Féléves mérleg – 1300 mázsa korosztályos hal és háromnegyedmillió ivadék került a KHESZ vizekbe

Imponáló számadatok fémjelzik a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének első féléves telepítési mutatóit. Az immár 92 tagegyesületet és közel 20 ezer horgászt tömörítő Békés megyei horgászszervezet 2017. márciusától négy hónap leforgása alatt egészen pontosan 129.303 kg korosztályos I.-II.-III. nyaras halat, valamint 800.600 db előnevelt ivadékot helyezett ki a hasznosításában lévő vízterületekre.

Köszönhető ez annak az örvendetes ténynek, hogy a több évtizedes működési múlttal tevékenykedő horgászati apparátus a 2015. november és 2017. február közti időszakban több lépcsőben megvalósuló bővüléssel közel négyszeresére növelhette vízterületeinek hektárra vetített összmennyiségét, ami a telepítési növekményekben is megmutatkozott.

Az újonnan hasznosításba vett horgászvizek utolsó tagját képezte a hazánk legnagyobb holtmedrei között is jegyzett Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös, vagy más néven Kákafoki-holtág, amely korábban egy hosszabb periódusban már állt KHESZ hasznosításban.

A Békés megyei horgászszervezet a horgászok körében igen népszerű „Kákafokot”, közkedveltségének és turisztikai súlyának megfelelően igyekezett halállományában erősíteni 2017. első félévében, melynek következtében az idei idegenforgalmi főszezon kezdetére a vízterület a többi népszerű szövetségi vízhez hasonlóan a horgászok számára kiemelten ajánlható vízterületté vált.

A halállomány kialakítás leglátványosabb elemét szolgáltatta a tavaszi extra méretű nagyponty telepítés, ahol 7-12 kg egyedsúlyú tő- és tükörpontyok kerültek a frekventáltabb zárt KHESZ vizekbe. A nem mindennapi eseménybe a horgászszövetség igyekezett bevonni a környék lakosságát, horgászait, akik azon túl, hogy „saját szemükkel” láthatták a példás történéseket, segítői is lehettek a nagytestű uszonyosok vízbe helyezésének.

Emellett természetesen a legnépszerűbb hazai horgászati célhal, a háromnyaras, 1,2-1,7 kg átlagsúlyú, azaz a kifogható standard méretű ponty telepítésének örvendtek leginkább a horgászok. Ebből több mint 812 mázsa (81.233 kg) került a szövetségi vizekbe június végéig, ami a korosztályos halak összes mennyiségének nagyjából kétharmadát teszi ki.

Előnevelt ivadékhalak tekintetében a ragadozók felé billen a többségi arány főként csuka, süllő, harcsa, balin, sügér tekintetében, mellettük még jászkeszeg, menyhal és pontyporontyok is gyarapították a horgászszövetségi vizeket. Ezen túl eseti jelleggel több mint 13 mázsa vegyes keszegféle is kihelyezésre került.

Bár még csak az év felénél járunk, de részidős „teljesítményével” a KHESZ kétségkívül a valaha volt legnagyobb horgászszervezeti halasítást hajtotta végre a Körös-vidék horgászvizeinek történetében a tavaszi ciklusban, ami a térség vízparti rekreációjára mind a népszerűség, mind a fogási eredmények szempontjából kétségívül kedvezően hatott.

Az ipari halászattól mintegy másfél éve mentesült folyóvizekhez hasonlóan így a horgászszövetségi zárt vizek is egyre szebb fogási élményeket adnak, ahol a horgon nem ritkák a 10 kilónál nagyobb egyedsúlyú halak, melyekről sokan büszkén adnak visszajelzést a vízkezelő számára.

Cikk, fotók: Tószögi György