„Körös-parti” csapat nyerte a IV. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászversenyt

Október 8-án véget ért hazánk legnagyobb bojlis viadala, amelyen a csapatok egy héten keresztül tartó kiélezett küzdelmeiben végül egy romániai csapat, a nagyváradi Iannis Lake győzedelmeskedett megérdemelt, kiegyensúlyozott fogási teljesítménnyel. A Sebes-Körös menti horgászok sikere mellett azonban számos olyan említésre méltó versenymomentum sorakozik, ami az egész eseménysorozat diadalát is fémjelzi.


A révfülöpi záróesemény helyszíne

A révfülöpi zárórendezvényen és ünnepélyes eredményhirdetésen Szamosi Attila főszervező legelőször ezekről a részletekről számolt be a csapatoknak és a ceremónia meghívott vendégeinek. Az idei verseny közel két tonnányi 5 kg-nál nagyobb hala, mintegy 62 db tíz kiló feletti fogása, illetve az NBBH versenyek abszolút legnagyobbjának ötszörös megdöntése – és végül 19.350 grammal való beállítása – alighanem méltó rangjai a balatoni bojlis horgászatnak.

Ez a fantasztikus teljesítmény pedig annak a mintegy 80 csapatnak köszönhető, akik a szeptemberi nyárból az októberi télbe érkezve végighorgászták a IV. NBBH egyhetes etapját, megvívták keserves csatáikat a sokszor viharos időjárási elemekkel, fájdalmas halvesztésekkel, az első reggeli deres fagyokkal. Ahogy a főszervező kijelentette: „Aki itt a Balatonon, elért eredményétől függetlenül helytállt, akármelyik bojlisvíz partján bátran felütheti sátrát!”


A verseny legnagyobb hala és egy 16 kilós pikkelyes az Imperial Baits Team társaságában

Az impozáns összesített fogási adatokon és a csapatoknak szóló egységes gratuláción túl Szamosi Attila szervezési szemszögből is értékelte a versenyt. Hangsúlyozta, hogy a versenyrendet érintő idén alkalmazott három fő változás mindegyike pozitívumként lett elkönyvelhető. Az „öthalas” rendszer, amiben már csak a csapatok öt legnagyobb hala vehető figyelembe az összesített eredmények szempontjából, kifejezetten ösztönzőleg hatott a nagyhalas törekvéseknek, nem mellesleg egyhangúlag üdvözlésre talált a jó helyezések kivívásának utolsó pillanatig megmaradó esélye miatt.

A második fő változás, amely szerint a déli part is „meghódításra” került, a csapatok előzetes félelmeit a déliek handicap helyzetére vonatkozóan szerencsére nem igazolta. Igaz, hogy szeles napokon az időjárás és a laposabb partszakasz együttese több nehézséget okozott a déli szektorokban, de számos 15 kiló feletti „déli” ponty fogása és az élmezőny déli dominanciája alighanem mindezt minden kétséget kizáróan felülírta.


Partiban a déliek

A harmadik számú bátor szervezői innováció, miszerint a korábbi versenyek tavaszi időpontjaihoz képest a IV. NBBH őszre tevődött, szintén beváltotta – elsősorban fogások tekintetében – a reményeket. Ezt jól tükrözi, hogy az első 10 pluszos hal már az első éjjel, míg az utolsó a verseny vége előtt tíz perccel került matracra.

Mindezek okán a jövő évben esedékes V. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny megtartja ezeket a változásokat, sőt, a tervek szerint újakat is bevezet, amit a 2017-es verseny „Észak, dél ellen” mottója sokat sejtetően már előre fémjelez.


Jövőre ugyanekkor, ugyanitt! – Észak, dél ellen…

Szamosi Attila a verseny sikere kapcsán érdemeiben elismerte a versenyt kiszolgáló stábot, szervezőket, technikai munkatárasat, szektorbírákat, mérlegelőket, további segítőket, akik részesei voltak a nagy kihívást jelentő háttérmunkáknak, illetve megköszönte a támogatók bizalmát, remélve jövőbeni együtműködésüket.

A főszervezői versenyértékelés után Szári Zsolt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója fűzött néhány gondolatot egy csokorba, megköszönve a versenyzők kitartását és türelmét a viharjelzésekkel, esővel, nagy széllel nehezített körülmények miatt, gratulálva a szép fogásokhoz, amelyek mindennél jobban láttatják, hogy kihívási ellenére – vagy éppen amiatt – miért is válik egyre vonzóbb vízterületté a bojlisok számára a Balaton. Jókívánságként pedig hozzátette, reméli, hogy az NBBH mezőnyére végre egyszer a magyar tenger naposabb arca is rámosolyog, ami talán újabb rekordhalakat eredményez, akár 30+ kategóriában is.


Balról jobbra: Kozári Miklós, Szári Zsolt, Szamosi Attila

Ennek a gondolatnak a szálát vette fel az ünnepség másik prominens meghívottja Kozári Miklós a MOHOSZ alelnöke, aki a verseny nívóinak méltatása után legfontosabb gondolatként kiemelte, hogy amint tapasztalható, az országos horgászszövetség szervezeti-, szemléleti- és stratégiai síkon egyaránt reformkorát éli.

Ennek következményeként a MOHOSZ versenyrendszerébe beemelésre került a feeder szakág, ami idén egy országos csapatbajnoksággal debütált. A bojlizást illetően pedig – látva e verseny kapcsán is jelentőségét – az országos szövetség a jövőben ezt a horgászati stílust is akkreditálni igyekszik hivatalos versenyei közé.


A bojlizás hamarosan MOHOSZ verseny szakág lehet

A bojlis horgászatot méltóképpen elismerő szavak után kezdődhetett az eredményhirdetés, ami a legkisebb hal, a legszebb tábor, a legvidámabb csapat, a legjobb amatőr team, az NBBH versenyek négyszeres női résztvevője különdíjak átadásával vette kezdetét.

A legnagyobb ünnepi pillanatokat és hovatovább izgalmat azonban a csapathelyezések ismertetése hozta. Főként annak tudatában, hogy a hét folyamán végig online követhető eredménylistát a szervezők az utolsó 24 órában elérhetetlenné tették, így csak a csapatnevek egyenkénti felolvasásakor derült fény a végső helyezésekre.

A díjazott helyezést nem elérők oklevéllel, főszervezői gratulációjával és mezőnytapssal lettek respektálva, utánuk a verseny legnagyobb halát megfogó Imperial Baits Team vehette át a big fish “Oscar-t” és a mellé dukáló 500.000 forintos vásárlási utalványát 19.350 gramm súlyú tükröséért.

A tizenhat legjobb bojlisgárda eztán sorjázott ki büszkén a helyezésükért felajánlott nyereményekért, mígnem már csak a dobogósok serlegei, érmei, nagydíjai és nevei maradtak hátra. Azé a legjobb három csapaté, amelyek öt-öt legnagyobb halainak összsúlya több mint 218 kilóra rúgott, 14.548 gramm átlag egyedsúllyal.


A nagyhal Oscar és boldog tulajdonosai


A győztes nagyváradi Iannis Lake


Egy bojlis legenda, Christian Schlott gratulál a győzteseknek

Ezt a tekintélyt parancsoló átlagot múlta felül a nagyhal díj után a bronzhelyet is kivívó Imperial Baits Team (71.400 g) és a másodiként végzett Team VMC Mystic Carp (71.825 g) csapatát megelőzve az Iannis Lake, amely 75.000 grammos „ötnagyhalas” teljesítménye önmagáért beszél.

A győztes csapat kvartettje hatalmas ovációval vonult a publikum elé, hogy átvegye a bajnoki serlegen és érmein túl a mintegy másfél millió forint értékű fődíjat és a fényképezőgépek, kamerák kereszttüzében a többi csapat gratulációját fogadhassa a Balaton-parti ősz bojlis rivaldafényében.

Cikk, fotók: Tószögi György

A teljes eredménylista ITT érhető el.