Extra méretű pontyok látványtelepítése a KHESZ vizekbe – videó

Több szempontból is rendhagyó telepítésre került sor a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének zárt vizein április 10-én. Összességében több mint 20 mázsa extra méretű nagyponty – jellemzően 7-12 kg egyedsúlyban – érkezett a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körösbe (Kákafok), a Peresi-, a békésszentandrási Sirató-, a Fűzfás-zugi-, a Hantoskerti-, a  Félhalmi-holtágba, illetve a Fás-tóba.

A másik különlegességet ezen a napon az szolgáltatta, hogy a nem mindennapi eseménybe a Szövetség igyekezett bevonni a környék lakosságát, horgászait, akik lelkesen, nagy örömmel csatlakoztak a közös halasításhoz. Fiatalok és idősek, köztük hölgyek is számosan vállalkoztak arra, hogy gyakorlott horgászok segítségével pózoljanak a nagy halakkal a kamerák kereszttüzében, ami bizony egy-egy jó erőben lévő, közel méteres nyurgaponty esetében ugyancsak izgalmas kalandnak bizonyult.

A parton megjelölt, egyesével vízbe eresztett halak látványa, megfogása, simogatása kicsiknek és nagyoknak örökre emlékezetes, mosolygós perceket jelentett mindenhol, ahol csak a tartályos kocsi megállt.

Nemes Attila, a KHESZ ügyvezető igazgatójaként a helyi médiáknak több helyszínen kifejtette, hogy a mostani telepítés több szempontból koronázza a Békés megyei szövetség április közepéig is már mintegy 600 mázsával –  egy-, két- illetve háromnyaras pontyokkal, valamint előnevelt ragadozókkal, keszegfélékkel – teljesülő idei halasítási elképzeléseit. A vizeikbe most kerülő, kiemelt értéket képviselő nagypontyokkal egyrészt zárt vizeik „anyahalakkal” frissített törzsállományát igyekeznek erősíteni, továbbá fontos szempontként az itt élő, vendégként ide érkező horgászokat szeretnék minél nagyobb eséllyel extra fogási élményhez juttatni.

Ezen túl felhívta a figyelmet arra, hogy ezeket a nagy testű halakat – ahogy a kihelyezésnél is látható volt – fokozottan elővigyázatos bánásmódban szükséges részesíteni, ami visszafogás esetén főképpen a kiemelés, a horogszabadítás, a fotózás ceremóniáit jelenti elsősorban, amihez pontymatrac vagy halbölcső, sebfertőtlenítő használata feltétlenül javasolt. Kérés, hogy amennyiben a halak műanyag jelölő csövecskét „viselnek”, az azokon lévő adatokat – egy estleges hossz- és súlymérettel együtt – szíveskedjenek a horgászok a Szövetség részére eljuttatni.

Ami pedig a KHESZ Helyi Horgászrendjének pontyokra vonatkozó 6 kilogrammos kíméleti súlyhatárának értelmében kötelező: ezeknek a szép halaknak a fenti műveletek utáni haladéktalan visszaeresztése.

Akik azonban részt vettek ennek az igazán különleges, vidám napnak az eseményein és „személyes” kontaktusba kerültek ezekkel a csodás uszonyosokkal, azoknak az utóbbi szabály talán evidensé is vált. Hiszen számukra már teljesült a „fogd meg és ereszd el” jóérzés megtestesülése…

Cikk, fotó, videó: Tószögi György