Kősüllők, sok kősüllő, még több kősüllő, remek időjárás – Véget ért a KHESZ Megyei Csónakos Pergetőverseny

Október 14-ére az időjárás előrejelzés remek időt jósolt, talán ez lehetett az oka annak, hogy soha nem látott nevezővel vette kezdetét a KHESZ Megyei Csónakos Pergetőverseny harmadik, és egyben utolsó fordulója. A 23 nevezett csapatban ott voltak az összetett verseny megnyerésére is esélyes csapatok.

A víz ilyenkor ősz beköszöntével tisztábbá, átláthatóbbá válik, ráadásul a verőfényes őszi napsütéssel karöltve nehezített pályaként várta a megyei pergetőhorgászat krémjét.


Pergetőcsendélet

A körülmények azonban rácáfoltak az eredményre. Már a verseny első órájában csörgött a versenyszervezők telefonja, egy szép 88 centiméter teljes testhosszal rendelkező csukához kért mérést az egyik páros. Ez a pillanat elindította a körösi pergetőversenyek történetének egyedülálló halfogási sorozatát. Termetes csukák, szép domolykók, és sosem látott kősüllő invázió szembesítette a pergetőket azzal, hogy ez bizony különleges nap lesz a plasztikkal dobálók számára.


Az első „riasztás”


Bújócska


A nyerő páros

A szervezők szinte minden párosnál megálltak mérni, és amikor úgy gondolták, hogy a pálya végeztével eljött egy kis szusszanásnyi pihenő, ismét hívás érkezett. A vonal végén izgatottan jelezték, hogy kapitális méretű csuka került becsapásra. A mérés során kiderült, hogy a csuka valóban rendkívüli mértekkel bír, 100 centiméteres teljes testhossza, és 6,6 kilogramm tekintélyt parancsoló súlya a legnagyobb hal kilétét el is döntötte.


Csukakirály

A szokatlanul halas pálya ezúttal egészen a verseny végéig kint marasztalta a versenyzőket, akik beérkezvén a kikötőbe szinte egytől-egyig adtak még mérési feladatokat a szervezőknek.

A küzdelem során a már megszokott fajösszetétel tükröződött a mérlegelő lapokon. A harcsa és a jász kivételével minden versenybe beszámító halfaj képviseltette magát, azonban figyelemre méltó volt a kősüllő és a csuka nagyarányú jelenléte a fogásokban, valamint az előző két fordulóban szinte észrevétlen domolykó is szép számmal jelentkezett. A méretes példányokon kívül számos 30-38 centiméteres balinról számoltak be a mérkőző felek.


A nyugalom mintaszobra, a pergetőhorgász

A különböző műcsalik iránt érdeklődő halfajok közönségének soraiban feltűnt egy-egy nagyon szép, ámde szokatlan példány. Így történt meg, hogy Niedermayer Róbert már-már menetrendszerűen a körösi pergetőversenyek során nem előszőr szép pontyot szákolhatott (szabályosan szájban akadva), míg kuriózumként egy mohó selymes durbincs, valamint egy pompázatos magyar bucó is megmutatta, hogy nem csak a jól ismert sügérféléké a világ.


Szokatlan vendég a műcsalin


Védett halfajok – az egyre finomabb pergető technikák ajándékai
Fent: selymes durbincs; Lent: magyar bucó

A versenyen fogott (pontértékelésnél figyelembe vehető) halak:

  • Kősüllő 33 példány
  • Csuka 19 példány
  • Domolykó 14 példány
  • Sügér 16 példány
  • Balin 5 példány
  • (fogas) Süllő 3 példány

Amikor az utolsó lemért hal is visszakerült éltető elemébe, a nyitott kérdések lezárása következett. A matematika ezúttal is megadta a pontos válaszokat, melynek alapján a III. fordulót követően az alábbi végeredmény alakult ki.

KHESZ Megyei Csónakos Pergetőverseny III. forduló eredmény:

  1. Navy Team 771 pont
  2. Fishbite 371 pont
  3. Wobblerek.com 370 pont
  4. Keleti Blokk 262 pont
  5. Gerilla Peca I. 257 pont
  6. Crazy Spinning Team 252 pont

Legangyobb hal: Viczián Zoltán, csuka, 6,6 kg / 100 cm teljes testhossz

A körösi pergetőversenyek történetében először került sor többfordulós verseny kiírására, amely a különböző évszakok miatt még izgalmasabbá, változatosabbá, kiélezettebbé varázsolta az amúgy is nívós megmérettetést. Csak remélni tudjuk, hogy a jövő a pergető szekciót tekintve legalább hasonló színvonalú küzdelmet hoz majd.

A nap végén nem csak a forduló győztesére derült fény, hanem a három forduló alapján az összetett verseny győztesének járó vándorkupa is gazdára talált. A csapatok két legerősebb fordulóját figyelembe véve a végső sorrend a következőképpen alakult.

KHESZ Megyei Csónakos Pergetőverseny összetett végeredmény:

  1. Wobblerek.com
  2. Fishbite
  3. Műpecek Fanatik
  4. Keleti Blokk
  5. Gerilla Peca I.
  6. Blinker Team

Cikk: Székely Tibor
Fotók: Székely Tibor, Terhes Attila, Tari József, Lipták András, Aknai Anita, Liszkai János