Kecsegétől a pontyokig – megtörtént a nyári telepítésének első hulláma

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének éves telepítési programjának megszokott elemét adja, hogy nem csupán tavasszal és ősszel, hanem a horgászturisztikai főszezonra való tekintettel nyáron is jelentős mennyiségben kerülnek kihelyezésre pontyállományok a frekventált vízterületekre.

Ennek tükrében június első felében összesen mintegy 300 mázsa háromnyaras ponty érkezett a folyókba, a holtágakba, a tavakba és a csatornákba, a horgászok többsége számára bizonyára „imponáló” 2 kg-os átlag egyedsúly méretben.

A júniusi standard pontyos szállítmányok mellett a faj előnevelt apróságai (3 cm) is vizeink lakói lettek, ezúttal 172.800 db-ot jelentő tétel szerint.

A horgászigényeket szem előtt tartó nyári telepítésekben hangsúlyosan megjelenő „visszafogható” méretű pontyok mellett természetesen folyamatosan érkeznek azok a szezonálisan vagy a piacon alkalomszerűen megjelenő halfajok egyedei is, amelyek beszerzésére a KHESZ évszaktól függően (vagy éppen függetlenül) az egész éves telepítési ciklusban fokozott figyelmet fordít.

Ennek folyományaként június első felében a ragadozóhalakat képviselve mintegy 30.000 db előnevelt sügér (3 cm) került kihelyezésre holtági, tavi, illetve csatornai vízterületekre; közel 50.000 db előnevelt süllő (3-6 cm), 50.000 db előnevelt balin (5 cm), valamint közel 1000 kg extra harcsa (3 kg áltagsúllyal) pedig a folyókba. A kis süllők kapcsán meg kell jegyezni, hogy a két lépcsőben érkező apróságok második szállítmányát 6-8 centiméteres egyedméret jellemezte, ami az előnevelt (idén keltetett) korosztályt tekintve kimagasló kondíció.

Tokhalprogramunkat erősítve alkalmunk nyílt 50 kg összemennyiségű, 15 dkg átlagsúlyú egynyaras kecsege megvásárlására is, amelyeket a Hármas-Körösbe helyeztünk ki.

A nyár derekának közeledtével az előnevelt „klasszikus” ragadozók beszerzésének szezonja lecsengett, a közeli folyatásban jövőhéten előnevelt pontyok és domolykók érkezésére lehet számítani, júliusban pedig a nyári pontytelepítések újabb hullámára.