Idén csak május 4-én kezdődik a pontytilalom

A jogszabály szerint május 2-vel kezdődő pontytilalom kapcsán az elmúlt napokban sokan érdeklődtek Szövetségünknél, hogy a hétvégék, illetve az ünnepnapok vonatkozásában módosul-e a fajlagos tilalmak kezdetének/végének időpontja.

A 133/2013. VM rendelet, 28. szakasz (Horgászat és halászat rendje alcím) , (9) bekezdés szerint:

„(9) A 9. mellékletben megállapított fajlagos tilalmi idők az első nap nulla órakor kezdődnek és az utolsó nap huszonnegyedik órájában végződnek. Ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik.”

A jogalkotó tehát ezzel a szabályozással kedvez a horgászoknak, ezért a most esedékes pontytilalom május 4-én, hétfőn, 0 óra 0 perckor lép életbe.

Felhívnánk a figyelmet arra, hogy a KHESZ Helyi Horgászrendje több vízterületet mentesít a ponty fajlagos tilalma alól:

V./2. „A Félhalmi, Danzug, Siratói (Gyoma és Békésszentandrás), Fűzfás-zugon, Német-zugon, Torzsási, Endrőd-Révzugi holtágakon, az Orosházi Béke homokbányatavon, a Gyopárosi-tavakon, a Szarvas-békésszentandrási Holt-Körösön (Kákafoki holtág), a Poklás csatornán és a Fás-tavon a ponty fajlagos tilalma feloldva.”

Kérjük a Tisztelt Horgásztársakat, hogy mindezek figyelembevételével ügyeljenek a fajlagos tilalmi idők betartására, ebben segítséget ad az állami jegy  szöveges tartalma is. Felhívjuk továbbá arra is a figyelmet, hogy a ponttyal egy időben további két halfajnak (harcsa és compó) is elkezdődik a tilalma, illetve számos egyéb halfajnak még érvényben van (kősüllő, garda, domolykó, jászkeszeg, szilvaorrú keszeg, paduc, márna).