Körös-vidéki Sulikupa

A szövegre kattintva  a megfelelő dokumentum letöltődik!

A rendezvény jelentkezési határidejét 2015. március 13. péntekig meghosszabbítottuk!

Egy iskolából több csapat nevezését is elfogadjuk!

kiírás
versenyszabályzat
nevezési lap
versenyzői adatlap

Szövetségünk Körös-vidéki Sulikupa néven egy országosan egyedülálló gyermekhorgász-verseny szervezését indította el, melynek célja a horgászat népszerűsítése, új tehetségek felfedezése és az oktatási intézményeket bevonva a gyermekek figyelmének a már hivatalos sportágként elismert versenyhorgászat, mint „diáksport” felé irányítása. A rendezvény lényegében egy – a Békés megyei általános iskolák közötti – horgász csapatbajnokság, melynek selejtezőjére 2015. április 25-én kerül sortankerületenként kilenc különböző helyszínen, majd május 16-án egy központi megyei helyszínen a döntőre. A gyermekek motiválására igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni, mely magába foglalja minden résztvevő részére kisebb értékű meglepetések, éves területi jegy, csali és etetőanyag biztosítását, valamint az eredményes csapatok és versenyzők méltó díjazását. További célunk, hogy a program kedvező fogadtatása esetén a vállalkozó kedvű iskolákkal együttműködve a jövőben is többféle érdekes programot valósítsunk meg, mely a tanulók horgász- és iskolai közösségi tudatát egyaránt erősítheti. (Versenykiírás, nevezési lap és versenyszabályzat a cikkben)

VERSENYSZABÁLYZAT

A verseny megnevezése: Körösvidéki Sulikupaáltalános iskolák közötti horgász csapatverseny

A verseny szervezője és lebonyolítója: Körösvidéki Horgászegyesületek Szövetsége, székhely: Békéscsaba, Bajza u. 11. szám, telefon: (66) 328-945, e-mail: info@khesz.hu, khesz@mail.globonet.hu, web: www.khesz.hu (a továbbiakban: a szervező(k) vagy KHESZ)

Célcsoport, nevezés:

A versenybe a Békés megyei – állami és nem állami fenntartású – általános iskolák (tagiskolák) nevezhetnek egy-egy csapattal. A csapat tagjai: 3 fő tanuló (versenyző), 1 fő pedagógus vagy szülő (csapatvezető). A versenyzők közül legalább egy főnek az 1─6. évfolyamba tartozó tanulónak kell lennie. Nevezni a mellékelt nevezési lapon és adatlapon 2015. március 06-ig lehet.

A nevezési lapot és adatlapot elektronikusan e-mailen, postán, vagy személyesen lehet eljuttatni a KHESZ székhelyére. Elektronikus megküldés esetén a nevezési lapot és adatlapokat a verseny helyszínén a regisztráció során eredetben is le kell adni.

Amennyiben a beérkezett nevezések száma alapján a selejtezők helyszíneinek befogadóképessége lehetővé teszi, a KHESZ külön, 2015. március 06-át követő felhívására, az abban megadott határidőben egy iskolából további csapat(ok) nevezése is lehetővé válhat.

A nevezés díjtalan.

A verseny lebonyolítása:

A csapatok tankerületenként (9) selejtezőn vesznek részt. Az egyes selejtezőkről a résztvevő csapatok számától függően 1-3 csapat jut a megyei döntőbe (minden 5 csapatból 1 csapat).

A selejtezők

A selejtezők időpontja: 2015. április 25. (szombat)

A selejtező programja:

  • 07.30-08.00 helyszíni regisztráció
  • 08.00-09.30 sorsolás, rajthelyek elfoglalása, felkészülés a versenyre
  • 09.30 verseny kezdete (hangjelzés)
  • 11.30 verseny vége (hangjelzés)
  • 11.30-tól mérlegelés, majd az értékelést követően eredményhirdetés

A selejtezők helyszínei:

  • Békési tankerület: Élővíz-csatorna békési belvárosi szakasza (lebonyolító: Békési Horgászegyesület), találkozó: Karacs Teréz u., Erzsébet-ligeti híd
  • Békéscsabai tankerület: Élővíz-csatorna békéscsabai belvárosi szakasza (lebonyolító: KHESZ) találkozó: Békéscsaba, Csabagyöngye Kulturális Központ előtt
  • Gyomaendrődi tankerület: Fűzfás-zug (lebonyolító: Gyomaendrődi HE)
  • Gyulai tankerület: Poklás-csatorna (megtalálható a Nagyrománváros városrész keleti szélén, a Sittye utca és Uhrin János utca által közrezárt területen, lebonyolító: Gyulai SHE)
  • Mezőkovácsházi tankerület: Mezőkovácsházi Homokbánya-tó (lebonyolító: Mezőkovácsházi SHE)
  • Orosházi tankerület: Orosházi Béke Homokbányató (lebonyolító: Kinizsi HE)
  • Sarkadi tankerület: Éden-tó (lebonyolító: Bárkás HE)
  • Szarvasi járás: Kákafoki holtág békésszentandrási keresztszakasza, (lebonyolító: Békésszentandrási Dolgozók HE)
  • Szeghalmi járás: Kecskés-zugi holtág, Vésztő (lebonyolító: Mágori SHE, Szeghalmi HE)

A nevezett csapatoknak a verseny előtti „edzésre”, a helyszínnel történő ismerkedésre a KHESZ-en keresztül történő előzetes egyeztetés alapján, egy alkalommal díjmentesen lehetőségük van.

Főbb szabályok:

A selejtezőt lehetőleg 3 szektorban, szektoronként a nevezett csapatok száma szerinti versenyzővel kell lebonyolítani úgy, hogy egy szektorba egy csapatból egy versenyző kerüljön. 5 csapatnál kevesebb jelentkező esetén a verseny egy szektorban kerül megrendezése.  Az egyes versenyzők szektora, rajthelye sorsolás útján kerül kijelölésre. A verseny időtartama 2 óra. A védett és nem fogható halfajokon kívül minden hal beszámít a versenybe. A védett és nem fogható halfajok egyedeit kifogásuk után azonnal a vízbe vissza kell helyezni. A szektorhelyezések értékelése a versenyző által kifogott halak összsúlya alapján történik. A legtöbbet fogó versenyző 1 helyezési számot, a második legtöbbet fogó 2 helyezési számot kap, és így tovább. Az egy csapatba tartozó versenyzők helyezési számai összeadásra kerülnek, a legkevesebb helyezési számot szerzett csapat nyeri el az első helyezést.

A verseny alatt egy versenyző egy időben 1 db úszós készséget használhat, azon 1 db egyágú horoggal, de bármennyi készséget készenlétben tarthat. A selejtezőn csak a szervezők által biztosított etetőanyagot és csalit lehet használni. Aki a légylárva csali használatától idegenkedik, vagy e mellett más fajta csalit is használni szeretne, annak a használandó csalit a zsűrinek előzetesen be kell mutatni, és a csali használata csak a zsűri szóbeli engedélyével lehetséges. Az így engedélyezett csali mennyisége az 1 dl-t (horogra tűzéshez szükséges mennyiséget) nem lépheti túl.

A kifogott halat mérlegelésig – lehetőleg keretes haltartó szákban – élve kell tartani. Mérlegelést követően a kifogott zsákmányt a vízbe vissza kell helyezni.

Minden versenyzőnek egy fő felnőtt segítője/kísérője lehet, aki az alábbi műveleteket végezheti: előkészület a versenyhez (segítés a kipakolásban, szerelékkészítésben, etetőanyag előkészítésében), a horog mélyre nyelése esetén a halnak a horogtól történő megszabadítása, a szerelék elakadása esetén annak kiszabadítása, a szerelék javítása, pótlása. Ez utóbbi két esetet leszámítva a segítő a verseny ideje alatt a horgászbotot kézbe nem veheti.

A szabálytalankodó versenyzőt vagy kísérőt a szervezők figyelmeztetik, ismételt szabályszegés esetén a versenyzőt a versenyből kizárják. A kizárt versenyző az értékeléskor a szektorban elérhető legmagasabb helyezési szám +1 helyezési számot kapja.

A fárasztás során a rajthely előtti területet elhagyó hal (un. idegen hal) a verseny értékelésébe beszámít, kivéve, ha egy másik versenyző készségének zsinórjába beleakad, és ezzel a másik versenyző horgászatát akadályozza. Ez esetben a kifogott halat a vízbe azonnal vissza kell helyezni. A versenyzők a „fair play” szabályai szerint törekedjenek az ellenfél fárasztását, a hal kifogását akár a saját készségük vízből történő kivételével lehetővé tenni.

A verseny vége hangjelzést követően kifogott hal az értékelésbe nem számít be, azt a vízbe vissza kell helyezni.

Vita esetén az itt nem szabályozott kérdésekben a Magyar Országos Horgászszövetség Országos Versenyhorgász Bizottsága Magyar Finomszerelékes Versenyszabályzatában foglaltak az irányadók (http://www.ovhb.hu/szabalyzatok.html)

A selejtezők során a szervezők a versenyzők részére az alábbiakat biztosítják térítésmentesen:

  • 2 kg etetőanyag
  • 1 dl csonti (légylárva) csali
  • 1 db konzerv horgászkukorica
  • egyéb horgászati aprócikk ajándék
  • előzetes igénylés esetén 2015. évre állami horgászjegy
  • előzetes igénylés esetén a KHESZ halgazdálkodási vízterületeire szóló 2015. éves gyermek területi jegy.

A selejtező díjazása:

  • első helyezett csapat serleget,
  • első három helyezett csapat oklevelet, tagjai érmet kapnak.

Az adott selejtezőben induló csapatok számától függően az első 1, 2 vagy 3 csapat jut be a megyei döntőbe (minden 5 induló csapatból 1). A döntőbe bejutó csapatok számát a verseny megkezdése előtt ki kell hirdetni.

A résztvevők feltétlenül hozzanak magukkal: műanyag vödröt (etetőanyag megkeveréséhez, ennek elvégzése csapatonként együttesen is lehetséges), haltartó szákot, pótszereléket. Ajánlott: merítő szák, csapadék és napsütés elleni védelmet nyújtó ruházat.

A döntő

Időpontja: 2015. május 16. (szombat)

Helyszíne: Mezőberény, Hosszú-tó (Thököly utca, Tópart vendéglő mögött), (lebonyolító: KHESZ, Mezőberényi HE)

Program:

  • 07.30-08.00 helyszíni regisztráció
  • 08.00-09.30 sorsolás, rajthelyek elfoglalása, felkészülés
  • 09.55 alapozó etetés megkezdése (hangjelzés)
  • 10.00 verseny kezdete (hangjelzés)
  • 12.55 verseny vége előtti figyelmeztetés (hangjelzés)
  • 13.00 verseny vége (hangjelzés), majd azt követően mérlegelés
  • 14.00 eredményhirdetés

A selejtezőktől eltérő szabályok:

A verseny időtartama 3 óra. A versenyzőként maximálisan engedélyezett etetőanyag és csali mennyisége: 12 liter etetőanyag (kész, bekevert állapotban, az engedélyezett mennyiség magába foglalja a felhasználni szánt földet, magvakat, aromát, egyéb adalékot), ½ liter élő csali. Szúnyoglárva, pellet, bojli, élő vagy élettelen kishal, illetve nem természetes eredetű csali, pl. szilikon, hungarocell, sem etetésre, sem csalizásra nem engedélyezett. A felhasznált etetőanyag és csali mennyiségét a szervezők a verseny előtt és az alatt is ellenőrizhetik.

A verseny során a versenyzők csak különösen indokolt esetben, a szervezők előzetes egyedi döntése szerinti engedélyével vehetnek igénybe felnőtt segítséget. A verseny megkezdése előtt a segítők az etetőanyag rajthelyen kívüli előkészítésében, illetve a felszerelés kipakolásában, rajthelyen történő elhelyezésében segíthetnek.

A döntő díjazása:

  • első három helyezett csapat serleget,
  • első három helyezett csapat tagjai érmet, versenyző tagjai tárgyjutalmat (horgászfelszerelést),
  • szektor első helyezést elért versenyzők serleget,
  • az első három helyezést el nem érő csapatok tagjai emlékérmet kapnak.

Minden versenyző és csapatvezető részére a szervezők a döntőt követően térítésmentesen ebédet biztosítanak. Kísérők (csapatonként legfeljebb 3 fő) részére előzetes jelentkezés alapján térítés ellenében ebéd igényelhető. A kísérők ebédigényét csapatonként a verseny előtt legalább öt nappal kérjük jelezni. Fizetés a regisztráció során a helyszínen. A helyszínen büfé üzemel.

Záradék

A KHESZ a versenykiírásban és jelen versenyszabályzatban foglaltak változtatásának jogát fenntartja, melyről az érintetteket előzetesen megfelelően tájékoztatja. Elégtelen számú nevezés esetén a selejtezők összevonva, a kiíráshoz képest kevesebb helyszínen, vagy nem kerülnek megtartásra, ez utóbbi esetben a verseny a döntő időpontjában és helyszínén egy fordulóban kerül lebonyolításra.

A nevezéssel a résztvevők kijelentik, hogy a versenykiírásban foglaltakat, valamint a verseny során a szervezők által hozott döntéseket elfogadják. A nevezéssel a résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy a verseny során róluk kép- és hangfelvétel készülhessen, és azt a szervező később szabadon felhasználhassa (nyilvánosságra hozhassa); továbbá hozzájárulnak a nevezési lapon szereplő személyes adataik szervező általi kezeléséhez, a versenyről készült beszámolókban nevük, iskolájuk nyilvánosságra hozatalához. A selejtezőre nevezett vagy döntőbe jutott csapat visszalépését köteles a szervezőnek legalább a versenyt megelőző 5 munkanappal bejelenteni. A KHESZ a verseny során, vagy azzal összefüggésben bekövetkezett balesetért vagy a versenyen a résztvevők tárgyaiban harmadik személy által okozott kárért felelősséget nem vállal. A versenyekre utazást a versenyen résztvevők önállóan, saját költségükre és felelősségükre szervezik és bonyolítják le.

Örömteli és eredményes versenyzést, részvételt kíván: a KHESZ Vezetősége nevében Dr.Kutyej Lajos alelnök, versenyfelelős

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük