Itt tilos horgászni december 1-től

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége helyi horgászrendjében már jó néhány éve szerepel az a szabályozás, amely a telelő halak védelmét célozva december 1-jétől február 28-ig teljes horgászati tilalmat rendel el egyes folyószakaszokon. Nézzük, pontosan mely területek is ezek.

Közismert, hogy bizonyos halfajok a téli időszakban kevésbé aktívvá, sőt, akár teljesen inaktívvá válnak. Ezek a halak ilyenkor élőhelyeik azon területeire húzódnak, ahol nyugalmi időszakuk biztosítva, védve van a hidegtől, az erős áramlásoktól. Ezek a helyek jellemzően a vizek mélyebb, sodrástól mentesebb, gödrös, visszaforgókkal tarkított területei, melyek mintegy téli szállásként szolgálnak a pontyoknak, a harcsáknak, a keszegféléknek és számos más halfaj egyedeinek.

Ezeken a helyeken az uszonyosok olykor igen nagy tömegben, kis területre koncentráltan gyűlhetnek össze, téli nyugalmuk – köznyelvben vermelésük – segítése érdekében elfogadott gyakorlat a téli horgászati tilalom elrendelése. Békés megye folyóin összesen hét területen van érvényben téli horgászati tilalom, értelemszerűen ezeken a helyeken semmiféle horgászati tevékenység nem folytatható az adott időszakban.

Hármas-Körös, 30-34 fkm

A Hármas-Körös alsóvízén, Öcsöd közelében, az Őzény-, illetve Gyiger-zugi mentetlen holtágak, valamint a Kerekes-zugi mentett holtág vetületében lévő folyószakasz.


Letekintés az őzényi magaspartról


Az őzényi-kanyar jellegzetes fái, amit a 2017. év eleji jégzajlás letarolt

Hármas-Körös, 52,8-53,8 fkm

A Hármas-Körös felsővízén, a halásztelki vasúti hídtól (Szarvas-Mezőtúr vasútvonal) lefelé 1 km-en át.


Látkép a halásztelki vasúti hídról


A 13 méter mély gödör akadói

Hármas-Körös, 57-61 fkm

A Hármas-Körös felsővízén Szarvas és Gyomaendrőd között, az úgynevezett „Kis-harcsás” és „Nagy-harcsás” kanyarokat magába foglaló folyószakasz.


A kisörvetői gátőrháznál a Hortobágy-Berettyó befolyóval szemben


A Nagy-harcsás jellegzetes fái


A Kis-harcsás akadói 

Hármas-Körös, 81-85 fkm

A Hármas-Körös felsővízén, Gyomaendrőd közelében, az úgynevezett „Kis-s” és „Nagy-s” kanyarokat magába foglaló folyószakasz.


A Kis-s szakadópartja


A Kis-s homokpadja alacsony vízállásnál

Hármas-Körös, 0,0-0,5 fkm

A Hármas-Körös „nullpontjában”, a Sebes- és Kettős-Körös összefolyásától lefelé 500 méteren húzódó folyószakasz.


Ahol a Hármas-Körös születik

Sebes-Körös–Berettyó torkolat

A Sebes-Körösön, a Berettyó folyó torkolatától felfelé 500 méteren, valamint a Berettyón, a torkolattól felfelé 300 méteren.


A legendás Berettyó-torok

Fekete-Körös, 0,6-2,0 fkm

A Fekete-Körösön a szanazugi gátőrháztól a 2. fkm-ig terjedő szakasz.


A Fekete-Körös kövezett szanazugi kanyarjai

Cikk: Tószögi György
Fotók: Lustyik Gábor, Tószögi György