Extra méretű pontytól az egynyaras balinig – félidőben a KHESZ őszi haltelepítései

Ha ősz, akkor haltelepítések – tartja a horgászköztudat és bár egész évben szinte folyamatosan zajlanak a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége háza táján a horgászvizek halasításai, szeptember második felétől valóban kezdődik egy intenzívebb telepítési ciklus. Nincs ez másként most sem és bár koránt sincs még vége az idei telepítéseknek, az őszi kihelyezések nyomán máris jelentős halállománnyal frissültek a folyók, a holtágak, a tavak és a csatornák.

Székely Tibor horgászati referens a 2020. évi őszi telepítések kapcsán kifejtette, hogy a KHESZ éves halasítási programjában már nem lehet annyira markánsan elkülöníteni a telepítési ciklusokat, mint ahogy azt tavasz és ősz kapcsán tenni lehetett korábban. A telepítések szempontrendszere, illetőleg a termelőkkel való széleskörű kapcsolat eredményeként a halasítások tavasztól késő őszig gyakorlatilag folyamatosak, háromnyaras pontyból például az utóbbi években rendszerint nyáron kapnak legtöbbet a frekventáltabb szövetségi vizek.

Ennek ellenére az ősz bizonyos nézőpontból ma is kiemelt állományfrissítési időszak, hiszen a halastavakban ilyenkor történik az év végi utolsó lehalászási hullám és a tavak vízeresztésével amolyan szezonvégi „készlet kisöprés” történik. Ilyenkor a szokásos háromnyaras állományok mellett általában lehetőség nyílik nagyobb mennyiségű keszegfélék beszerzésére, de az ősz – a tavasz mellett – hagyományosan sügér és compó beszerzésének időszaka is. A ragadozóhalak a süllő és a csuka is ekkor szokott még rendszerint előkerülni.

Az idei őszi telepítések során a KHESZ október utolsó harmadáig két-háromnyaras sügérből 390 kilogrammot; háromnyaras pontyból 33.418 kilogrammot, extra méretű pontyból 92 kilogrammot, egy-, két- és háromnyaras dévérkeszegből 5982 kilogrammot; egy-kétnyaras süllőből 278 kilogrammot; háromnyaras compóból 500 kilogrammot; egynyaras balinból pedig 25.000 darabot helyezett ki.

A telepítéseknek ezzel azonban koránt sincs vége erre az évre. Háromnyaras compó és egynyaras süllő még biztosan várható, de a remények szerint háromnyaras és extra méretű pontyra, illetve dévérkeszegre is van kilátás az egészen december elejéig elhúzódható idei KHESZ halasítási programban.

(A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének 2020. évi végrehajtott haltelepítései az alábbi linken keresztül érhetőek el.)

Haltelepítések