Fakitermelés a Kettős-Körös hullámterében

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság január 30-i tájékoztatásában olvasható, hogy az elkövetkező években 50 hektár területen tervezik a Kettős-Körös-menti véderdősávok felújítását. Az első ütem várhatóan a Kettős-Körös felvízi – Doboz és Szanazug közötti – szakaszát érinti.  A kitermelés, majd újrafásítás első helyszíne a 2,5 km hosszú, 10 hektár területen fekvő Doboz 47A erdőrészletet lesz (Kettős-Körös balpart 30+600-33+100 tkm). Érintetlenül maradnak a töltés melletti szomorúfűz sorok, továbbá a meder és a nemesnyár véderdősáv közötti fásodott területek. A munkák várhatóan a vegetációs időszak előtt, ezév tavaszán kezdődnek. A terület újrafásítása 2013. év őszén várható.

A KÖVIZIG weblapján olvasható teljes cikk:

Az elmúlt évszázadban a Körösök vízrendszerében 20 jelentősebb árvíz vonult le, melyek fele töltésszakadást is okozott. A folyószabályozásokat követően a 150 ezer hektárnyi  nyílt hullámteret 11 500 hektárra szorították a töltések, melyek a  Körös-vidéken élő emberek létbiztonságát, életterét mentesítik az árvizek pusztításától.

A kiegyenesített Kettős-Körös hullámterében a töltéseket hullámverés ellen biológiai védműként őrzik a gyors növésű, tág hálózatú nemesnyár véderdősávok, természetjáróknak, horgászoknak, az arra-járóknak egyaránt árnyékot nyújtva.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság által a nyolcvanas évek elején határ-termőhelyeken létesített erdősávok mára már felújításra szorulnak. Az üzemtervezett erdőrészek elérték véghasználati korukat, a fákon itt is-ott is a csúcsszáradás jelei mutatkoznak. A Kettős-Körös bal partján Doboz, Békés, Mezőberény településhatárban 50 hektárnyi, míg a jobb parton Békésen 15 hektárnyi nemesnyár erdősáv kitermelésére, és felújítására kell számítanunk az elkövetkezendő 7 esztendőben. Az erdőfelújítással párhuzamosan a lefolyási viszonyok javítása céljából, a Vízügyi Igazgatóság – saját dolgozóival, önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, vállalkozókkal összefogva- összegyűjtteti az uszadék-fát, eltávolíttatja a lefolyást gátló invazív cserjefajokat: vadszőlőt, gyalogakácot.

A véderdősávok megújításának első elemeként a Doboz 47A erdőrészlet 2,5 km-es szakaszának felújítását tervezi a Vízügyi Igazgatóság a Dobozi-híd és Szanazug közötti szakaszon, (Kettős-Körös balpart 30+600-33+100 tkm) mintegy 10 hektáron. A kitermelések nem érintik a töltés melletti szomorúfűz fasort, továbbá a meder és a nemesnyár-véderdősáv közötti fásodott területet sem. A fakitermelés várhatóan még a vegetációs időszak előtt, a tavasz folyamán vállalkozói kivitelben zajlik, és 2013 őszén – nagyméretű csemetékkel- a terület újraerdősítése is megtörténik.

Cikk forrása: http://kovizig.hu/01-nyitolap/hirek.php

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük