Jelölt „nagypontyok” a gyomaendrődi holtágakban és a Fás-tóban

Tegnapi napon mintegy 6 és fél mázsa, 7-11 kilogramm közötti egyedsúlyú nagy testű ponty került kihelyezésre a KHESZ kezelésében lévő vízterületek közül Gyomaendrődön az Endrőd-Révzugi-, a Fűzfás-zugi-, a Német-zugi-, a Hantoskerti- (Falualja) és a Torzsás-zugi holtágakba, illetve a békéscsabai Fás-tóba. A Biharugrai halastavakról törzsállomány kialakítása illetve erősítése céljából beszerzésre kerülő „anyahalak” mindegyike egyedi azonosító jellel lett ellátva. A halak védelme érdekében, illetve a jelölés által nyerhető adatok jelentősége miatt, jelölt hal a Szövetség vízterületéről nem vihető el! (Még abban az esetben sem, ha a KHESZ helyi horgászrendje által megszabott méretkorlátozások erre egyébként lehetőséget adnának.)

Hol találhatóak a halakon az egyedi azonosítók és hogyan néznek ki?

A kihelyezett tő- és tükörpontyok bognártüske alatti izomszövetébe a szokványos  haljelölési gyakorlat részeként apró műanyag csövecskék, úgynevezett krotáliák lettek rögzítve (fehér és narancs színben), ezeken található az egyedi azonosító szám, illetve a illetőséget jelző KHESZ vagy MOHOSZ felirat.

Mit a teendő jelölt hal fogása esetén?

Kifogásra került jelölt hal semmilyen körülmények között nem tartható meg! A jelölt halaknak – az egyébként is elvárt minél kíméletesebb partra emelés és az ott történő fokozottan elővigyázatos bánásmód mellett – kérjük feljegyezni az egyedi azonosító jelét és ezeket a Szövetség részére továbbítani (ha van rá mód, esetleg néhány fotót is örömmel fogadunk). A halakat horogszabadítás, azonosító feljegyzés, esetleg egy-két gyors fényképfelvétel után haladéktalanul (szintén kíméletesen) vissza kell helyezni a vízbe!

A törzsállomány jelentőségéről, piaci- és eszmei értékéről

Szövetségünk az egy-, két- és háromnyaras pontyok mellett a lehetőségek függvényében nagy testű, 5-10 kilogrammos (anya)halak kihelyezésével is igyekszik erősíteni a hasznosításában lévő vizek halállományát. Így a vizekbe olyan ivarérett egyedek kerülhetnek, amelyek nagyobb testtömegük miatt jelentős mértékben segíthetik a természetes szaporulat erélyét. (A nőstény pontyról tudvalévő, hogy testtömeg-kilogrammonként 150-200 ezer ikraszemet érlel.)

A vizekben élő nagy testű halak (nem csak pontyok) védelme már ennek okán is megkérdőjelezhetetlenül indokolt, de további, egyéb olyan hangsúlyos tényezők is felsorolhatók, amelyek ezt a tényt erősítik.

Nagy testméretű, ellenőrzött tenyészetből származó halak a kereskedelemben alkalmi vételnek számítanak és általában csak néhány halfaj, főképpen ponty beszerzésére nyílik lehetőség. Az ilyen halak kilogramm súlyra vetített piaci ára többszörösen meghaladhatja az ivarilag éretlen egy-, két-, háromnyaras halak értékét. (A most telepítésre került nagypontyok közel 2000 Ft/kg áron kerültek beszerzésre.)

Ebből következik, hogy egy 8-10 kg súlyú ponty a legális kereskedelemben 15-20 ezer forintba kerül, de egy felelősen gondolkodó horgász számára ennél sokkal többet kell jelentsen az eszmei érték. Ennek alapja pedig az a tudat, hogy vizeinknek és horgászreményeinknek egyformán szüksége van az érett korú, nagy testű halakra, amelyek helye minden szempont szerint a természetes környezetben van és ott is kell maradjon.

KHESZ

Fotók: Tószögi György