teljesen indokolt és elfogadható, hiszen ha sporteseményként tekintünk a horgászatra, és azt szeretnénk minél nagyobb körben – köztük fiatalok körében is – népszerűsíteni, akkor a füstölés nem összeegyeztethető a versenysporttal. Várhatóan a FIPSed (Nemzetközi Édesvízi Sporthorgász Szövetség) is hasonló szabályt fog bevezetni a nemzetközi versenyeken. A horgászatra kijelölt boxban/szektorban a verseny teljes ideje alatt, (felkészülési időtől kezdve a mérlegelés befejezéséig) tilos a dohányzás. A versenyzők kizárólag a szektorbírónak jelezve, horgászhelyüket elhagyva, a horgászhely mögötti területen hódolhatnak káros szenvedélyüknek.”


Az új szabály sokak szerint diszkriminálja a dohányzókat a vízparton 

A döntés nem talált egyöntetű támogatásra a horgászok/versenyhorgászok körében. A MOHOSZ hivatalos facebook oldalán egy kisebbfajta kommentcunamit indított el a szóban forgó közlemény posztja, ahol horgász kontra horgász, illetve kontra MOHOSZ érvelések olvashatóak.

A parázs hozzászólás-folyam kétségkívül tükrözi, hogy a horgásztársadalom szövetének érzékeny pontját találta telibe az OVHB határozta. A vélemények tanúsága szerint sok horgász a dohányosok szabály általi szankcionálását sérelmezi leginkább, míg mások a környezeti–szemléleti–nevelési oldalról helyeslik a határozatot.


Dohányzási tilalom a nemzetközi, illetve a hazai szövetségi megyei és
egyéb horgászversenyeken egyelőre nincsen érvényben

A MOHOSZ, legfőképpen a horgászat sportértéke kapcsán tartja összeférhetetlennek a dohányzást a horgászversenyek attitűdjével. Ahogy kommentjében olvasható: „Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a horgászatot komolyan vegyék, lássák azt, hogy ez egy komoly sportértékkel bíró tevékenység, már egy szinten. […] Nos, ha a sport részét szeretnénk elfogadtatni, hogy minél szélesebb tömegek, fiatalok is kedvet kapjanak a horgászsporthoz, akkor erre figyelni kell.” […]

Bár a döntés egyelőre kizárólag a Magyar Országos Horgász Szövetség által rendezett OB versenyekre terjed ki, nem kizárt, hogy megyei horgászszövetségi, illetve egyéb szervezésű hazai horgászversenyekre is hatással lesz a kezdeményezés, főként, ha a jövőben nemzetközi horgászszervezetek is átveszik a gyakorlatot.

Cikk, fotók: Tószögi György