Ma startolt a Békés megyei bojlisok fás-tavi versenyének őszi rangadója

Őszt hazudtoló kánikulában gyürkőztek neki a III. Békés Megyei Bojlis Találkozó résztvevői a félelmes hírű Fás-tónak, hogy a tavaszi viadal után újrázott 72 órával döntésre vigyék, ki ragadta botnyélen legjobban, legügyesebben szerencséjét és tudását két forduló alapján a legendás titkokat rejtő vízen.

A szervező Élvehal Egyesület képviseletében, az elnöki tisztet ellátó Szamosi Attila köszöntötte a résztvevőket, míg a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége részéről Székely Tibor horgászati referens tolmácsolt néhány ünnepélyes szót a tóparti megnyitóhoz.

Mi tagadás azonban, a rajt legizgalmasabb része csak ezután következett: a helysorsolás „fortunai” rendelkezésének értelmében ki-ki megtudhatta, melyik álláson kell majd apait-anyait beleadva kihoznia magából és persze a tó halaiból a maximumot.

Bár a szervezők a tavaszi viadal tanulságai alapján a legnagyobb horogtemető és halvesztő helyeket „diszkvalifikálták” a versenyterületről, még így is bőven maradt miért izgulniuk a csapatoknak.

Főként, hogy a tét ezúttal sem lett kisebb. Az díjazás az őszi etapban is több százezer forint értékben kecsegtet, fődíjként pedig a két forduló abszolút győztes csapata a 2017-es Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny 162.000 Ft-os nevezési díját zsebelheti.

Bár tavasszal számos szép hal mérlegre került – legnagyobbként egy 13,5 kg-os tőponty –, a köszöntőben elhangzó felütés, miszerint a 18,9 kg-os hivatalos tórekord megdöntése igazi versenydiadal lenne, még inkább feltüzelte a kedélyeket.

Persze azt, hogy mi, hogyan fog alakulni a vasárnapig tartó versenyen, még senki nem tudja és nem is jósolhatja, hiszen a megyéből és azon túlról érkező csapatok már kellő ízelítőt – részben pofont – kaphattak a tó „haladóknak” való mivoltából, ami igen csak óvva int bárkit is a magabiztos várakozásoktól.

Pláne, hogy a tavaszi „résztáv” után igen szoros a félidős állás: első helyen az Abiotic Carp Baits Team áll 38,750 kilós összfogással, élbolyban még a PG Baits Team (32,575 kg), a Horgász Carp Team (28,875 kg), illetve a Cavity Eye Team (26,500 kg).

Bár ezeknek a csapatoknak matematikailag nagyobb esélye, de nyilván a számolgatást itt csak abból a szempontból érdemes komolyan venni, mely szerint itt még mindenki esélyes, még azok is, akik nulláztak az év első felében. Elég egy-két orsófüstölős reggel vagy este és a mostani állás máris az inverzében áll.

Tehát egyelőre feldobva a kérdések sokasága, amelyre remélhetőleg szép, nagy halak képében hamarosan megérkeznek a válaszok is. (A verseny fontosabb történéseiről igyekszünk folyamatosan közvetíteni).

Cikk, fotók: Tószögi György


A tavaszi forduló legszebb hala