Együttműködés a halgazdálkodás területén

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság együttműködési megállapodást kötött a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségével. A megállapodás céljául a természetvédelmi és a halgazdálkodási érdekek összehangolását tűzték ki a felek. (Forrás: http://kmnp.hu/)

A két területre koncentráló együttműködés a természetvédelmi területeken való tartózkodást és az ún. „Szentély” típusú holtágakon folytatott halgazdálkodást öleli fel.
 
Talán kevesen tudják, hogy a KMNPI illetékességi területén nyolc „Szentély” típusú holtág van, amelyek különleges jelentőséggel bírnak mind a természetvédelem, mind a halgazdálkodás területén. Ezek a vízterek a Hármas-Körös folyóra felfűzötten, annak hullámterében helyezkednek el és itt különleges értékkel bíró élő-, szaporodó- és pihenő helyeket biztosítanak a vízhez kötődő élőlények számára. A halgazdálkodás szempontjából is kiemelkedő szereppel bírnak ezek a vízterek, hiszen szaporodó helyet biztosítanak a halállomány számára, egyfajta halbölcső szerepét magukra vállalva.
 
A megállapodás biztosítja a lehetőséget a szaporodó helyek zavartalanságára, hiszen gondoskodni kell arról is, hogy az ivadékok nyugalomban felnövekedhessenek. Később ezek az ivadékok szolgálnak majd utánpótlásként mind a horgászok által zsákmányolt halállomány, mind a halakkal táplálkozó védett állatok számára a természetes vizeken.
 
A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségével kötött megállapodással mindkét fél példa értékű együttműködést kezdeményezett, amely nem csak a két szervezet, hanem az általuk képviseltek érdekeit is ki tudja teljesíteni a 2016-tól kezdődő halgazdálkodási ciklus során.