Egyedülálló program- és élménysorral hódított a KHESZ meghívásos gyerektábora

Bár a járványügyi korlátozások sokáig kétségessé tették, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége 2020. június 28.-július 4. között mindenki nagy-nagy örömére végül a terveknek megfelelően megtarthatta idei első nyári horgásztáborát, amelybe a KHESZ és Tagegyesületei által a Körös-vidék különböző vízparti helyszínein megrendezett gyermeknapi horgászversenyek dobogósai kaptak meghívást. A Kettős-Körös szomszédságában lévő Dánfoki Üdülőközpont területén szervezett tábor a KHESZ önereje mellett a MOHOSZ oktatási és ifjúsági bizottságának pályázati támogatásából valósult meg, ami lehetőséget biztosított a gyermekeknek a díjmentes részvételre, illetve olyan ajándék és tárgyeszköz alap biztosítására, amelyből minden táborlakó részesülhetett.

Az élményekben tavaly sem szűkölködő tábor nívóját az idén sem szerette volna lejjebb adni a KHESZ, ezért olyan tematikus programsort állított össze erre az évre, ami immár végképp új dimenzióba emelte a nyári horgásztáborok fogalmát. A vasárnapi érkezéssel járó „szertartás – a szobafoglalás, az ismerkedés, a logózott tábori pólók, a saját „kanálgépek” és a névre szólóan felcímkézett bögrék kiosztása – már előre sejtetni engedték, ugyancsak különleges hét vár a beköltözőkre.

A gazdag programsort vasárnap délután Nemes Attila KHESZ ügyvezetőjének rövid előadása nyitotta, ami természetesen tüstént a halakra irányította a fókuszt. (Ezt követően a gyerekek minden reggel kiemelten foglalkoztak Székely Tibor horgászati referens előadásában egy úgynevezett „napi-hallal”, feladatként célzatos horgászatát feladatként kapva aznapra, ami fogási siker esetén ajándékot ért.)

Az érkezés napjának halas bemelegítése után mikroszkopikus gerincteleneket fókuszba állító hidrobiológiai elméleti és gyakorlati program következett Boltizár Ottó halászati szakmérnök előadásában. Ezt követően közös tábori halászléfőzés vette kezdetét (haltisztítás, étel összerakása, passzírozás, ízesítés) a Körösök vízrendszerében nevelt frissen fogott pontyból. Vacsora után a tábor és környezetének körbejárásával, illetve a Kettős-Körösön lévő közeli Békési Duzzasztómű megtekintésével egészült ki a program, majd természetesen sor kerülhetett végre az első kötetlen esti horgászatra. A tábori épületektől alig ötvenméternyire húzódó, kisebb holtág méretű Dánfoki-csatorna vadregényes és rendezett partszakaszt egyaránt felvonultató környezete ezúttal is tökéletesen „tette” a dolgát, kisebb-nagyobb fogásokkal hamar megörvendeztette a táborlakó kishorgászokat.

A hétfő reggeli bodorkás napi-hal ismereteket a Földesi Madársuli suhanó ragadozómadár-szárnyaktól interaktív előadása követte, majd ebéd után dr. Gorda Sándor halászati-horgászati szakértő előadása következett, ami a haltermelés kapcsán egészen Ázsiáig repítette képzeletben az ifjú hallgatóságot. Még ezen a délutánon kezdetét vette a négytusa horgászviadal 1-2. fordulója, célbadobó casting és elméleti versenyszámokkal. Vacsorára a békési Grebb-kézműves hamburgerei készültek a gyerekekkel közös alkotásban, ami után ismét a vízpart és a halak vártak az ügyes ki horgászokra.

Kedden a napi hal balinos tudnivalóit versenyhorgász ismeretek követték (etetőanyag keverés, csali típusok, felszerelés pontos összeállítása és persze halfogás) –, amelyekben Deli Ibolya magyar bajok és világbajnok, illetve Szilvási Szilárd Európa- és világbajnok versenyhorgászok közreműködtek egyben megtartva a négytusa horgászviadal 3. fordulóját, az elméleti tudáspróbát is. A délutánt Csorja Andor az Ecsegfalvi Tógazdaság főhalászának előadása tette érdekessé, aki a tógazdasági napi munka során alkalmazott halászeszközöket és annak használatát a gyakorlatban is bemutatta. Az egyébként többszörös díjnyertes főzőbajnok főhalász a délután folyamán ráadásként túrós csuszával tálalt pompás harcsapaprikást készített, ami így ismét ínyenc vacsoralakomát jelentett az esti horgászat előtt.

Szerda reggel a karikakeszeg került napi-hal terítékre, ami után Erdélyi PuPa Balázs filmrendező, szakíró és műlegyező horgász tartott a horgászati kultúráról, a műlegyes horgászatról és annak gyakorlati részéről előadást a gyerekeknek. Sallai Zoltán természetvédelmi ökológus Körösök halfaunájáról szóló kora délutáni előadása, majd elektromos halászgéppel végzett bemutató-halászata, illetőleg halfaj-meghatározási tanácsai végképp elmélyítették a hal és élőhelye vonatkozású ismereteket. A bemutató külön érdekessége volt, hogy a jól ismert domolykó, balin, szélhajtó küsz, ponty, naphal, karikakeszeg, vörösszárnyú keszeg mellett a védett szivárványos ökle és a Körösök vízrendszerében is ritkának számító, szintén védett sujtásos küsz egy-egy egyede is előkerült. A gyerekek a faji bélyegek megismerése után, már önmaguk is könnyen meghatározták a megfogott halacskákat.

A délután további részében, a tábor egyik kiemelt programja, a halas gasztronómia jegyében újfent halas ételek készültek, új „köntösbe” öltöztetve a gyerekek számára általánosságban kedvelt ételeket. Metzker Krisztina jóvoltából így halas falatok kerültek a tortillába és a pitába, továbbá olajos hal és chilis halas bab is színesítette az este ételkínálatát. Vacsora után két táborlakó névnapját és születésnapját a gyomaendrődi Édes Mámor Cukrászműhely fagyival és süteményekkel tette igazán édessé.

Csütörtökön reggel a dévérkeszeggel ismerkedhettek a táborlakók, majd Csaba Mihály KHESZ hivatásos halőr előadásában a vízpart állatvilágának titkaiba pillanthattak be. Az előadás végén előkerültek az állathangokat utánzó sípok is, amelyek megszólaltatása osztatlan sikert aratott.

A nap folytatásaként Pelle Zsolt a Orosházi Kinizsi HE horgászának kuttyogtató bemutatója hozott izgalmakat, hiszen az ősi harcsacsalogatási technikát ki is próbálhatták a gyerekek, ki több, ki kevesebb sikerrel. Maradva a harcsa horgászatánál a gyomaendrődi Dusek András (Bandi bácsi) kuttyogtatófa-készítő mester is meglátogatta a tábort, elárulva a nagy titkokat arról, hogyan is készül egy igazán jó kuttyogató „hangszer”. Legendás horgászidőkbe visszarepítő harcsás történetei után a békési duzzasztó felső szakaszán csónaktúrán vehetek részt a gyerekek. Sebestyén László a KHESZ hivatásos halőre „élőben” is megmutatta a délelőtti előadáson megismert vízparti élőhelyeket és mindenki megtapasztalhatta, hogy mennyire másképpen szól a kuttyogatófa nyílt folyóvízen. Este szakszerű tűzgyújtást tanulhattak a gyerekek, így lobogó tábortűz fénye várta Virók Annát és a Dobszerda Kört, akik „Síppal, dobbal, nádihegedűvel” című sámándobos estet adtak, amibe közös zenéléssel lehetett bekapcsolódni.

A pénteki utolsó teljes táboros nap halát a vörösszárnyú keszeg adta, amit délelőtt a négytusa horgászviadal 4. fordulója követett egyéni horgászversennyel, délután aztán csapatban is megmérkőztek a kispecások. A Dánfoki-csatorna üdülőfejlesztési munkálatok miatt lejjebb eresztett vize alaposan feladta halfogás terén a leckét, és a pontyos, keszeges, amuros, balinos reggeli-esti/éjszaka kalandok után most bizony a küsz fogása bizonyult versenyeredmény szempontjából  a legcélravezetőbbnek. Az egész napi horgászatot követően ugyancsak jól esett leülni a frissen sült vacsorához, ami után a táborzáró esten Magyar György gitáros játszott a gyerekeknek.

Szombaton délelőtt meghitt ünnepi pillanatokkal zárult a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének „meghívásos” gyermek horgásztábora. A vízpart díszlete előtt csillogó érmek, kupák, ajándék- és nyereménytárgyak sokasága várt a gyermekekre, akik mindegyike kiérdemelt az egy hét alatt valami nyakba és kézbe valót, sokan pedig igazán értékes horgászfelszerelést jelentő jutalmaknak örülhettek. A gyermekek lelkesedésére, kitartására és horgásztudására felettébb büszke szervezők egyesével szorítottak kezet minden gyermek- és ifi horgásszal, néhány szóval méltatva a tábori hetük legérdemesebb momentumait, ismertetve az egyes versenyszámok eredményeit. Legvégül természetesen az elmaradhatatlan búcsú-csapatfotó készült el, amely nem csupán a pillanatnak, hanem egy horgászélményekben, tudásgyarapodásban, emberi kapcsolatokban rendkívül gazdag egy hétnek állított örök emléket.

(A KHESZ ezúton szeretne köszönetet mondani a tábor sikeres megszervezésében, lebonyolításában közreműködő minden munkatársának, segítőjének, támogatójának!)

Fotók: Metzker Krisztina, Nemes Attila, Pelle Zsolt, Tószögi György
(Teljes fotóalbum: facebook.com/kheszinfo/)