Kákafoki amurok – közel 30 kilós is horogra akadt már idén

Hazánk egyik legkedveltebb horgászati célhalának, az amurok horogra cserkelésének javában tart a szezonja. Szövetségünk jó néhány víze rejt hatalmas példányokat e nagytestű növényfaló halból, de a Szarvas-Békésszentandrási Holt Körös vagy más néven Kákafoki-holtág alighanem mind közül kiemelkedik kapitális egyedeivel. Idén is jó néhány szép fogásról adtak már hírt a horgászok, érdekes időjárási megfigyelésekkel fűszerezve élményeiket.

Balog Zoltán és Balog-Németh Krisztina házastársakként verhetetlen párosnak bizonyulnak a nagyhalas csatákban, több szép kapitális amurt sikerült halmatracra fektetniük az utóbbi időszakban, amelyeket a nagyhalas etikett szerint – mérlegelés és a fotózás után – kíméletben részesítettek.

Két éjszaka is dupláztak, először egy 20,38 és egy 12,83 kg-os példányt, majd bő egy hét múlva egy 25,37 illetve egy „szerényebb” méretű 8,55 kg súlyút sikerült merítőhálóba vezetniük. A szép halak szabadon eresztéséről videó is készült, a legnagyobbtól vett búcsú ITT látható.

Mindegyik halat ​Békésszentandráson, a Keresztháti üdülősor részen, hungarocell golyóval lebegtetett kukoricával sikerült horogra csalniuk egy 30 éve elhagyott gondozatlan, bokros, elvadult partrésznél, ahol pár fa is van mederben. Érdekes megfigyelésnek bizonyult, hogy a fogások idején a térségben száraz viharok vonultak át, erős villámtevékenységgel.

A júniusi erősen zivatarhajlamos időszakban egyébként többen is beszámoltak arról, hogy nagy fogásaik érdekes módon akkor estek, amikor este-éjjel a környéken égzengés volt, de térségüket csak a széllel és lehűléssel járó vihargóc pereme érintette.

Kocsis István június 17-és kora reggel fogott kapitális amurja is ilyen időjárási környezetben mutatott táplálkozási aktivitást. A több mint egy méter hosszú, pontos súlyát tekintve 28,80 kilogrammos óriás egy szem mézes kukoricára csábult el szintén a holtág békésszentandrási részén, a Harcsás üdülősornál.

Cikk: Tószögi György
Fotó: Lustyik Gábor