Kétszáz csabai iskolást vonzott a díjnyertes halas természetfilm

Műsorrenden kívüli, rendhagyó filmélményt kínált múlthét péntek délelőtt Békéscsabán a Center Mozi. A Halak napja aktualitásaként délelőtt tíz órától került bemutatásra Szendőfi Balázs halkutató, filmes és zeneszerző Hegyek-völgyek halai című díjnyertes természetfilmje, amelyre a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége invitálta a megyeszékhely iskolás csoportjait.

A Center Mozi termét csaknem teltházasan töltötték meg a kisdiákok, akik pedagógusaik kíséretében érkeztek a filmvetítésre. A mozi felvezetőjeként a Halak napja kapcsán dr. Hunya Miklós KHESZ elnök a vizek, vízpartok egészséges környezeti állapotainak fontosságát hangsúlyozta, valamint azt, hogy mindennek jelentőségét már gyerekként is érdemes megérteni.


A pedagógusokat köszönet illeti a filmélmény péntek délelőtti biztosításáért


Dr. Hunya Miklós KHESZ elnök a Halak napja kapcsán
a vizek egészségéről beszélt a gyerekeknek

Szavai fonalát Nemes Attila, KHESZ ügyvezető igazgató vette fel, aki a halas- és filmes szakmai körökben is nagy elismertségre találó alkotást mutatta be röviden. Mint mondta, a film a Tátra vizeinek gazdag élővilágát és az azt fenyegető globális, illetőleg helyi jelenségeket mutatja be, amelyben a hegyi folyók természetes halközösségei mellett a tájidegen fajok, a vízierőművek, a klímaváltozás, valamint az ezek hatásait vizsgáló és a természetes állapot fennmaradásáért küzdő halkutatók munkája szolgálnak fő témául.

Hozzátette, hogy Szendőfi Balázs filmje nemcsak mondandóját illetően emelkedik ki a halas témájú hazai természetfilmek sorából. Olyan páratlan víz alatti felvételek gazdagítják, amelyekkel leginkább csak a szakma nemzetközi nívójában találkozhatunk.

Végül reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy Szendőfi Balázsnak, illetve a filmélményt iskolaidőben biztosító pedagógusoknak köszönhetően a Békés megyei gyermekeknek a jövőben lesz még lehetőségük bepillantaniuk a vizek titokzatos és sérülékeny világába.

Fotók: Metzker Krisztina, Tószögi György