Kapitális harcsákat fogtak a gyulai Munkácsy-tavon

A Gyula közelében fekvő Munkácsy-tó neve kétségkívül jól cseng a Békés megyei horgászvizek sorában. Nem érdemtelenül. A 14 hektáros bányató kapitális pontyfogásokkal gyakran örvendezteti meg a helyi és a vendégpecásokat, ám most két hatalmas, tavaszi harcsa fogása öregbíti hírnevét.

Az év ezen időszaka sokak szerint a harcsafogás netovábbja. A nagybajszos ragadozók a téli pihenő után ilyenkor kifejezetten vehemensen táplálkoznak, gyakorta a nappal óráiban is. A Munkácsy-tavon idén korán ébredtek ezek a ragadozók, ugyanis Soltész Róbert napijegyes horgásznak március 17-én sikerült összeakaszkodnia egy hatalmas példánnyal a nevezett vízterületen.

A hal a tavaszi koraestben, 17 órakor jelentkezett és csak mintegy három órás fárasztást követően sikerült partra emelni. Az eset érdekessége, hogy a horgász pontyra pályázott, ám a szerelék vízbejuttatását azonnal egy nagy erejű kapás követte. Mint utóbb kiderült, a horgot – az etetőanyagos úgynevezett metód kosárral együtt – egy hatalmas harcsa nyelte el. A 210 cm testhosszúságúnak és 67 kilogrammnak bizonyuló meglepetés hal a mérlegelés után visszahelyezésre került a tóba.

A másik hatalmas Munkácsy-tavi bajszossal Máté János horgász „randevúzott” április 10-én, szintén pontyhorgászat közben, ugyancsak estefelé, 17 órakor. A 0,25-ös zsinóron lévő, három szem csontkukaccal csalizott 10-es méretű horog alkotta szereléken a horgász erőteljes húzást észlelt és ráemelés után úgy érezte „elkapott egy nagy pontyot ami jó erőben van”. A nem éppen harcsázó szerelék ellenére bő egyórás fárasztás után ezt a nagy halat is sikerült partközelbe terelni, ahol aztán Gémes Imre halőr segítségével, illetőleg több segítő közreműködésével sikerült kiemelni. Ez a harcsa még az előzőnél is nagyobb súlyú volt: a 207 cm-es hosszúságú óriás alatt a mérleg 72 kilogrammnál állapodott meg.

Schlett Árpád, a tavat hasznosító Munkácsy Horgász Egyesület elnöke a fogások kapcsán elmondta, hogy elég sok nagy harcsa van a tavukban, amelyek legtöbbször pontyozás közben akadnak horogra. Az esetek többségében azonban hosszadalmas fárasztások után a hal győz és leköszön a horogról. Ennek okán az egyesület vezetősége a horgászoknak és a segítőiknek egyaránt gratulál ezekhez a szerencsés és igazán kapitális fogásokhoz.

Cikk: Tószögi György
Fotók: Munkácsy Horgász Egyesület