Közel a tél, de nincs vége – 216 mázsa a novemberi telepítési mérleg

A horgászati-vízkezelői hasznosítást végzők számára jól ismert tényező, hogy a késő őszi telepítési lehetőségeket (mennyiség-, faj- és korosztály szerinti állományösszetétel) már hangsúlyosan a halgazdaságok halkészleteinek év végi „kifutása” határozza meg. Haltermelői kapcsolatainknak köszönhetően a korábbi esztendőkben a halszállító járművek egészen decemberig járták vizeink partját és ez most sincs másképp.

November hónapban a csapadékosabbra fordult időjárás mellett is sorra érkeztek a halászállítmányok, az előbb vízszintcsökkentett, majd erőteljesen áradó folyók miatt, jobbára holtágainkhoz és a csatornáinkhoz.

Összesen 21 644 kg hal került kihelyezésre, amely mennyiségben a predátorokat 213 kg nagyobb- (1-1,5 kg-os), illetve 855 kg kisebb termetű (0,5 kg-os) csuka; továbbá 951 kg 1-2 nyaras süllő képviselte. A békés halakból 1014 kg compó (30 dkg-os); 1276 kg háromnyaras ponty; 887 kg extra méretű ponty (6-8 kg-os); valamint 16.644 kg 1-3 nyaras dévérkeszeg került tartályba, majd onnan vizeinkbe.

Mai nappal ugyan már decembert írunk és zúzmarás reggelekkel kopogtat a tél, de a telepítéseknek nincs vége. Az idei halasítások lezárásaként még kisebb tételekben dévérkeszeg, süllő és sügér is várható.