Elvonult az ár, jönnek a szúnyogok – kisvideó a nyári áradásról

Magunk mögött tudhatjuk az év legcsapadékosabb, „medárdinak” is nevezett időszakát, amely a Körös-vidéken is hatalmas esőzéseket okozott. A hegyi vízgyűjtőkön is számos alakalommal keresztülvonuló zivatargócok több szakaszban indítottak útjukra árhullámokat, melyek megközelítették – néhol el is érték – az elsőfokú árvízvédelmi szintet.

Mindennek következményeként a folyómedrekben hetekig zavaros víz rohant (és még rohan most is), hátán megannyi uszadékkal. Az ár sok helyen kilátogatott a hullámtérre, megtöltve a kubikokat, mentetlen holtágakat, gátlábig elárasztva a töltések közti mélyebb fekvésű részeket, kaszálókat, erdőket.

El kell telni még egy-két hétnek, míg minden visszazökken az „ármentes” kerékvágásba. Bár a duzzasztók már visszaálltak megszokott nyári üzemükre és a hullámtéri utak, kubikátfolyók is gyorsan szikkadnak, a folyópart még sok helyen sáros és a víz is „sárga”.


A Fekete-Körös Szanazug felett


Várhely felé a Fokközi hídról…


…és Körösladány irányába

A folyóvízi horgászat hívei a nélkülözés után érthető módon már igencsak várják, hogy ismét kedvenc helyeiken próbálhassanak rá az „élőre”, főként annak tudatában, hogy a tapasztalatok alapján a nyári ár alaposan át tudja rendezni a halfaunát mennyiség és összetétel szempontjából egyaránt. Hoz is, visz is, kérdés mit és hová? Ez mindig izgalmas kérdés, igencsak kiszámíthatatlan válaszokkal.


Egyelőre kérdés, milyen hatást gyakorolt a halfaunára a nyári ár

A medárdi áradások fix „hozadéka” azonban nem kerülhető el. A hullámterek pangó vizei már ontani kezdték a szúnyogfelhőket és a java még hátra van. Az ár kétségtelenül telibe találta szúnyogék számára az év legtermékenyebb időszakát. Meleg is, víz is van-volt felesen.

Jobb, ha készülünk. A folyók mentén – főleg ahol sok a vízállás, kubik, belső holtág – szúnyoginvázió várható. Aki tudja a dörgést, annak nem kell mondani, mit jelent ez. Szélcsendben és árnyékban még nappal is támadó vérszívókat, alkonyatkor pedig szinte elviselhetetlen offenzívát, ami egy hőségnap verejtékezős estéjén válik csak igazán izgalmassá.


Szúnyoginvázió várható a hullámterek környezetében
(Fotó: Jankulár Zsolt – Körös-Horgász képarchívum)

Szúnyogriasztó spray, krém, mécses kötelező, de a füstölés – spirál, valamint uszadék-fa formájában – szintén jól jöhet. Ha kevésnek bizonyul, jöhet a meleg dacára egy hosszú ujjú vászoning és nadrág, ami pedig a krízishelyzet illeti, nos, a hermetikus sátor- és autó karantén jöhet szóba végső megoldásként.

Csak remélni lehet, hogy az önként vállat véráldozat sok szép hal fogásával térül majd meg a medárdi esők hozta nyári árhullámok nyomán…

Cikk, fotó és videó: Tószögi György

Kisvideó a nyári áradásról


A Körösladányi duzzasztónál


A hallépcső csatornája is csordultig volt vízzel


Kubikátfolyó a Hármas-Körös hullámterében