Fehér Csaba „Címzetes vezető halőr” kinevezésben részesült

  1. március 20-án a Balatonon, a Szent Miklós hajón került megrendezésre a VIII. Halak Napja és III. Halőrök Napja központi MOHOSZ rendezvény, amelyen a KHESZ hivatásos halőre, Fehér Csaba, Címzetes vezető halőr kinevezésben részesült. Az elismeréshez ezúton is gratulálunk!

Fehér Csabát egy rövid beszélgetés keretében, már itthon, a békéscsabai központi irodánkban kérdeztük a kinevezésről:

– Néhány szóval összefoglalnád a halőri pályádat?

– A kétezres évek elején a korábban szintén KHESZ-nél halőri feladatokat ellátó, ma már nyugállományba vonult Scherk Lászlóval járogattam ki, amolyan önkéntes kísérőként a vízpartra. 2007-ben aztán a horgászszövetségnél hivatásos halőri álláslehetőség kínálkozott, amelyre sikerrel pályáztam. Mivel a lakóhelyem Gyomaendrőd, elsősorban a település térségében látom el a halőrzési feladatokat. Ennek immár tizenhét éve.

– Mi változott az eltelt idő alatt a halőri feladatok, illetve a horgászok társadalmának tekintetében?

– Egyrészt igencsak megnövekedett a horgászok létszáma, és a halőrök feladatai is szerteágazóbbak lettek. Gyomaendrődön ez főként a fűzfás-zugi versenypálya területkarbantartásával, illetve a horgászversenyek lebonyolítása körüli teendőkkel egészül ki.

– Több horgász, több szabálysértés?

– Nem feltétlenül. A jogkövető magatartás tekintetében egyértelműen pozitív változás tapasztalható. A komolyabb szabálysértések, esetlegesen bűncselekmények – pl. orvhalászat – jelentősen visszaszorultak és az egyéb standard jogsértések száma – jogosulatlan horgászat, méreten aluli hal megtartása, több botos horgászat – szintén csökkenő tendenciát mutat.

– A kinevezés megerősítette benned a hivatástudatot?

– Inkább úgy fogalmaznék, felerősítette bennem az örömérzést és a büszkeséget, hogy az általam szeretett vízparti környezetben, egy remek kollektívában, egy kiváló csapat tagjaként dolgozhatok. Utóbbihoz hozzátenném, hogy csupa olyan ember van a kollégáim között, akik érdemeik szerint szintén megkaphatták volna ezt az elismerést. Utolsó mondatként pedig köszönöm a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége vezetőségének a bizalmat, amelynek igyekszem a továbbiakban is megfelelni.