Különleges tájékoztató táblát kapott a Fás-tó

Békés megye legnagyobb bányatava, a Békéscsaba délkeletei határában lévő Fás-tó a napokban új információs-üdvöző táblával gazdagodott. Az ismertető felület egyediségét egy speciális fejlesztésű térkép adja, amely a tó mélységi mederviszonyaiba ad részletes bepillantást.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége kezelésében lévő egykori agyagbánya 1994 óta áll a horgászok szolgálatában. A több mint húszéves horgászati hasznosítás a tavat a megye egyik legfrekventáltabb, országosan is jó hírű, közkedvelt rekreációs horgászhelyszínévé változtatta. A Fás-tavat éves átlagban csak Békés megyéből több ezren látogatják, de a megyén túlról érkezők is gyakori vendégek a partján.

Kiemelt jelentősége miatt a tó északnyugati végén (Wagner utca és Kereki út felőli sarok) a napokban felállításra került egy, a mai információs követelményeknek megfelelő tájékoztató tábla, amely a legfontosabb tudnivalókon túl – vízkezelő-tulajdonos neve,  kapcsolati és online csatornái, területi jegy váltás lehetőségei, halászati őrök elérhetősége, tilalmak, stb. – tartalmaz egy különleges térképet is, amely a tó mederviszonyait tárja fel.

A térkép, egy tavaly májusban a KHESZ megbízására elvégzett speciális felmérés eredményeként, a tó mélységi viszonyait ábrázolja precíz részletességgel. A mélységi információk igen látványos megjelenítéssel, színsávokkal kombinálva és számadatokkal kiegészítve adnak képet a horgászoknak arról, hol találhatóak sekélyebb, illetve mélyebb területek a tó medrében.

A Fás-tó „feneke” a bányaművelésből adódóan igen változatos, így a horgászok számára ezek az ismeretek kiemelten fontos relevanciával bírnak. A tapasztalatok és a művelési időszak szemtanúinak emlékezései alapján eddig is tudvalévő volt, hogy a Fás-tó gátak, magasabb-mélyebb fejtési frontok sokaságával van tele, a felmérés azonban abszolút érvénnyel megmutatta, hogy mennyire igaz is ez.


Az egyenletes vízfelszín rendkívül tagolt medret rejt

Rendkívüli mélységekkel ugyan nem rendelkezik a tó – legmélyebb pontja sem éri el a 10 métert –, ám a meder tagoltsága igen figyelemreméltó. A közvetlen partközeli 2-5 méteres rézsűs zóna a tó körül nagyon változékony módon mélyül, nem beszélve a meder belső traktusairól, amelyek néhol miniatürizált hegyvidéki tájat mintáznak.

A mintegy 1,5×1 méteres táblán a tó teljes területének mélységrajza jó elemezhető nagyságban megjelenítésre került, így az üdvözlő-ismertető  felület – egyéb tájékoztató információkkal együtt – igen komplex módon segítheti a jövőben a fás-tavi horgászokat.

Cikk, fotók: Tószögi György