Fogási beszámoló / Szpisják György / Márna / 2 kg / Kettős-Körös

Fogási beszámoló

Szpisják György

  • Fogás ideje: 2016.10.18. / 11 óra 30 perc
  • Vízterület: Kettős-Körös, alsóvíz
  • Halfaj: Márna
  • Fogott hal adatai: 2 kg / 55 cm (becsült)
  • Fogási körülmények:

Alighogy befejeződött a KHESZ Körösi Pergetőverseny, ahol csapattársammal második helyen végeztünk, gondoltam kimegyek egy kis levezető pecára. Mivel a versenyen nem sikerült süllőt fognunk, ezért ezt a ragadozót tűztem ki célhalnak.

Lecsónakáztam a Kettős-Körösön a köröstarcsai kishajókikötő és a Sebes–Kettős összefolyás közötti szakaszra és ott próbáltam elejteni zsákmányaimat. Első dobásra sikerült egy teljes hosszban mért 24 centis csapót fognom! Mások persze örülnének neki, de nekem az a tapasztalatom, hogy ha első dobásra fogok, akkor aznap már más nem lesz a zsákmány.

Gyors mérés után ment is vissza a vízbe és folytattam a pecát. Pár leakadás és egy szerelés után ismét hal volt a horgomon. Tompa, ránehezedős kapás után elég heves védekezéssel indult el a hal. Nem is sejtettem, hogy mi lehet a zsinór végén, mert semmire sem emlékeztetett. Kicsit rázta a fejét, gondoltam egy szebb csuka vagy egy kisebb harcsa.

Rövid fárasztás után feljebb jött a fenékről és megvillant ezüstös teste. Na, akkor süllő! – gondoltam. Nincs nagy süllős tapasztalatom, így nem ismerem egy testesebb süllő kapását, mozgását a zsinóron. De mi más lehetne?

Kis ideig a balin is képbe került, de abban már rutinos vagyok és ez most más volt! A vékony fonott zsinór és az elé kötött fluorocarbon előke miatt nem erőltettem a fárasztást. Eltelt egy-két perc mire megláttam a halat. Márna! Olyan izgatott lettem, hogy el ne veszítsem, hogy engedtem még egy kicsit a féken. Így még tovább tartott a fárasztása.

Kb. 5 perc volt az egész, de sokkal többnek tűnt, mire a merítőben volt a hal. És tényleg márna! Még csak nem is láttam még élőben, nemhogy fogtam volna! Tv-ben láttam már, hogy milyen és halottam már, hogy a ladányi duzzasztónál fogtak párat csontival. De a Kettősön, 8 centis gumihallal pergetve, szabályosan szájba akasztva? Na ilyet még nem!

Annyira izgatott voltam, hogy le sem mértem, gyorsan visszaengedtem, így egy közös képem sincs vele. De a merítőt utólag lemérve körülbelül 55 centis volt, a súlya pedig olyan 2 kiló körül lehetett.

Rendkívül jó sporthalnak bizonyult. Remélem fogok majd még párat és hogy más is megtapasztalja azt, hogy mekkora örömet tud adni egy olyan hal, ami csak pár kiló és még csak a fazékban sem végzi! Aznap még fogtam 6 sügeret és 2 csukát. Jó nap volt!