Fesztiválhangulatban telt a halételünnep Békés-Dánfokon – képgaléria, videó

Egy biztos. Aki valamiféleképpen részese volt a Szövetség által május 28-án Békés-Dánfokon, a Körösök Völgye Fesztivál keretében lebonyolított II. Körös-völgyi Halászlé- és Halételkészítő Versenynek, az minimum két dologról meggyőződhetett: a horgászok főzőtudományának „halas témában” párja nincs, illetve vannak még olyan baráti, kollegiális és családi közösségek, amelyek  kaphatóak a régi időket számon tartó parádés hangulatú összetartásra. Pikáns ízek, zene, magyaros jókedv a KHESZ halfőző versenyén.

A Kettős-Körös menti Dánfoki Üdülőközpont területén történtek idén is alaposan túllépték a sütés-főzés köznapi értelmeit. A hallevek számtalan specialitása és hagyományos formája mellett olyan halételek előtt lehetett megemelni a gasztrokalapot , mint a halkolbász, a harcsagulyás, a süllő spárga ágyon, a füstölt ponty vagy a fokhagymás fehérboros sült hal.

Szívet melengető érzés volt látni a horgászok messze földön híres, esszenciális konyhai tudományát élő egyenesben a szabad ég alatt. A kivétel nélkül saját „házi” mesterszakácsok irányítása alatt álló csapatok olyan szó szerinti kreatív műhelyekké alakultak, amelyeket nagy felelősség volt éhes embernek megközelítenie.

A fortyogó, gőzölgő, sercegő és füstölgő illatok „látványa” már önmagában felért egy-egy aperitiffel, de az ízutazás csak a kanalak és villák nemesebb végén kezdődött el igazán. A zsűri kedvéért sokszor bámulatba ejtő, már-már installációnak is beillő körítéssel feltálalt étkeknek örvendetes hangsúlyt adott, hogy számos esetben az alapanyagot Körösből, egyesületi vízből fogott hal szolgáltatta.

Persze a főzőverseny legjobb részét nem csak a zsűri élvezhette. Rokonok, bártok ettek nagykanállal vagy éppen à la nature csak úgy ujjbegyről, de a mosoly és szíves vendéglátás egy-egy tányér hallé, kóstoló erejéig a kíváncsi vendégtől sem maradt el.

Ehhez a kedvalaphoz magyar embernek pedig már csak egyvalami szükséges. A jó zene. Ami tavaly bevált, az most miért maradna el, így a közeli színpadon ezúttal is egymást váltották régi-új ismerősként a rockos-bluesos zenekarok, nem csak a fülekbe, hanem többek talpa alá is odatéve a pergő ritmusokat.

Az ételbírák késő délutánig tartó, Tímár András Venesz-díjas mesterszakács vezette zarándokútjai a folyamatosan készülő ételek számának megfelelően egyes csapatokhoz háromszor is elvezettek, olykor ugyancsak megfontolandó döntési helyzeteket idézve elő.

Számított a főzőkörnyezet, a séfmegjelenés, az ételkülcsín, az ízek világa, illetve mindezek összbenyomása, így a kitevődő pontszámok végül karakteres különbségeket tudtak adni jó-, jobb- és legjobb között. Így kaphatott végül „csak” ezüst minősítést olyan műremek, ami szemhatárig volt csupán kifogástalan, és arany besorolást az, amiből a szerényebb dizájn ellenére is duplán zónázott a zsűri.

És persze voltak külsőleg-belsőleg abszolút kiérlelt, olykor igen innovatív kulináris gyöngyszemek is, mint például a sarkadi horgászok halkolbásza, ami hovatovább példás csapatmunkával és sziporkázó jókedvvel is meg lett fűszerezve (bár ez utóbbiak alighanem minden sátornál maximálisra lettek teljesítve).

A napfénytől is mindvégig derűs halételfesztiválon azonban feltűntek olyan, már tavaly is bizonyított, méltán nagyágyúnak titulált pikantériák is, amelyek ismételt arany minősítésének útjába legfeljebb csak reprodukciós tényezők állhattak. Ám az igazi körös-vidéki szakácsot nem fából faragták. Így lett sokak nagy kedvence ez alkalommal is a korhely halászlé halgombóccal, aminek csiklandósan savanykás-fűszeres ízét alighanem jövőre is érezi kell…

Cikk, fotó, videó: Tószögi György

Eredmények:

I. kategória – Halászlé

1. Ecsegfalvi Tógazdaság Halászlé
2. Muslinca Csoport Halászlé
3. Sárkányhajó Halászlé

II. kategória – Egyéb hallé

1. Unicum Körösi halászlé
2. Kovács Család Békési korhely halászlé
3. Roma Nemzetiségi Önkormányzat Vegyes halászlé

III. kategória – Egyéb halétel

1. Sarkadi HE Halkolbász
2. Békési HE II. Harcsagulyás
3. Dobó Ferenc HE Ági kedvence