Két pontymatuzsálemet is fogtak a napokban a KHESZ „vadvizein” – videó

Az idei évben már több szép fogás beszámolója is eljutott a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségéhez, a legutóbbi két híradás azonban már abszolút kapitális kategória. A két pompás pikkelyes együttes súlya veri a harminc kilót.

Az egyik nagyponty a KHESZ egyik legrégebben hasznosított vízterületén, a Danzug-holtágon került horogra május 19-én. A halat fogó Pataki Sándor beszámolója szerint a 16,50 kilogrammos és 87 centiméter hosszú, sötét színezetű, gyönyörű formájú, acélos izomzatú pikkelyes ponty etetett helyen kapott fűzött öregkukoricára, a kifárasztása 15 percig tartott.

A „bennszülött” pontypéldány igazi vadvízi fogás abból a szempontból, hogy bár a Danzug zárt víz, ilyen egyedmérettel rendelkező halai minden bizonnyal évtizedes lakói a vízterületnek. A vén danzugi ponty a KHESZ halászati őreinek jelenlétében került hitelesített mérlegelésre, majd vízbe történő kíméletes visszahelyezésre.

A másik óriási ponty egy nappal később, május 20-án okozott felejthetetlen élményt egy horgásznak. A 15,20 kilogrammos szintén pikkelyes halóriás már a szó szoros értelmében véve is vadvízi hal, hiszen merítőhálóba terelője, Kun Attila, a Kettős-Körösön csalta horogra az éjszakai órákban.

A gyors mérlegelést és fényképezést itt is a hal szabadon engedése követte, amely videón is megörökítésre került. A felvétel jól példázza a nagyhalak visszaengedésének azon íratlan, ámde kötelező szabályát, mely szerint az elalélt uszonyost addig nem szabad a vízben úgymond „magára hagyni”, amíg az önmagától nem képes a tovaúszásra.

A második fogás margójára kívánkozik, hogy az ipari halászat nélkül mind inkább regenerálódó Békés megyei folyók, fogási lehetőségek tekintetében érzékelhetően kezdenek felzárkózni a Szövetség legfrekventáltabb zárt vizeihez, jelentősen növelve Békés megye utóbbi években egyébként is erőteljesebbé váló horgászati vonzerejét.