Május 29-ével ér véget az idei pontytilalom

A jogszabály szerint május 31-vel véget érő pontytilalom az idei évben korábban zárul, amit a pünkösdi hosszú hétvége kapcsán bizonyára sok horgász örömmel fogad.

A 133/2013. VM rendelet, 28. szakasz (Horgászat és halászat rendje alcím) , (9) bekezdés szerint:

„(9) A 9. mellékletben megállapított fajlagos tilalmi idők az első nap nulla órakor kezdődnek és az utolsó nap huszonnegyedik órájában végződnek. Ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik.”

A jogalkotó tehát ezzel a szabályozással kedvez a horgászoknak, ezért a most esedékes pontytilalom május 29-én pénteken 24 órakor ér véget, tehát május 30-án szombaton 0 óra 0 perctől már nincs érvényben (a pontyéval egy időben a garda, a domolykó, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a paduc és a márna tilalma is feloldódik).

Felhívnánk a figyelmet arra, hogy a KHESZ Helyi Horgászrendje ettől függetlenül teljes horgászati tilalmat tart fenn az alábbiak szerint:

IV./2. „Tilos horgászni az ívó halállomány védelmében március 1-től – május 31-ig a Kettős-Körös bal partján, a dobozi híd utáni öböl Békéshez közelebb eső szélétől a bal parti kubikgödröket összekötő csatorna („Róna csatorna”) záró zsilipéig (Békési duzzasztótól felfelé a bal parton kb. 1,5 km-re, a meder beszűkülésénél.)”

Kérjük a Tisztelt Horgásztársakat, hogy mindezek figyelembevételével ügyeljenek továbbá a még érvényben maradó fajlagos tilalmi idők betartására, amelyek a kősüllőt, a compót és a harcsát érintik.