Körösi pergetőverseny – beszámoló

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége október 14-15-én bonyolította le kiírás szerinti utolsó 2016. évi versenyét a Kettős-Körösön. Az összefolyás–mezőberényi híd közti folyószakaszra meghirdetett pergetőversenyen mintegy 11 csapat szállt csónakba, hogy a terület ragadozóhalait egy éjszakát is magába foglaló 24 óra alatt becserkeljék. A halászat alól csak az idei évtől mentesült vízterületről lévén szó különösebb elvárások nélkül születtek meg azok az eredmények, amelyek az élővizeken történő horgászattal kapcsolatosan pozitív jövőképre adhatnak okot.

Süllő, kősüllő, csuka, balin, domolykó, sügér. A versenyen fogott halak faji vonatkozásban szépen reprezentálták a Kettős-Körös ragadozóállományát, igazolva, hogy a Kettős-Körös mindig is kiváló élettér volt és most is az a predátorhalak számára.

A fajlistából persze hiányzott a körösi pergetőhorgászat általános ragadozói közül a harcsa és a jászkeszeg, előbbi nyilvánvalóan az október közepi időszaknak, utóbbi pedig az általában kifejezetten nagytestű példányokra jellemző ragadozómagatartásnak köszönhetően.

A verseny halainak faj szerinti megoszlását tekintve kiemelkedő volt a sügér fogása, amit a csuka és a süllő, illetve a domolykó és a balin követett, a kősüllővel zárva a sort.

Az egyedméretet illetően igazán kapitális fogások nem történtek, de egy-egy szebb példány mindegyik faj esetében igazolta, hogy az immár halászat nélküli Kettős-Körös előtt pergetővízként reményteljes jövő áll. A verseny legnagyobb hala egyébként egy 76 cm teljes testhosszúságú, 3,25 kg súlyú csuka volt.

A centiméterben értékelt fogási teljesítményeket szemlélve ennek okán mindenképpen figyelemreméltó az első helyezett Műpecek Fanatic csapat több mint három és fél méternyi, illetve az ezüst és bronzhely, három métert megközelítő összteljesítménye.

Ki kell emelni továbbá a 6. helyen végzett egyfős Norizi csapatot képviselő Gyurkó Pál teljesítményét, akinek 179 centiméteres összesített eredménye a második legjobb egyéni érdem a mezőnyben.

További külön említést érdemel a 4. helyen zárt Fish-On duó, akik a dobogótól kevéssel elmaradó 261 cm-es összfogásukat csupán öt hallal teljesítették, ami egy nemrég még halászvízként is funkcionáló folyót tekintve mindenképpen örvendetes.

Összegzésként tehát kijelenthető, hogy az idei évtől már csak horgászvízként hasznosított Kettős-Körösön az első „szabad” KHESZ pergetőviadal méltó zárócselekménye volt a 2016-os esztendő versenyeseményeinek.

Eredmények:

Helyezés Csapatnév Versenyzők Pontszám Összpont
1. Műpecek Fanatic Kollár Attila 148 369
Szeles István 221
2. Vak Vezet Világtalant Hricsovinyi József 127 294
Szpisják György 167
3. Ultra Light Flender János 150 289
Szakál Attila Tibor 139
4. Fish-On Galó Gábor  96 261
Székely Tibor 165
5. Viharsarok Spinning Team Sziklai Csaba 122 257
Fábián Csaba 135
6. Norizi Gyurkó Pál 179 179
7. Blinker Team Fazekas Bálint 97 175
Csizmadia Zsolt 78
8. Sza-Zsi Team Szémán András 19 114
Zsíros János 95
9. Tatár Horgászbolt I. Tatár Imre 39 71
Csorba József 32
10. Tatár Horgászbolt II. Niedermayer Zsolt 0 0
Nagy Ferenc 0
11. Kertész Gábor Team Kertész Gábor 0 0
Legnagyobb hal Kollár Attila Csuka 76 cm 3,25 kg

Cikk: KHESZ

Fotók: Nemes Attila, Tószögi György, Székely Tibor