Januártól 5 százalékra csökkent a hal áfája – növekedhetnek a haltelepítések

Akár húsz százalékkal is növelhetik idei haltelepítéseiket a horgászegyesületek annak nyomán, hogy januártól 27 százalékról 5 százalékra csökkent a hal áfája. Az adómérsékléssel ugyanis a vízhasznosítók a telepítésre szánt halakhoz olcsóbban juthatnak, így ugyanakkora összegért több halat vehetnek. Jó néhány egyesület a horgászhalak beszerzését tavaly év végén idénre halasztotta a januári áfa csökkentés miatt.

A haltermelő vállalkozások az agrárszektor.hu-nak úgy nyilatkoztak, hogy a horgászoknak és a kereskedőknek is továbbadják az áfa csökkentést, így a decemberihez képest most 20 százalékkal mérsékelték bruttó telephelyi áraikat.

Előnyös lehet a vízhasznosító horgászegyesületek számára is, hogy január elsejétől 27 helyett 5 százalékos áfa lépett életbe a halágazatban – nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője. A haltermelő vállalkozások ugyanis továbbadják az áfa mérséklést, és most 20 százalékkal csökkentették a bruttó telephelyi halárakat. Így a horgászegyesületek a tavalyinál akár 20 százalékkal olcsóbban juthatnak a telepíteni kívánt halakhoz.

Lévai Ferenc tájékoztatása szerint több horgászegyesület tavaly novemberben már azért nem vásárolt horgászhalat, mert számolt azzal, hogy az áfa csökkentés nyomán a tavaszi telepítésekhez szükséges állományokat alacsonyabb árakon szerezheti be. A múlt évben a vízhasznosítók telepítési céllal 3000-3500 tonna halat vettek, az idén pedig az adómérséklés miatt ugyanakkora összegért akár 700 tonnával több halat kaphatnak, vagyis telepítéseik ennyivel nőhetnek.

A kereskedők nem nyelik le az áfacsökkentést

A hazai fogyasztók akár 17-22 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak halat az áfacsökkentés miatt – nyilatkozták a Világgazdaságnak az áruházláncok. A kereskedők azt ígérik, hogy tartósan továbbadják az adómérséklést a fogyasztóknak. Most például a tavaly még kilónként 2300-2400 forintba kerülő pontyszelethez az áfakulcs mérséklődésével idén már 1900-2000 forintért hozzá lehet jutni, de a lazacfilé is a korábbi 7000 helyett 5800 forintért beszerezhető. A pangasius- és tilápiafilé ára 2300 forintról 1800 forint alá zuhant.

A haltermelők januártól nem csak a horgászegyesületeknek, hanem a kereskedőknek is 20 százalékkal olcsóbban adják a halat – tette hozzá a szóvivő. Szerinte hosszabb távon a hal mintegy 15 százalékkal lehet majd olcsóbb az üzletekben, ha a kereskedelem is „kellő mértéktartást tanúsít” az árakkal szemben.

A termelők azt szeretnék, ha nőne a halfogyasztás, de a kereskedelemre nincs ráhatásuk, mert a haltermelés és a halkereskedelem mára látványosan elvált egymástól.

Az áfa csökkentéstől a haltermelő vállalkozások azt is remélik, hogy adminisztrációs terheik csökkennek. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) is kevesebbet ellenőrizhet az ágazatban, mivel az 5 százalékos áfa jóval kevésbé csábíthat az adócsalásokra a 27 százalékos kulcshoz képest. Ez a haltermelési szektor kifehéredéséhez vezethet, és a haltermékek nyomon követhetősége “a tótól a tányérig” javulhat – állapította meg Lévai Ferenc.

Cikk forrása: www.agrarszektor.hu